Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fotografen som är vän med telningarna

Annons - Svenska magasinet

"Min utgångspunkt är att alla djur är vackra".

Fotografen som är vän med telningarna

2011-04-13

Den kända norska fotografen Nina Reistad har flyttat till Solkusten, ett välkommet tillskott till artistkolonin. Flyttat och flyttat, det är en sanning med modifikation eftersom Nina och hennes Sambo tillbringat all ledig tid de senaste sex åren i Mijas Pueblo. Men nu har de gjort slag i saken, lämnat Oslo och slagit ner sina bopålar i ett underbart hus strax utanför pueblon.


Skicka till en vän

Av Hans G Andersson

Nina har arbetat som fotograf i över 30 år. Först med att avbilda allehanda pop-och filmstjärnor, en avstickare som pressfotograf för att sedan landa inom reklam.
”Jag håller fortfarande på med en hel del reklam men det har mer och mer blivit djur, hundar och katter, som jag vill ägna mig åt, säger Nina.

Man kan säga att det stora genombrottet kom för åtta år sedan. Då tog Nina kontakt med Unni Lindell, en av Norges mest lästa deckarförfattare. Frågan var; kunde Unni tänka sig att skriva text till ett antal kattbilder som Nina tagit. Eftersom Unni är oerhört fascinerad av katter blev det ett prompt ja.

Så år 2003 kom boken ”Se upp! Här kommer Gud och hon är en katt!” En bok med underbara kattbilder och underfundig, humoristisk text av Unni.
”Jag har varit med på en lång rad utställningar med mina katt-och hundbilder och märkte att sådana bilder är väldigt eftertraktade. Men jag noterade också att folk helst vill ha bilder av sina egna kelgrisar. Så jag har utvecklat tekniken att fotografera djur i min studio och att sedan bearbeta bilderna i Photoshop, ett professionellt dataprogram som ger oändliga möjligheter att arbeta med ljus, skuggor, färger och kontraster.”

Utöver att arbeta med digitalkamera har Nina också en gedigen utbildning i konsten att hantera Photoshop.
”Det är inte helt enkelt att ta bilder av djur. En helt svart katt, eller hund, kräver både exakt belysning och kreativ efterbearbetning för att få fram de rätta nyanserna.”

Ninas arbete som reklamfotograf har gjort henne till perfektionist. Allt skall vara rätt innan Nina är nöjd.
”Min utgångspunkt är att alla djur är vackra. Alla har sitt eget sätt och sina egenheter. Det är för att kunna upptäcka deras personlighet som jag vill ha dem i studion. Det är först då som jag kan bli varse deras ”själ” och då blir också bilderna personliga. Det kan ta sin tid men är väl värt besväret.”

Något latmansliv i solen har Nina inte tänkt sig, tvärtom. Utöver sin egen fotografering och sina reklamuppdrag anordnar Nina också kurser. Allt från elementa som ljus, ljussättning och konsten att betrakta till mer avancerade som hur man arbetar i Photoshop.

”Det är självklart att solen, klimatet och människorna gör att man dras hit. Men för en fotograf finns andra bevekelsegrunder. De vackra omgivningarna, arkitekturen, naturen och det fantastiska ljuset är helt enkelt ett himmelrike för en fotograf,” avslutar Nina.

Vill du se mer av Ninas bilder hittar du henne på www.petography.no. Jag kan garantera att för en djurälskare ät det en upplevelse. Är du intresserad av kurserna eller vill ha en bild av det intelligentaste och vackraste djuret i världen (ditt) så e-mailar du [email protected]


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255