Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Patrik Sjöberg och dårarna i Marbella

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Patrik Sjöberg och dårarna i Marbella

2011-06-09

Under fjolåret konstaterades 104 nya fall av sexuella övergrepp eller sexuellt våld mot barn i provinsen Málaga. Samtliga 104 fall är kartlagda i det speciella program som regionalregeringen Junta de Andalucia tagit fram och som går under namnet Programa de Atención a Menores Víctimas de Abusos Sexuales


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Jag läser nyhetsnotisen om de 104 fallen samma dag som jag börjar läsa Patrik Sjöbergs memoarer Det du inte såg och avslöjanden om att han som ung utnyttjades sexuellt av tränaren Viljo Nousiainen. Sexuellt utnyttjade barn är ett ämne som väcker avsky. Det är ett ondskans beteende som finns lite varstans i samhället - även inom idrottsrörelsen.

För några år sedan berättade Svenska Magasinet om den ökände 30-årige fotbollstränaren i Málaga som dömdes till 37 år och fyra månaders fängelse för att under åren 2006 och 2007 sexuellt utnyttjat nio minderåriga mellan 9 och 12 år. Viljo Nousiainen fick inget sådant kännbart straff. Tyvärr.

Hur många som den 30-årige fotbollstränaren utnyttjat vet ingen men vid rättegången erkände mannen att han utnyttjat nio minderåriga. Vid sex av fallen hade övergreppen skett regelbundet. Mannen utnyttjade sin ställning som tränare och kom i beroendeförhållande till småknattar i fotbollslag från Rincón de la Victoria och för Málagas fotbollslag.
Det handlade inte bara om bollspel. Mannen bjöd hem barnen till sig för att spela datorspel. Han tog dem till stranden. En av de minderåriga tog han till en nudiststrand i Benalmádena där övergrepp begicks.

Patrik Sjöbergs memoarer Det du inte såg handlar även om livet på Solkusten. Patrik Sjöberg vägrar att hyckla. Han berättar sin historia rakt av vilket kanske inte alla uppskattar.

Patrik Sjöberg besökte Solkusten i april i år i samband med en konferens halvvägs upp till Granada. Detta var Patriks första besök på Solkusten på tio år. Som ung grabb började han resa på träningsläger till Estepona där tyska friidrottare tränade tidigt. Sedan följde Atalaya Park och Marbella som blev en bas under hela den aktiva karriären. Den svenska världsmästaren i höjdhopp berättar om Marbella som den mest korrupta platsen i Europa.

Vapenhandlare, knarkbaroner, skumma byggherrar och en fristad för knarksmuggling, vapenhandel, stulna bilar och prostitution. ”Jag har aldrig träffat på så många dårar som i Marbella, och jag har alltid dragits till dårar. Marbella var en idealisk plats för mig”, skriver Patrik Sjöberg som såg ett flertal personer gå ner sig ordentligt i Marbella.

Efter att ha blivit delägare på en bar i Puerto Banús 1994 sprang Patrik på advokaten som hade hjälpt honom med pappersexercisen samma dag. När Patrik ryckte upp toalettdörren på en bar kom han på advokaten sitta på knä och dra i sig en lina som han hade hackat upp på toalettlocket. Drogerna flödade fritt i Marbella och det var här som Patrik testade kokain för första gången hösten 1992. Här finns barer som underlättar knarkandet - på undanskymda platser finns det marmorhyllor – i precis rätt höjd för att hacka upp en lina på. Eller så finns toaletter. Det finns till och med de som blir förbannade när toaletten användes till annat, skriver Sjöberg i sin läsvärda bok som jag läser med stor behållning trots en smutsig historia.

”En gång stod jag i toalettkön på en nattklubb när det plötsligt kom ut en kille med en hel lynchmobb efter sig. Din jävla äckliga gris, skrek de efter honom. Det visade sig att den jagade killen hade varit oförskämd nog att bajsa på toaletten”.
Toaletten var ingen särskilt trevlig plats att dra kola på, därför blev gästerna upprörda. ”Det där får du syssla med hemma, din jävla idiot. Toaletterna används faktiskt till annat…”.
Ju mer tid Patrik Sjöberg tillbringade i Marbella, desto mer trubbades han av. ”Man såg hur dekadent folk levde där. Hur de festade”.

Patrik köpte sig ett hus i Marbella i början på 90-talet. Huset hette Casa Sahama och var skrivet på ett bolag, Sahama Ltd, på Gibraltar, så det såg ut som att han hyrde det. ”Då kunde jag kvittera ut pengar för boendekostnader under träningsläger och tävlingar”.

Det var också i huset i Marbella som Patrik Sjöberg enligt honom själv var nära att slå ihjäl Viljo Nousiainen 1994. Viljo hade ett mycket märkligt förhållningssätt till kvinnor, han blev rasande på dem och Patriks tjej blev kallad hora och hotades med att bli utslängd från huset i Marbella. Det slutade med att Viljo låg blödande på golvet.

Solkusten och Marbella hamnar på tapeten ytterligare med Patrik Sjöbergs bok. I september inleds filminspelningarna av Liza Marklunds bok En plats i solen som utspelar sig mitt i svenskkolonin. Om detta kan du läsa på annan plats i tidningen som du just nu håller i handen.

Åke Edwardson som vi främst känner från hans serie om kriminalkommissarie Erik Winter och som har toppat försäljningslistorna i Sverige och runtom i världen, är ute med sin nya bok som heter Möt mig i Estepona. Den handlar om Peter Mattéus som för 15 år sedan bodde på Solkusten och var inblandad i vapensmuggling till ETA. Nu är Peter Mattéus tillbaka på Solkusten i en tät, psykologisk thriller.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255