Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Museo Carmen Thyssen – romantik och landskap i skön harmoni

Annons - Svenska magasinet
En högst personlig favorit; Guillermo Gómez Gils ”La fuente de Reding” från 1880-1885

En högst personlig favorit; Guillermo Gómez Gils ”La fuente de Reding” från 1880-1885

Museo Carmen Thyssen – romantik och landskap i skön harmoni

2012-03-13

Äntligen har jag haft möjlighet till att besöka Museo Carmen Thyssen. Och det gläder mig att jag kan konstatera att Málaga sedan ett år tillbaka har ännu en lysande stjärna på konsthimlen. Fram till årsskiftet hade museet 183.720 besökare varav 37 procent var utländska besökare


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Först Picassomuseet i Málaga 2003 och den 24 mars ifjol öppnade Museo Carmen Thyssen. I skrivande stund berättar lokala dagstidningar att Málaga i framtiden kan få en lokal gren av Pradomuseet i Madrid.

Málaga med en växande ström av kryssningsturister är på väg att bli en konststad. Det är Javier Arenas, Partido Populars presidentkandidat vid valet till Andalusiens parlament den 25 mars, som hoppas att Málaga ska få en filial till ansedda Museo del Prado i Madrid.

Det spekuleras i att Bellas Artes placeras i den ståtliga byggnaden Palacio de La Aduana som ligger mitt emot stadsparken och att det här i framtiden kan visas 115 konstverk från Pradomuseet i Madrid. I slutändan handlar det om att styrelsen för Prado samt Spaniens kung och de autonoma myndigheterna ska komma med sitt medgivande i den fortsatta planeringen.

Carmen Thyssen-Bornemiszas konstsamling finns i Palacio de Villalón, en mycket vacker byggnad som härstammar från 1600-talet och som ligger i Gamla stan, Centro Histórico, på Calle Compañia inte långt från Plaza de la Constitución i Málaga. Byggnaderna är på 7.200 kvadratmeter varav utställningsytan är på 5.185 kvadratmeter.

Palacio de Villalón, med renässansarkitektur, är en palatsliknande byggnad som byggdes på 1600-talet av en familj från Burgos och kom senare att ägas av familjen Fernández de Villalón från Setenil i provinsen Cádiz. Genom ett äktenskap 1707 mellan Catalina Victoria de Villalón y Mendoza och Gaspar de Bracamonte y Zapata kom palatset att hamna i deras ägor. Du ser familjens vapensköld ovanför huvudingången.

Paret bodde i byggnaden fram till att mannen avled 1733. Familjen hamnade sedan i en svår ekonomisk situation. Döttrarna Mariana och Ana Villalón var kända i Málaga som ”las Villalonas” och de var med om att reparera kyrkan efter jordskalven i Málaga 1680 och 1755. Byggnaden har inhyst både järnhandel, tygaffär samt glas- och porslinsaffär.

Tillsammans med Picassomuseet tillhör Museo Carmen Thyssen Málagas två stora konstskatter. Den permanenta utställningen, inträde sex euro, består av 232 konstverk främst från 1900-talet och är indelad i fyra teman.

Det är romantiska landskapsmålningar och bland konstnärerna märks Joaquín Sorolla, Fritz Bamberger, Juan Gris, Joan Miró, Antonio Saura, Joaquín Torres García, Guillermo Gómez Gil, Valeriano Domínguez-Becquer och Eugenio Lucas Velázquez bland många andra.

Konstverken är omväxlande ljusa eller mörka, glada eller allvarliga och dystra beroende på konstnär och landskap. Målningarna från Andalusien är i regel ljusa, glada och festliga. Målningar från norra Spanien är mörka och allvarstyngda.

Det är baronessan Carmen Thyssen som personligen har valt ut konstverken i den permanenta samlingen ”för sin skönhet, kvalitet och eftersom de tillhör Andalusien”. Flera av konstverken visar motiv från provinsen Málaga. En av mina personliga favoriter är Guillermo Gómez Gils ”La fuente de Reding” från 1880-1885. Här finns målningar av Manuel Barrón y Carrillo från 1847, tysken Fritz Bamberger samt Emilio Ocón y Rivas och Muñoz Degrain. I salen ”Maestros Antiguos” visas skulpturer av Francisco de Zurbarán och Jerónimo Ezquerra och andra.

Tack vare Málagas borgmästare Francisco de la Torre och hans goda kontakter med baronessan Carmen Thyssen, i folkmun kallad ”Tita”, och Miss Spanien 1961 blev museet en verklighet. Samlingen från baronessan Carmen Cervera kommer att finnas i Málaga fram till 2025 enligt ett undertecknat avtal.

Här finns café, shoppingaffär och en fin uteplats som är öppen under sommarhalvåret där besökare kan titta ut över takåsarna i Gamla stan. Omgivningarna med gågator är vackra och lugna.

Fakta/ Museo Carmen Thyssen, Calle Compañía 10, 29016 Málaga. Öppettider: Vintertid: Tisdag till söndag, klockan 10 till 20. Måndagar stängt. Sommartid: Måndag till lördag, klockan 10 till 20. Söndagar stängt. Inträde till den permanenta utställningen: 6 euro Temporära utställningar: Olika för varje gång. Studenter, pensionärer över 65 år: 3,50 euro. Arbetslösa och barn upp till 12 år går in gratis

Temporär utställning under sommarhalvåret

Utöver den permanenta utställningen kommer Museo Carmen Thyssen under perioden 31 mars till 7 oktober att visa den temporära utställningen ”Paradis och landskap” - från Brueghel till Gauguin, med verk från 1600-talet till mitten av 1900-talet. Utställningen är samordnad av museets direktör Lourdes Moreno och visar naturen som ett paradis, ofta idealiserad, på ett pittoreskt och naturalistiskt sätt, från en poetisk synvinkel.

40 konstverk visas upp. Här märks Jan Brueghel el Viejo, François Boucher och Carlos de Haes, konstnärer av nordamerikanska naturmålningar som Martin Johnson Heade och Frederic Edwin Church samt moderna konstnärer som exempelvis Pierre-Auguste Renoir, Paul Gauguin och Camille Pissarro.


Carmen Thyssen-Bornemiszas konstsamling finns i Palacio de Villalón på Calle Compañia inte långt från Plaza de la Constitución i Málaga

Carmen Thyssen-Bornemiszas konstsamling finns i Palacio de Villalón på Calle Compañia inte långt från Plaza de la Constitución i Málaga

Palacio de Villalón, med renässansarkitektur, är en palatsliknande byggnad som byggdes på 1600-talet

Palacio de Villalón, med renässansarkitektur, är en palatsliknande byggnad som byggdes på 1600-taletPlaya de Estepona av tysken Fritz Bamberger

Playa de Estepona av tysken Fritz Bamberger


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255