Det blir fest på klippan nästa år. Då är det 300 år sedan Gibraltar blev brittisk
Av Ola Josefsson
Det är betydligt soligare och skönare klimat på populära Casamates Square på Gibraltar än vid Trafalgar Square i stadsdelen West End i London. Hit flockas Gibraltarbesökarna mellan lunchrestaurangerna som annonserar om traditionell och autentisk ”fish & chips”.
Tiden står inte still och det gäller även för Gibraltar. En gång i tiden hade platsen sin vikt och betydelse i sitt säkerhetspolitiska läge. Så var det under de två världskrigen och det efterföljande kalla kriget. Senare blev det ett finansiellt centrum för att i våra dagar vara ett tillhåll för otaliga spelbolag med sin marknad på nätet.
Under 13 år, från 1969 till 1982, var gränsen stängd mellan Spanien och Gibraltar. I en artikel i den spanska dagstidningen ABC intervjuas 85-åriga Solomon Seruya som berättar att en del äldre Gibraltarbor är negativa till Spanien eftersom de under de här åren växte upp med ryggen mot Spanien.
Huvudgatan Main Street, tidigare Calle Real, är ryggraden på Gibraltar. Parfymerier, juvelerare, elektronikaffärer, skinnbutiker, tobaksaffärer och spritbutiker lockar mängder av turister från spanska sidan, eller ungdomar från La Línea, som kan tjäna några euro och dra nytta av skattebefrielsen.
Gibraltars ekonomi är god och myndigheterna stöttar föräldrar som väljer att skaffa barn vilket gör att födelsetalen beskrivs som goda. Sjukvården är utmärkt liksom skolväsendet. Lokalregeringen ger subventioner till ungdomar som studerar vid universitet i Storbritannien i form av bidrag till resor, studier och uppehälle.
”Vad ska vi med en förändring till, här på Gibraltar har vi det bra. Vi gillar det vi har”, säger Richard Perera, ägare till en målerifirma de senaste 20 åren, i en intervju för ABC. Hälften av de 16 anställda i firman är spanjorer och passerar gränsen dagligen. Så gör ytterligare mellan 6.000 till 7.000 personer där majoriteten bor i La Línea de la Concepción på den spanska sidan.
Blandäktenskapen är många. Läraren Elena Periáñez är gift med en ”gibraltareño”, Gibraltarbo, och är bosatt på klippan sedan sju år. ”Relationen mellan de två populationerna är bättre än vad många tror”, säger hon i en intervju i den spanska dagstidningen ABC. ”Jag är för ett politiskt samarbete, något som hela området Campo de Gibraltar gynnas av”.
När Svenska Magasinet besöker Gibraltar träffar vi Sally Rose som arbetar vid Gateway Relocation & Property. Hon berättar om Facebook-kampanjen ”Help Our Neighbours”, till stöd för befolkningen i La Línea.
- Många i La Línea, på den spanska sidan, har det svårt. Krisen har slagit hårt mot Spanien. Människor har blivit arbetslösa och förlorat sina hem. Det har varit demonstrationer. Här i Gibraltar har krisen inte slagit lika hårt.
En insamlingskampanj som startade på Facebook handlade om att stödja 6.000 statligt och kommunalt anställda på den spanska sidan som inte efter sju månader fått sina löner utbetalda av spanska staten.
”Vi känner för våra grannar”, säger Sally Rose. I kongresshallen i La Línea delade vi ut gåvor som befolkningen i Gibraltar skänkt till sina grannar i La Línea.
- Många grät när de såg hur folket på Gibraltar ställer upp för sina grannar, berättar Sally Rose.
Spanien pressar på om fortsatta samtal med Storbritannien om Gibraltars framtid. Men det är ingen idé menar Sally Rose.
- Att Gibraltar skulle tillhöra Spanien, det kommer aldrig att inträffa. Det är demokratiskt omöjligt då valresultat visar att 98 procent av befolkningen vill tillhöra Storbritannien.
Enligt Sally är det Spanien som ensam driver frågan medan folket på Gibraltar inte bryr sig. De har ju bestämt sig för länge sedan. Och befolkningen på den spanska sidan är glada för Gibraltars status som ger jobb åt mellan 6.000 till 7.000 personer som pendlar, varav 4.000 är spanska medborgare.
- Vi som lever här lägger inte märke till konflikten. Media kallar det för en konflikt och det är en konflikt som är skapad av politikerna, inte av folket. En mycket stereotyp inställning, säger Sally Rose till Svenska Magasinet.
Enligt svensken Andrew Schulz som arbetar vid företaget Nordic Relocations Gibraltar är det en myt att det skulle finnas motsättningar bland befolkningen.
- Om jag personligen ska sammanfatta sinnesstämningen mellan befolkningen på båda sidor gränsen, som ju trots allt är en enda stad, om än delad, så finns det inga motsättningar mellan spanjorer och Gibraltarbor. Det är en myt.
Enligt Andrew bottnar motståndet bland invånarna på Gibraltar i hur den spanska regeringen behandlar och bemöter Gibraltars demokratiskt fastställda önskan att förbli brittiskt.
- La Línea och Gibraltar är trots sin “Berlinmur” en stad. Förvisso med två fundamentalt olika politiska system men på personnivå alldeles för liten för att att motsättningar skulle få gro.
- Totalt på båda sidor av gränsen är vi en community, “Campo de Gibraltar, Gibraltar Bay” med över 60.000 människor. Alla känner alla och alla är släkt med alla skulle man kunna säga med lite cynism.
”Queen of Gibraltar” - inget tvivel om vem Gibraltar vill tillhöra
Den nya flygplatsterminalen står klar
Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00
Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola
Telefon: (+34) 952 665 007
På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.
Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización
Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255