Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Sierra de las Nieves nio byar

Svenska Magasinet i Spanien

Sierra de las Nieves nio byar

2012-02-09

Inbäddat i Sierra de las Nieves finns nio byar som än idag har bevarat en smältdeg av kulturer som har satt sin prägel på detta område. Besökare vittnar om en otrolig värme från de människor som lever i dessa byar som utgår Sierra de las Nieves. Belägna i och runt detta naturreservat har man behållit traditionen av hantverk, unika festivaler samt det traditionella köket med lokala rätter


Skicka till en vän

Av Katarina Lindevall

Varje by har en referenspunkt där man kan få information om till exempel vandringsleder, sevärdheter, kulturarv och se foton. Utöver detta kan man få mer omfattande information från turistbyråer, eller besöka varje bys webbsida för mer information. www.sierranieves.com har också mer detaljerad information om varje by.

El Burgo www. elburgo.es

Invånarantal: ca 2.100. Ingen besökare kan förbli oberörd av den första bild av El Burgo. Omgiven av täta skogar och berg reser sig den lilla staden på en kulle omgiven av floden Turon. Den strategiska placeringen av El Burgo markerar verkligen dess existens. 

främsta monumenten 

Statyn av skogsvaktaren, Puente Málaga - Bro, Fuensanta & Willows - Fritidsområde, Iglesia de San Agustín - Kyrka, och Hermitage de San Sebastián

Casarabonela www.casarabonela.es

Invånarantal: ca 2.500. Casarabonela är en av de byar i Málaga som bäst har bevarat sitt moriska och kristna förflutna. Dess mest värdefulla resurs är vatten som flödar från ett flertal källor runt byn, och är en av de saker som identifierar Casarabonela. Dess branta, smala gator är fulla av återvändsgränder. Från den högsta punkten är utsikten oändlig i alla riktningar. 

främsta monumenten 

Santiago Apóstol - Församlingskyrkan, Botaniska trädgård, Islamisk trädgård, Källor och fontäner, Grottorna och Romerska bron

Yunquera www.ayto-yunquera.es

Invånarantal: ca 3.300. Dess namns har sitt ursprung från all vass som finns i området. Yunquera har också den mest omfattande skog av spanska granar (Pinsapos) i världen. Yunquera har en överväldigande natur som kan beundras praktiskt taget från varje hörn.

främsta monumenten 

Terrasserna, Caucón & Luis Ceballos - Utsiktsplatser, Vakttornet, Ismaskinen, Encarnación - Kyrka

Tolox www.tolox.es

Invånarantal: ca 2.250. Tolox ligger i hjärtat av Sierra de las Nieves och är en blandning av kontraster. Den ljusa kalkstenen och Peridotit som är en bergart som bildas genom att het smälta kristalliseras när den tränger upp från de undre delarna av jordskorpan. Tolox har lite av allt, och fyller de förväntningar man har på natur, historia, traditionell kultur och lokala kunskaper om dess område.

främsta monumenten 

Plaza Alta - Torg, Allén - Kantad med stora träd, Alfaguara - Väg till ravinen, Museo de Artes - Konstmuseum och Hermitage de San Roque

Alozaina www.alozaina.es

Invånarantal: ca 2.300 Alozaina som betyder ¨liten fästning är en stad som ligger som en silhuett högt upp med den majestätiska Sierra Prieta toppen som ligger 1.525 meter över havet. Den lilla byn har en typisk arkitektur man ofta ser i dessa bergsbyar. Gatorna är sneda, smala och labyrintliknande, med vida väggar som domineras av färgsprakande blommor. Alozaina har lite av allt, fantastisk utsikt, god mat, konst och hantverk, en skola där barnen lär sig att samexistera med naturen och ett vilohem för de som söker andlighet.

Det här området är rikt på arkeologiska lämningar, frukt, oliver och spannmål som ligger till grund för den lokala ekonomin.

främsta monumenten 

Ardite - Arkeologisk plats, El Albar akvedukten och fontänen, Alozaina ark, Santa Ana kykan och Mirador - Utsiktsplats från fästningen

Guaro www.guaro.es

Invånarantal: ca 2.300. Guaro är ett skådespel av färger beroende på årstiderna. Det är Mandeln som är orsaken till detta skådespel som kan avnjutas runt denna vackra by. Båda ingångarna till Guaro föregås av en intensiv doft av mandel, och på våren, blir besökare välkomnade av en rosa och vit matta av mandelblommor.

främsta monumenten 

Al Andalus - Etnografiska museet, Hermitage La Cruz - Kors, Hermitage San Isidro - Mötesplats pilgrimer, San Isidro fontän och Marmolejo - Stenkvarn

Monda www.monda.es

Invånarantal: ca 2.100. Monda är en pittoresk liten stad som ligger skyddat från vinden mellan dalen och bergen. Monda är en plats av historiskt intresse och här hittar besökare en plats som är fylld av legender. De finns få skriftliga referenser om Monda men man har upptäckt en boplats från den iberiska perioden. Ungefär 700 meter från byn, kan man hitta de mest intressanta romerska och medeltida vägarna i hela Sierra de las Nieves.

främsta monumenten 

Romerska vägen, Marigloria - Museum, La Villeta - Arabisk fästning, Caravaca - Kors och La jaula - Fontän av islamiskt ursprung

Ojén www.ojen.es

Invånarantal: ca 2.000. Ojén är en plats som är lugn och fridfull och rik på vattenkällor. En pittoresk by som ligger mellan bergskedjorna Sierra Blanca och Alpujata. En typsik Andalusisk by med den lokala arkitekturen med ett överflöd av blommor. Den ligger bara 10 minuter från kusten och gränsar in mot landsbygdens inre miljö.

Här kan man hitta de första spåren av Hopa Sapiens som finns i grottan Pecho Redondo. Dessa är föremål som tillhör den så kallade grottans kultur som visar hur människan har använt sig av naturresurser i Sierra.

Främsta monumenten 

Kyrkan - Före detta moské, Los Chorros - Fontän, Ruinerna av det arabiska slottet, Puerto Rico - Utsiktsplats och Kvarnmuseum

Istán www.istan.es

Invånarantal: ca 1.400. Istán sticker ut med sina vita hus bland grönskan av Sierra. Ljudet av vatten dominerar dess gator där de flyter genom bevattningskanaler och fontäner. Istán har ett privilegierat läge med de mäktiga bergen av Sierra i ryggen. Rio Verde floden som namnet antyder har ett fantastiskt grönt skimmer som flyter i dalen på väg till reservoaren. På en klar dag kan man till och med se Afrikas kust från den lilla bergsbyn av Istán.

främsta monumenten 

Torre Escalante - Högsta punkten, Via Crucis - Kors, El Chorro - Fontän och tvättplats, Moriska bevattningsdiken och La Esfera - Andalusisk skulptur.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255