Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenskkolonin på Solkusten hamnar på filmduken

Annons - Svenska magasinet
Liza Marklunds bok En plats i solen blir film. Malin Crépin spelar huvudrollen som kriminalreportern Annika Bengtzon med Peter Flinth som regissör (Foto: Linus Hallsénius)

Liza Marklunds bok En plats i solen blir film. Malin Crépin spelar huvudrollen som kriminalreportern Annika Bengtzon med Peter Flinth som regissör (Foto: Linus Hallsénius)

Svenskkolonin på Solkusten hamnar på filmduken

2011-06-09

I september startar inspelningen av filmen En plats i solen. Filmen bygger på Liza Marklunds bok med samma titel. Inspelningarna på Solkusten pågår under fyra veckor


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En svensk före detta NHL-stjärna och dennes familj hittas gasmördade i lyxvillan i urbanisation Las Estrellas de Marbella i Nueva Andalucia. Alla är döda utom den 16-åriga dottern Suzette, som är spårlöst försvunnen. Kriminalreporter Annika Bengtzon skickas till Solkusten.
En plats i solen är en spänningsthriller som utspelar sig mitt i svenskkolonin på Costa del Sol med miljöer och en och annan skön rollkaraktärer som vi kanske har mött…

Costa del Sol, Marbella, Puerto Banús och den svenskägda golfklubben Los Naranjos hamnar på filmduken. Regissören Peter Flinth och producenten Jenny Gilbertsson besökte nyligen Solkusten, Gibraltar och Marocko. De har även en löpande kontakt med deckardrottningen själv som sedan några år tillbaka bor i Marbella.
- Vi har träffat Liza som känner till de lokala förhållandena på Solkusten. Liza finns med under processens gång, läser igenom manuset och kommenterar. Hon är en nyttig sparringpartner. Är böckerna Lizas barn är filmerna hennes barnbarn, böckerna har alltså ynglat av sig.
- I nuläget skriver vi klart på manus och letar inspelningsplatser, säger regissör Peter Flinth när Svenska Magasinet träffar honom på Pyr Hotell i Puerto Banús som får en central roll i filmen.

För Peter Flinth gäller det att skapa sig en bild av de platser som förekommer i boken En plats i Solen. Handlingen i boken ska sedan krympas ned till en spelfilm på en och en halv timme med en budget på 15 miljoner kronor.
-Det finns många exklusiva platser på kusten men det gäller för oss att hitta de platser som fungerar visuellt och som skapar känslor. Puerto Banús, golfklubben Los Naranjos, Pyr Hotell, restaurang Los Bandidos blir några av inspelningsplatserna.
-Vi har fått god hjälp av svenskkolonin när det gäller platser, hus eller byggnader vi kommer att använda oss av.
-Vi söker även statister till filmsekvenser som gardenparty och till en minnesstund på golfklubben, avslöjar Jenny Gilbertsson, producent på Yellow Bird som söker statister på Solkusten genom annons i Svenska Magasinet.

Av filmteamet på 25 personer som kommer till Marbella är nära tio skådespelare.
-Det är en lyx att få jobba med svenska skådespelare, säger regissör Peter Flinth. De har lysande talanger och är okomplicerade skådespelare. Det här kommer att bli jättebra.
Peter Flinth och Jenny Gilbertsson har även besökt Gibraltar och Marocko dit handlingen också är förlagd.
-Men avsnittet i filmen som ska föreställa Marocko spelas in på en farm på Solkusten, tillägger Peter Flinth.

Produktionsbolaget Yellow Bird, som bland annat ligger bakom biosuccén Män som hatar kvinnor, planerar alltså ett nytt stort svenskt filmprojekt. Bolaget har köpt filmrättigheterna till sex av Liza Marklunds bästsäljande böcker om kriminalreporter Annika Bengtzon.
Nobels testamente har biopremiär i februari 2012 och blir den första av totalt sex filmer som bygger på Liza Marklunds böcker med rollfiguren Annika Bengtzon. Efter Nobels testamente väntar Prime time, Studio sex, Den röda vargen, Livstid och En plats i solen som till största delen utspelar sig på Costa del Sol. Filmbudgeten ligger på totalt 100 miljoner kronor och planen är att producera filmerna för både den skandinaviska och internationella marknaden.
-Att vi börjar med Nobels testamente beror på att den är mest biofilmsaktig. Den kommer även att visas vid Cannesfestivalen, förklarar Peter Flinth.
De övriga filmerna kommer att visas på TV 4 och ARD i Tyskland. I nuläget förhandlar man även med en spansk tv-kanal.

Liza Marklunds Annika Bengtzon-serie har en trogen läsarskara världen över. De hittills åtta böckerna har sålts i runt nio miljoner exemplar och översatts till trettio språk. För närvarande skriver Liza Marklund på den nionde boken i serien.
-Efter Colin Nutleys filmer Sprängaren och Paradiset, som jag var väldigt nöjd med, har jag tackat nej till många anbud att göra fler filmer av mina böcker. Det var först när jag träffade Yellow Bird som det kändes helt rätt. Här har jag funnit ett team som har alla möjligheter att ta hand om Annika Bengtzon på ett ypperligt vis. Jag ser fram emot ett långt och givande samarbete, säger Liza Marklund i en kommentar.


Pyr Hotell i Puerto Banús har en central roll i filmen. Här bor rollkaraktären och kriminalreportern Annika Bengtzon och här bor hela filmteamet under filminspelningen

Pyr Hotell i Puerto Banús har en central roll i filmen. Här bor rollkaraktären och kriminalreportern Annika Bengtzon och här bor hela filmteamet under filminspelningen

Puerto Banús är en av inspelningsplatserna

Puerto Banús är en av inspelningsplatsernaDansken Peter Flinth regisserar filmen En plats i Solen

Dansken Peter Flinth regisserar filmen En plats i Solen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255