Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – ”rätt folk vid rätt bord”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – ”rätt folk vid rätt bord”

2012-03-13

St Moritz, Gstaad, Cannes, Deauville, Palm Springs, Sardinien, Monte Carlo och Saint-Tropez. Visst är det platser som har en speciell klang. Här finns jet-set-liv och miljardärer och till denna Elitserie ska Solkustens pärla Marbella kvala in


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En gång i tiden tillhörde Marbella denna exklusiva skara. Mycket tack vare Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg. Själv hade jag aldrig besökt det spanska fastlandet förrän jag kom till Marbella en stekhet augustidag 1988. Dessförinnan hade det blivit de spanska öarna sedan 1969 då jag som tvååring satte min fot på Las Canteras-stranden i Las Palmas.

1988 läste jag en välskriven artikel av Alfonso de Hohenlohe-Langenburg. Där berättade prinsen om livet i Marbella och om hur han startade Marbella Club 1954. Ava Gardner, Kim Novak, Gunilla von Bismarck, Audrey Hepburn, Guy de Rothschild, Frans Josef, Cary Grant och Laurence Olivier är några som varit gäster på Solkustens mest anrika ställe.

Prins Alfonso de Hohenlohe, som lämnade oss den 21 december 2003, var en glad miljardär. Ty att vara miljardär är inte alltid så lätt, som prinsen själv skrev. Han hade levt med dem hela sitt liv. Det tillkommer nya miljardärer varje år. ”Men förstår de att leva”, frågade sig Alfonso de Hohenlohe i artikeln som var publicerad i det numera nedlagda månadstidningen Z.

”Det finns människor som dagarna i ända talar om sina helikoptrar och sina piloter. De tror att jet-setet är några som häller litet sand över en bit papper och därmed erövrar öknen. Dessa människor kommer aldrig att ta sig in i vår värld”, skrev Alfonso de Hohenlohe som visste var han ville leva och hur han ville leva.

”Det är här i Marbella som Europas natur vaknar. Jasminerna blommar redan i mars”, skrev han och fortsatte:

”Är inte detta en underbarare gåva till en ung, nyfiken kvinna än en enkarats diamant...”.

Alfonso de Hohenlohe kunde uttrycka sig och frågan är om den arabiska och ryska jet-set-världen i Marbella har samma inställning som prinsen till livets verkligt goda. ”Den andra inträdesbiljetten till vår värld är kärleken till fullkomning, till perfektion”, skrev prinsen vidare.

En stor uppslagen bild i månadstidningen Z som jag har sparat visar Prins Alfonso hur han dansar och ler på sin egen klubb i Marbella: ”En sann jet-setare visar aldrig sorg, bara glädje”.

Han var en mästare på citat. Låt mig bjuda på några:

”I vår värld talar man inte om affärer, om problem, om död och om sjukdomar. Inget är långtråkigare än en människa som diskuterar problem”.

”Gunter Sachs, Adnan Kashoggi, furstinnan Gloria, min första fru Ira von Fürstenberg är mästare på att skapa stämning. Rätt folk, vid rätt bord, det är hemligheten”.

”Aldrig skulle någon som tillhör jet setet grilla sig i solen – de har redan en smula färg, och detta året om”.

Prins Alfonso de Hohenlohe var Marbellas store man. Det har skrivits hyllmeter om prinsen för det han gjorde för Marbella. I förra numret av Svenska Magasinet berättade vi om Marbellas comeback i de stora sammanhangen. Via arabiska och ryska intressen, oljedollar och riktad marknadsföring ska det ljuva livet tillbaka. Det låter bra, Marbella är viktigt för Solkustens dragningskraft.

Rent personligt beundrar jag Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz. En fantastisk kvinna som sedan maj 2007 är borgmästare. Jag kom att tänka på Muñoz när jag hörde Partido Populars kandidat till presidentposten i Andalusien, Javier Arenas, tala om ett ”fruktansvärt arv” i händelse av valseger den 25 mars. PP lär ju få ta över efter 30 års socialdemokratiskt styre i Andalusien. Det ska bli intressant och se vad som kommer fram ur gömmorna.

Ángeles Muñoz fick ta över ett ”fruktansvärt arv”. Efter valsegern i kommunvalet i maj 2007 fick hon den (o)tacksamma uppgiften att rensa upp och återställa Marbella skamfilade ryckte med korruption, urusel ekonomi och släpande byggkontroll efter GIL-epoken.

”Jag ser verkligen fram emot att få återställa Marbellas ryckte, nu ska det bli ordning och reda. Med rätt verktyg ska vi fixa detta”, sa Ángeles Muñoz när hon gästtalade hos nordiska rotarianer för ett par år sedan.

Nu har vi verktygen, de heter ”utländska investeringar”. Med regeringsskifte i Andalusien kommer Marbella och Sevilla att tala samma språk framöver. Det är positivt för hela Costa del Sol. För oavsett om vi bor i Torremolinos, Rincón de la Victoria eller Manilva så gynnas vi alla av Marbellas dragningskraft.

Vi glömmer inte heller Prins Alfonso de Hohenlohe, eller som Spaniens kung Juan Carlos sa när han besökte Marbella Club: ”Alfonso, Marbella är ditt verk”.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255