Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Polsk riksdag på hög nivå

Polsk riksdag på hög nivå

2011-04-12

Den politiska situationen i Mijas gör att man osökt kommer att tänka på Ulf Peder Olrogs slagdänga ”Tjo vad det va livat i holken i lördags.”


Skicka till en vän

Inför valet drabbades nuvarande borgmästaren, PSOE:s Antonio Sanchez, av klena nerver och hoppade av ett par månader innan valet. Han kände sig utbränd vilket man normalt bara gör om man arbetar mycket.

Vid förra valet blev dåvarande, och omvalde, PSOE- borgmästaren Agustin Moreno Muños avsatt av sitt eget parti någon vecka efter valet. Skäl? Han hade beviljat sig själv den högsta lön någon politiker i Spanien har, € 120.000 per år. Hade han frågat någon, ”förankrat” beslutet som det heter? Varför skulle han göra det, han var ju själv högsta tuppen. Nåväl, han ordnade sig ett trevligt extraknäck som ”sjukvårdskonsult”, han var ju f.d. gynekolog. Lön: € 70,000 per år. Arbetstider: några dagar i månaden.

Sökanden: En,
Rätt, du gissade vem.

Nåväl, inför det stundande valet har PSOE:s begåvningselit fått en Lidnersk knäpp. Man har utsett en kvinna, Fuensanta Lima, till kandidat. Så nu sitter hon uppspikad över hela landskapet. Få bland oss utlänningar vet vem hon är, vad hon står för eller vad hon har för erfarenhet. Men hon är ju kvinna och det gick ju bra både i Fuengirola och Marbella. Hjärnsläpp eller snilleblixt? Vem vet, årets svenska lär hon under alla omständigheter inte bli.

PP, med Angel Nozal i spetsen skriker ”foul play”. Aja,baja, inte sätta upp nya affischtavlor så nära valet.
Å andra sidan skriker PP ”fel,fel” vad än PSOE hittar på. Det är lite Per Persa och Per Ersa över det hela. Eller Bill och Bull. Vad den ene säger upprepar den andre. Fast tvärtom. För övrigt säger PP inte mycket. Man har till exempel inte lovat att sänka lönerna vare sig för borgmästare eller de andra potentaterna. Inte heller har man lovat att göra sig av med den Audi i 500.00-kronorsklassen som borgmästaren förfogar över. Att byta ner sig till en Seat är inte att tänka på. Mijas är en storkommun, här behövs lite stil. Positivt är dock att PP lyckats behålla samma borgmästarkandidat som man hade förra valet. I Mijas får man vara tacksam för det lilla.

Vad beträffar Partido Andalucista (PA) är det enda jag vet i skrivande stund att man kommer att ha en ”kändis” som kandidat. Denna information har jag fått från vanligtvis välunderättade källor. Jo, en sak till. De vill inte propagera för någon sorts självständighet eller att det skulle vara något märkvärdigt med Andalucia. Därav namnet.

Och så har det dykt upp en ny spelare på planen. En centerback som spelar till höger. GIM (Groupo Independente de Mijas). Deras ledare, José Antonio Sánches-Peña, lovar guld och gröna skogar. Bland annat skall det byggas ett riktigt sjukhus i kommunen. Inte för att det inte skulle behövas, men det lär bli svårt med tanke på alla de miljoner euros som Mijas kommun har i skuld. Utöver detta lovar man också att se till att alla ”illegala” villor en gång för alla skall bli legala. Löftet gäller alla. Också behjärtansvärt med tanke på att det handlar om tusentals. Men kanske inte fullt så enkelt eftersom det inte är ett beslut som kan fattas enbart av Mijas kommun. Men är det valår så gäller det att ha rejält med sovel på smörgåsen. Och José Antonio Sánches-Peña:s leende ser förtroendeingivande ut.

Men det finns ljus i tunneln även för oss stackars ”extranjeros” i Mijas. Alternativa Mijeña, som var 13 röster från att ta en plats i förra valet, har i år gått i koalition med Los Verdes (De Gröna). Deras program ligger nära varandra, självklart med stark betoning på miljöhänsyn och bevarande av miljön. Inga fler ”idiot-komplex” eller golfkomplex skall byggas. Inga illegala gruvor skall heller etableras för den delen. Samtidigt säger Pia Brunn, ledare för Los Verdes, att man lärt sig av sina tyska kamrater och därför är mer pragmatiska än den gamla tidens ”gröna”. Målsättningen är, att där det är befogat skall ”gröna” alternativ prioriteras. Och inte skulle det skada med lite grönt bland allt det röda och blå. Som om man blandar det faktiskt blir grönt.

Till sist. En god vän som säljer utrustning till lekplatser sade till mig att hennes stora försäljningar alltid är månaderna före ett val. Då skall alla politiker visa att de visst är omtänksamma och inte alls bara tänker på sig själva. Mycket riktigt, för några veckor sedan dök det upp en stor skylt i Mijas Pueblo där det står att man nu skall göra något åt ”peñan”. Det som i många år varit som en finne i ansiktet skall nu bli en prydnad för byn. Invånarna uppmanas att komma in med förslag. Visst är de omtänksamma, våra politiker.

Må väl och rösta väl ( eller grönt)

HansG Andersson
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255