Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska konstnärer skapar fristad för kreatörer och uppmärksammas i El Pais

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Svenska konstnärer skapar fristad för kreatörer och uppmärksammas i El Pais

2011-12-13

De svenska konstnärerna Madeleine Edberg och dottern Karolina Kinnander har under de senaste sex åren drivit ett kulturellt centrum i Torremolinos. I höst har de uppmärksammats av Spaniens största dagstidning El Pais i samband med en utställning


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Långt över 200 personer kom till invigningen. Det var konstnärer från Danmark, Norge, Finland, Slovenien, Ryssland kom till invigningen och stannade ungefär en vecka, säger Madeleine Edberg till Svenska Magasinet.
- Men vi såg ingen svensk, tillägger Madeleine som efterlyser svenska konstnärer och svensk publik till UKaMa.

Bara några hundra meter från kongresscentret Palacio de Congresos i Torremolinos vid foten av bergen har de skapat en lugn och behagfull miljö för kreatörer och för dem som vill förverkliga sina konstnärliga drömmar. Här driver de två svenskorna kulturcentret UKaMa.
”Här ska vi främja kulturell och social medmänsklighet och samtidigt visa respekt för miljön”, säger Madeleine Edberg till El Pais.
”Vi är konstnärer och behöver en verkstad med plats för våra konstverk”, förklarar Karolina Kinnander som berättar att det kulturella centret är ekologiskt både när det gäller energiförsörjning som vattenförbrukning. Här används endast naturliga material.

Resultatet har nu blivit till en utställning under namnet ”Libros de artista”, ett kollektiv med verk av mer än trettio nationella och internationella kreatörer som Álvaro Botella, Laura Cabrera, Marija Jenko, Charmain Pollok, Katarina Bratashova och ägaren Madeleine Edberg.
- Just nu håller vi på att organisera olika aktiviteter som har med böcker att göra. Förutom att tre olika författare ska presentera sina böcker, kommer olika skolor hit. Lärarna förbereder sina elever och sedan får de se hur konstnärerna utvecklat de teman de talat om i skolan, säger Madeleine Edberg till Svenska Magasinet.

Madeleine Edberg har runt 200 utställningar bakom sig. Och det finns planer på att utställningen i Torremolinos ska vidare till Finland och Sverige. Karolina Kinnander säger dessutom till El Pais att hon vägrar att ta emot något som helst statsunderstöd för att på så sätt inte förlora sin självständighet.
-Vi är konstnärer och skulle vi acceptera bidrag skulle det inskränka på vår frihet. Vi hyr ut lokaler till olika kurser och har har yoga, musik, teater, japansk kaligrafí, slow food, sammankomster, föreläsningar, presentationer och konstnärliga aktiviteter och med dessa inkomster kan vi fortsätta att driva vårt centrum”, säger Madeleine Edberg.
-Vi tar gärna emot hjälp från företag och privata men inte politiska subventioner. Om någon har lust att se utställningen kan de kontakta oss på 652 691 644 eller mail:[email protected]

Delar av utställningen kommer att visas i St. Petersburg i maj pâ Stadsbiblioteket.
-Vi har också fått förfrågan om att transportera den till Sverige och Danmark till olika gallerier. Flera skolgrupper har varit på besök, berättar Madeleine Edberg.
Karolina Kinnander berättar om utställningen och sedan barnen delta i en verkstad där barnen själva får pröva på att göra en bok.

Svenska Magasinet har tidigare berättat om Karolina Kinnander. Vid två lokalval har Karolina stått med på listan för De Gröna, Los Verdes, i Torremolinos. Vid senaste valet deltog Karolina Kinnander endast i partiets valkommitté.

Du hittar UKaMa på Calle de las Velas 29 i området Cañada de los Cardos vid Torremolinos.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255