Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – osålda nybyggda bostäder

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – osålda nybyggda bostäder

2011-09-07

Provinsens byggare och arkitekter applåderar åtgärden med sänkt moms vid köp av nybyggda bostäder. De tror dock att det stora problemet ligger i att det har blivit svårare för potentiella köpare att få bolån vid de finansiella institutionerna


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Uppgifter från skattemyndigheten Agencia Tributaria avslöjar att den spanska regeringen 2010 drog in 36.685 miljoner euro i momspengar när folk köpte nybyggda bostäder. Under 2010 gjordes det 199.731 fastighetstransaktioner av detta slag som dock var en minskning med 19 procent jämfört med året innan.

Det finns bedömare som talar om en svag ljusning i fastighetsbranschen. Fram till juni i år hade det gjorts 869 köp av nya bostäder i provinsen Málaga. Ser vi i backspegeln kan vi konstatera att bostadsförsäljningen har rasat sedan 2007. För att stimulera bostadsköp har den spanska regeringen beslutat att sänka momsen från åtta procent till fyra procent. Momssänkningen gäller endast vid köp av nybyggda bostäder fram till årsskiftet 2011/2012.

 

Den ekonomiska krisen har förvärrat bomarknaden på Costa del Sol ytterligare. Byggare och arkitekter tycker att momssänkningen är bra, men den är otillräcklig när det gäller att stimulera bostadsmarknaden eftersom bankerna samtidigt har strypt möjligheten till finansiella lån.
Bankerna ger inte krediter samtidigt som antalet osålda bostäder i provinsen kan räknas i tiotusentals. Det exakta antalet osålda nybyggen kan vi bara spekulera kring.

Spanska Utvecklingsdepartementet, Ministerio de Fomento, talar om 22.000 osålda nybyggda bostäder i provinsen Málaga. Sparbankföreningen Unicajas analytiker gör en annan uppskattning. Enligt den senaste rapporten från ”Analistas Económicos de Andalucía, de Unicaja” ligger siffran på 50.000, mer än dubbelt.

Anledningen till skillnaden beror på kriteriet för vad som är en nybyggd bostad. När spanska Utvecklingsdepartementet gör sin uppskattning är kravet att det rör sig om en bostad som har stått osåld upp till två år. Efter två år räknas inte bostaden som nybyggd.

I en spansk dagstidning läser jag en intervju Violeta Aragón som är verksam vid föreningen Asociación de Constructores y Promotores de Málaga (ACP). Hon applåderar regeringens momssänkning men menar samtidigt att man inte kan förändra kriterierna för vad som är nybyggd bostad. Hon kommenterar momssänkningen med att en bostad på 200.000 euro har i nuläget blivit 8.000 euro billigare på grund av sänkt moms.

Enligt Violeta Aragón ligger de flesta av provinsens nybyggda osålda bostäder mellan Marbella och Estepona. Här har även priserna sjunkit med upp till 40 procent på bara några år.

Antonio Vargas vid arkitektkollegiet, Colegio de Arquitectos de Málaga, anser att momssänkningen är positiv men bara en kortsiktig åtgärd. Det verkliga problemet är bristen på finansiering som erbjuds av bankerna. När en månatlig inteckning ska ligga på 700 euro sett över 20 år och genomsnittslönen i provinsen Málaga ligger på 1.100 euro så kan var och en räkna ut att många har svårt att få lån, menar Antonio Vargas.
”De potentiella köparna har problem med att finansiera ett bostadsköp. Det är i stort sett omöjligt för en genomsnittlig familj att få krediter”, säger Antonio Vargas i en tidningsintervju.

Även Cayetano Rengel som är president i Mäklarsamfundet eller Colegio de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria välkomnar momssänkningen men säger precis andra experter på området att lösningen i att få liv i marknaden ligger i att det måste bli enklare att få banklån.

Det var länge sedan bomarknaden på Costa del Sol var inne i ett sådant intressant läge som just nu. Det är rea på spanska bostäder. Utbudet av bostäder, nybyggda som äldre, fortsätter att öka då banker tvingas ta tillbaka hem som låntagare inte kan betala sina lån på. Och fler bostäder till salu talar för ytterligare prisfall.

Antalet bostäder utmed den spanska Medelhavskusten fortsätter att vara ovanligt högt. Samtidigt kommer det rapporter om långsammare försäljning vilket talar för en fortsatt prisnedgång. En del är otåliga och vill sälja och går ned i pris.

Ett annat skäl till att du kan fynda på Solkusten är att det pågår ett generationsskifte bland dem med ett andra hem under den spanska solen. Många har ägt sin bostad i Spanien i över 20 eller 30 år, och barnbarnen har egna fritidshus.
Det är en intressant och spännande ”match” säljare och köpare går. Säljaren har en förväntning att de ska få lite mer för sitt hus nu än föregående år medan köparen ser att husen har legat länge ute till försäljning och därför inte vill betala lika mycket.

Vem vinner den ”matchen”?
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255