Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanska regeringen hoppas på draghjälp i Stockholm

Annons - Svenska magasinet
Spanien söker köpare i Sverige

Spanien söker köpare i Sverige

Spanska regeringen hoppas på draghjälp i Stockholm

2011-06-09

”The Spanish Real Estate market in your hands”, den spanska fastighetsmarknaden är i dina händer, heter den satsning som spanska Utvecklingsdepartementet presenterar i Storbritannien, Sverige och Ryssland


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I början på maj var representanter från Utvecklingsdepartementet på besök i London för att sjösätta den kampanj som under juni fortsätter till Stockholm och Moskva. Anledningen till att spanska staten genomför kampanjen är de tiotusentals bostäder som står tomma utmed den spanska Medelhavskusten. Köpare söks nu med ljus och lykta utomlands och Spanien hoppas att utlänningarna ska få igång den spanska fastighetsmarknaden.

Spanien arbetar ihärdigt med att hitta köpare på den internationella marknaden. Både i Paris och Frankfurt presenteras det enorma utbudet och spanska medier skriver om hur Bancaja Habitat besökt Dubai och bjudit ut en fastighetsportfölj till ett värde av 1.420 miljoner euro.
Fastighetsmäklaren Select Property närvarade vid detta evenemang och berättade i samband med en intervju att priserna var rabatterade med 40 procent. Fernando Rodríguez, direktör vid Bancaja Habitat, menar att det är en ”unik möjlighet just nu som inte kommer tillbaka”.
Locktonerna i nuläget är att banken i samarbete med Select Property lovar finansiering upp till 75 procent och att köparen endast behöver betala låneräntan under de första tolv månaderna.

 

Spaniens Utvecklingsminister José Blanco och statssekreteraren vid Bostadsdepartementet, Beatriz Corredor, säger att bostadspriserna i genomsnitt har sjunkit med mellan 20 till 40 procent utmed Medelhavskusten. Men detta är inte tillräckligt.
Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's menar att priset kommer att fortsätta att falla under 2011 med mellan 4,5 till 10 procent. Peter Mindenhall vid den holländska banken ING säger i en intervju att priserna kommer att få sig ytterligare en törn när det framöver avslöjas i vilken omfattning de spanska bankerna har lånat ut till bostadsköp.

Den spanska region som växer i popularitet är Valencia. En av Storbritanniens största portaler för bostadsköp utomlands, Rightmove, och som samarbetar med 90 procent av fastighetsagenturerna bekräftar att Valenciaregionen är på uppgång hos utländska köpare.
Shameem Galany, vid Rightmove, menar ”att Valencia har fått mycket mer uppmärksamhet under de senaste veckorna än någon annan spansk stad även om intresset för Alicante och Málaga kvarstår”.
”Att Valencia har Formel 1-tävling och dessutom fick med några av sina stränder bland de tio bästa på listan som Lonely Planet presenterar betyder mycket inför sommaren”.

Vad som skulle hindra den spanska regeringens ansträngning med att få bostäder utmed Medelhavskusten sålda är läget för de finansiella instituten i Spanien. Det menar flera bedömare som uttalar sig i spansk media.
Financial Times publicerade under maj månad några artiklar om hur Banco Santander, Bankia och La Caixa har finansierat bostadsköp till 90 procent, i vissa fall upp till 100 procent. Det handlar om långsiktiga lån med en avbetalningsperiod upp till 40 år.

Experter sätter upp ett varningens finger.
”Ett bostadsköp vid Medelhavskusten är alltid ett bra köp men på grund av problemen inom banksystemet i flera länder i Europas periferi har många banker speciellt i Portugal och Spanien svårigheter med sina krediter samtidigt som bankerna ökar sina lån”.
Jan Willem-Vis vid BNP Paribas Investment Partners menar att ”det kommer att ta många år innan den spanska bostadsmarknaden har återhämtat sig från krisen”.

Enligt Overseas Property Professionals (OPP) som samlar in uppgifter från fastighetsmäklare, byggare och internationella köpare var 23,4 procent av 491.000 bostadsköpare i Spanien under fjolåret utlänningar.
OPP uppskattar att en tredjedel av 25 miljoner bostäder i Spanien är semesterbostäder eller så kallade ”residencias de vacaciones”. Det som man hoppas på från Spaniens sida att sommarens turister i Spanien kommer att köpa sig en fritidsbostad i Europas bästa klimat.
FN-organet World Tourism Organization uppger att antalet turister till Spanien kommer att stiga med fem procent under 2011. En och annan av dessa turister kommer med all säkerhet att köpa ett andra hem under Spaniens sol.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255