Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Solkustens okända botaniska trädgård - Torremolinos – varför heter orten så?

Svenska Magasinet i Spanien

Solkustens okända botaniska trädgård - Torremolinos – varför heter orten så?

2012-01-06

Varför inte göra som kung Alfonso XIII med maka Victoria gjorde 1926, besöka källorna i Torremolinos. Redan 1501 nämns källorna i ett juridiskt dokument


Skicka till en vän

Text: Britt-Marie Ekman Foto: Lennart Ekman

Torremolinos tillhörde då, liksom ända fram i våra dagar, Málaga. Staden Málaga garanterades juridiska rättigheter och privilegier rörande vissa landområden och bosättningar inkluderande de naturliga springkällorna i Torremolinos och de många kvarnarna, molinos, där det finaste mjölet maldes. Härifrån kom andra delen av ortens namn. Molinos.

På 1200-talet regerade i Málaga den arabiska dynastin Nazaries och under den byggdes ett 12 m högt försvarstorn i två våningar med fönster åt flera håll för bevakning. Det finns omtalat som Torre de los Molinos, byggt i slutet av nuvarande Calle San Miguel. Nu har vi hela namnet, Torremolinos.

Los Molinos, kvarnarna, var som flest 19 och de drevs med vatten, framsprunget ur berget. Man kan besöka den äldsta kvarnen, Molino de Inca, kring vilken man uppfört en botanisk park.

Vid vårt besök på hösten då torkan råder överallt, kan man inte föreställa sig framspringande källor av vatten, och ändå är de där i botaniska parken och kan driva kvarnarna. Molino de Inca, som drivs av ett 5 meter högt vattenfall med 22 liter vatten per sekund har dessutom ett pedagogiskt museum med modeller av olika typer av kvarnar. Det fanns sådana för säd, som denna, för olivolja, papper, järnpulver, men viktigast var sädeskvarnarna.

Den omgivande botaniska trädgården med dammar och vattenfall har 56 olika arter av palmer från hela världen. Där finns också en jättearaucaria, 50 meter hög. Araucariorna tillhör jordens äldsta trädarter. Här och var finns mindre aviarier med fåglar, ugglor, uvar, falkar och papegojor.

Man har anlagt trevliga gångvägar och utsiktsposter med bänkar och det finns t o m en häcklabyrint. De fyra årstiderna är representerade av kvinnostatyer i klassisk stil. Parken ger skugga en varm dag och det är härligt att höra det porlande vattnet.

Du når denna utflyktspärla i Torremolinos via autovia Cádiz-Málaga och avtagsvägen mot Palacio de Congresos. Från denna avtagsväg svänger man in första lilla väg till höger. Den går fram till Jardin Botánico Molina de Inca.

Som alla muséer är det stängt måndagar. Tider för övrigt: sommar 11.30-13.30, 18.00-21.00. Vinter 10.30-13.30, 16.00-1800

Ha en trevlig dag!


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255