Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Málagas ekonomer önskar arbetsmarknadsreformer och skatteharmonisering

Annons - Svenska magasinet
Populära ströget Calle San Miguel i Torremolinos. Tillväxten i provinsen är dock för låg, några nya jobbtillfällen skapas inte

Populära ströget Calle San Miguel i Torremolinos. Tillväxten i provinsen är dock för låg, några nya jobbtillfällen skapas inte

Málagas ekonomer önskar arbetsmarknadsreformer och skatteharmonisering

2012-01-06

Vi har det värsta året framför oss. Det menar Málagas ekonomer i Colegio de Economistas. Prognosen för provinsen Málaga är inte positiv. Det kommer inte att skapas några nya arbetstillfällen under 2012 menar provinsens ekonomer


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det blir ännu ett nattsvart år för provinsens ekonomi. Även om det väntas en BNP-tillväxt på mellan 0,5 till 0,9 procent under 2012 är den för svag för att det ska skapas  nya arbetstillfällen. Det krävs en tillväxt på två procent om det ska bli nya jobb.

Juan Carlos Robles som är dekanus, den högsta administrativa chefen för universitetsfakulteten inom ekonomi, säger att 2012 kommer att bli tufft eftersom den ekonomiska krisen riskerar fördjupas. Han säger å andra sidan att om den nya regeringen med Mariano Rajoy i spetsen kommer med lämpliga åtgärder så kan det ekonomiska fallet stagnera vilket skulle kunna ge resultat 2013.

Effekterna av strukturella förbättringar kommer inte att ses omedelbart, men däremot på längre sikt. Vad som nu behövs är en stor portion tålamod. Robles presenterade i slutet på förra året en ny utgåva av ”Barómetro Económico de la provincia de Málaga”, Ekonomisk barometer över provinsen Málaga, utarbetad av vice dekanus Antonio Pedraza och Fernando del Alcázar, ansvarig för studien.

Provinsens ekonomer är överens om att turismen är den sektor som gör att krisen klaras med en viss värdighet. Vem som helst kan tänka sig in i situationen om provinsen Málaga låg på en annan plats på jorden och inte hade det gynnsamma klimat som drar till sig turister. Hur hade inte situationen sett ut då.

Málagas ekonomer pekar på två saker som måste till för att förtroendet bland företagare och investerare skall öka. Först en arbetsmarknadsreform som förändrar hela marknaden och för det andra en skatteharmonisering mellan regionerna i landet som resulterar i att Spanien i verkligheten får en gemensam marknad.

När ekonomer får frågor utifrån om beskattning handlar frågorna även om de autonoma regionernas beskattning. Med de autonoma regionerna blir beskattningen olika trots att vi talar om ett land, Spanien.  Allt detta skapar misstro och ett minskat förtroende. Och förtroende är ”mycket viktigt” eftersom det påverkar ekonomin.

När det gäller de arbetsmarknadsreformer som Zapatero-regeringen blev tvungna att införa under sin sista mandatperiod så beskriver Juan Carlos Robles dessa ”som fläckar som inte fungerat”.

Vid det allmänna sociala försäkringssystemet Seguridad Social finns ett trettiotal olika kontrakt för anställda. Dessa måste bantas till fem eller sex. ”Vi måste banta och förenkla strukturen helt enkelt”, säger Juan Carlos Robles i en intervju.

Robles är dessutom mycket kritisk till regionalregeringen Junta de Andalucia som inte ger några extra ekonomiska anslag till de två domstolarna Mercantil de Málaga som är ”de mest kollapsade” i Spanien. Enligt domstolsmyndigheten Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) saknar provinsen nio domstolar som handhar mål rörande konkurser och affärsuppgörelser.

Samtidigt kommer det dystra siffror som visar att de utländska investeringarna inte ökar i samma utsträckning i Andalusien som i övriga landet. Enligt vice dekanus Antonio Pedraza har Andaluisien högre skatter inom området som arv, gåvor, stämpelskatt och överlåtelseskatt vilket avskräcker utländska investerare.

När det gäller bostäder har endast 221 licenser till nybyggda bostäder godkänts i provinsen 2011. Det är bara 17 procent av det antal som godkändes ifjol eller 1,85 procent av det totala antal bostäder som godkändes 2006. ”Stagnationen av nybyggda bostäder är en rejäl katastrof”, menar  Fernando del Alcázar.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255