Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Ett och ett halvt år efter jordskredet - Här ska det byggas altaner på pålar

Det är svårt att föreställa sig, men vid husen fanns det tidigare både terrass, altaner och garage. Nu ska allting återställas igen (Foto: Ola Josefsson)

Det är svårt att föreställa sig, men vid husen fanns det tidigare både terrass, altaner och garage. Nu ska allting återställas igen (Foto: Ola Josefsson)

Ett och ett halvt år efter jordskredet - Här ska det byggas altaner på pålar

2011-11-09

Efter att ha varit evakuerade från sina bostäder i över 20 månader kan de drabbade svenska familjerna i Manilva se fram emot att snart få återvända till sina hus. Inom kort inleds arbetena med att återställa området


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Familjernas spanska drömtillvaro blev en mardröm. Drömterrassen med utsikten mot bergen och det glittrande Medelhavet rasade när marken sjönk i samband med ett regnoväder.
Det var i mars 2010 som ett ihållande regn utlöste markförflyttningar som resulterade i att trappor, uppgångar till husens terrasser och altaner fick spricker. Även ingångar till flera hus drabbades av sprickor i bostadskvarteret Monte Viñas i Manilva. Vid händelsen evakuerades totalt elva familjer från sinas hem. På vissa håll sjönk marken en meter och altaner och terrasser fick rivas och schaktas bort.
De boende fick evakueras och uppsöka tillfälliga bostäder. Bland de evakuerade fanns fyra svenska familjer där flera av dem har ägt sina bostäder sedan 1980-talet.

Efter händelsen har det varit ett intensivt arbete med att samla in uppgifter via intyg, skaderapporter och andra handlingar. Nu kan Svenska Magasinet berätta att 1,264 miljoner euro har avsatts till de drabbade invånarna i bostadsområdet Monte Viñas i Manilva. Pengarna kommer från ett försäkringskonsortium som går in för att stötta arbetena ekonomiskt. Till konsortiet är flera försäkringsbolag återförsäkrade.

Víctor López Sánchez är administratör vid urbanisationen Monte Viñas. Enligt honom kommer återställningsarbetena att inledas den närmaste tiden. I skrivande stund har det gått 20 månader sedan familjerna fick evakueras från sina bostäder.
-Det har varit ett intensivt år med många möten men till slut har vi nått fram till ett avtal där de drabbade får kompensation från ett försäkringskonsortium. Det gäller reparering och rekonstruktion av skadorna plus att marken ska stabiliseras.

Det kommer även att satsas pengar på infrastruktur i form av en nyanlagd väg liksom ett nytt nät av elektricitet, vatten och avlopp.
Víctor López Sánchez nämner också den hjälp man har fått från arkitekter och geologer. Det gäller framför allt företagen Estudio de Arquitectura e Ingeniería Tecnias Proyectos Andalucá SL och Estudio de Geologia Ferrandiz 48 SL.

Det var bostäderna 86 till 91 som drabbades värst vid jordskredet i mars 2010. Sedan dess har husen stått tomma. Även om husen inte uppvisar några skador är ägarna förbjudna att bo i sina bostäder tills renoveringsarbetena är klara och marken har blivit pålad. Fyra svenska familjer är drabbade.
I somras schaktades rasmassorna bort och inom kort inleds arbetet med att stabilisera grunden. Samtidigt måste ny infrastruktur i form av vattenledningar, avlopp och el installeras.
-Det är tagit tid och det har varit jobbigt på grund av ovissheten. Men nu börjar vi väl se ett slut på eländet. Det har gjort undersökningar med hjälp av tekniker och specialister som vet hur det drabbade området ska återställas, säger Kjell Nyström från Luleå som fick se sin terrass försvinna.
-Arkitekter och advokater har varit inblandade. Hela det drabbade området ska stabiliseras genom att man skjuter ned pelare till fast och stabil grund, berättar Kjell Nyström.

Víctor López Sánchez som är administratör i bostadsområdet uttrycker sin tacksamhet över den hjälp och stöd som samhället har visat.
-Borgmästaren, kommunfullmäktige, statsarkitekten, tekniska arbetare från kommunen, lokalpolis, civilförsvaret, medier och hela byn har visat sitt stöd till de drabbade på ett eller annat sätt, menar Víctor López Sánchez.


På vissa platser ser man tydliga tecken på hur marken sjunkit ihop en meter

På vissa platser ser man tydliga tecken på hur marken sjunkit ihop en meter

Altanen före regnovädret (Foto: Roger Larsson)

Altanen före regnovädret (Foto: Roger Larsson)

Altanen efter regnovädret (Foto: Roger Larsson)

Altanen efter regnovädret (Foto: Roger Larsson)Det vackra bostadsområdet Monte Viñas ligger i Manilva kommun på västra Solkusten. I mars 2011 drabbades området av ett häftigt regnoväder.

Det vackra bostadsområdet Monte Viñas ligger i Manilva kommun på västra Solkusten. I mars 2011 drabbades området av ett häftigt regnoväder.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255