Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fortsatt framgång för spansk CAVA!

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fortsatt framgång för spansk CAVA!

2012-01-06

Man kan utan överdrift påstå att den spanska CAVAN just nu seglar i kraftig medvind. Det formligen bubblar och fräser i kölvattnet från den senaste statistiken. Exporten fortsätter att blomstra, och mest glädjande för oss CAVA-supportrar är väl kanske då att Frankrike under förra året importerade hela 3 miljoner flaskor. En ökning med 17 procent! Lätt att gissa vad Champagneproducenterna tycker om dessa uppgifter…


Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Tendensen bland övriga europeiska länder är liknande. Tyskland köpte i fjol 24 miljoner buteljer, en ökning med 4 procent. Belgien, som så hyfsat sent som år 2001 bara köpte hem 700 000 flaskor, handlade nu senast nästan 22 miljoner!

Enda smolken i exportbägaren är att Storbritannien ”endast” köpte 20 miljoner flaskor, vilket blir en tillbakagång med 3 procent.

CAVA-exporten har numera blivit så omfattande att den är nästan dubbelt så stor som den inhemska förbrukningen. Och då ska vi hålla i minnet att spanjorerna själva under nyss avverkade jul & nyårshelger satte i sig inte mindre än 37 miljoner flaskor!

Senaste skörden hellyckad

Om det såg bra ut under förra året så finns all anledning tro att det för innevarande år kommer att bli ännu bättre. Det kunde i alla fall inte ha börjat bättre. Senaste skörden, som nu ska bli basvin för det spanska bubblet, blev hur lyckad som helst. Allt gick rätt. Perfekta väderförhållanden både under knoppningen och under skörden. Rekordtidig skörd, som inleddes 2 augusti och gav imponerande 300 miljoner kilo druvor. Dessa druvor håller nu på att förvandlas till vin som så småningom ska räcka till totalt 230 miljoner flaskor CAVA.

CAVA-Ambassadören Dali

En person, som tidigt hade ett finger med i exportframgången för spansk CAVA, var ingen mindre än den världsberömde konstnären Salvador Dalí. I hans och avgudade hustrun Galas hus i Port Lligat nära franska gränsen var det oftast livat värre. Det sociala umgänget var omfattande, och gästerna hälsades alltid välkomna med ett glas rosécava från gode vännen Miguel Mateus bodega Castillo Perelada inte långt därifrån.

Absolutisten Dalí

Vid ett tillfälle lät sig Dalí fotograferas av sin gode vän med ett glas rosécava i handen. När den bilden sedan kablades ut över världen blev det omedelbart extra snurr på exporten.

Till fransmännens stora förtret eftersom den spanska CAVAN på den här tiden gick under namnet Xampan!

Nu hör det till historien att Salvador Dalí under hela sitt liv inte drack en enda droppe alkohol! Men han poserade gärna med en copa de Xampan Rosat i handen. Han gillade färgen och bubblorna.

Till den store konstnärens ära skapade Castillo Perelada senare rosécavan TORRE GALATEA, som än idag är en storsäljare både nationellt och internationellt.

Vad är egentligen CAVA?

Det kan säkert vara på sin plats med en snabblektion i CAVA-produktion. Det hela börjar då med att man gör olika basviner, oftast druvspecifika. Alltså gjorda på bara en druvsort.

Antalet druvsorter godkända för CAVA-tillverkning är för övrigt begränsat till nio, fem gröna och fyra blå. De gröna druvsorterna är Xarel-lo, Parellada, Macabeo, Malvasía  och Chardonnay. Godkända blå druvsorter är Pinot Noir, Trepat, Monastrell och Garnacha.

Cuvée och tirage

När basvinerna  är färdiga blandas dessa ofta i olika proportioner till det som kallas en cuvée. Denna cuvée tappas sedan på de tjocka CAVA-flaskorna där jäst och socker tillsätts för att få igång en andra jäsning, tirage. Det är nu bubblorna bildas eftersom flaskorna är förslutna och inte har något ventilationsrör där gasen CO2 kan komma ut.

Olika lagringstider

Hur länge man sedan väljer att låta den färdigjästa cuvéen vila på flaskan innan decorchering  avgör vad den färdiga CAVAN får för klassificering. Det finns tre olika klasser:

CAVA, som lagrats minst 9 månader innan den slutliga korken med grimman sätts i flaskan, decorcheringen. CAVA RESERVA i minst 15 månader och CAVA GRAN RESERVA i minst 30 månader.

Många, för att inte säga de flesta CAVA-producenter väljer att lagra sina buteljer längre än den stipulerade minitiden.

Olika torrhetsgrad

I samband med decorcheringen bestämmer producenten också vilken grad av torrhet/sötma den slutliga produkten ska ha. Det görs genom tillsättning av mer eller mindre söt druvsprit. Det finns nästan tio olika torrhets/sötmagrader. En sann cavanjutare väljer dock sällan annan CAVA än de ”torra”:

Brut Nature med max 3 gram socker per liter, Extra Brut max 6 eller Brut max 12 gram socker.

En färskvara!

Till sist: Kom ihåg att CAVA precis som Champagne är en färskvara.  Inget att spara alltså!

Efter decorcheringsdatum,dd, har man max två år på sig innan vinet ska konsumeras. Seriösa CAVA-producenter anger dd antingen på flaskan eller på lådorna.

¡ SALUD ! & gör som jag; njut av CAVA året om!Vid ett tillfälle lät sig Dalí fotograferas av sin gode vän med ett glas rosécava i handen trots att han aldrig drack alkohol

Vid ett tillfälle lät sig Dalí fotograferas av sin gode vän med ett glas rosécava i handen trots att han aldrig drack alkohol


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255