Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Gigantiskt dopningsproblem till Beach 2011

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Gigantiskt dopningsproblem till Beach 2011

2011-04-12

En av Spaniens största och mest ansedda dagstidningar, ABC, belyste i en serie artiklar i mars under temat ”Vad muskler kan dölja” omfattningen av dopningspreparat på de spanska gymmen och träningsanläggningarna. Om uppgifterna stämmer har landet ett gigantiskt problem och sitter med skiten upp till öronen. Spanien pekas nu ut som porten till den europeiska marknaden


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En tjänsteman som arbetar mot dopningens utbredning i Spanien säger att det är ”helt omöjligt” att veta hur mycket som marknaden av dopningspreparat omsätter i Spanien eftersom den växer för varje dag.

Enligt ABC är det maffialiknande organisationer, den organiserade brottsligheten, som styr marknaden med dopningspreparat. Det är mer lönsamt att sälja dopningspreparat än narkotika samtidigt som risken att bli straffad är betydligt mindre.
Att maffiagäng som tidigare sålde narkotika nu i stället säljer dopningspreparat intygar David Howman, generaldirektör på internationella antidopningsbyrån Wada: ”Jag har tagit upp detta problem i många år och jag vet att Interpool är oroliga för utvecklingen. Det finns bevis för att dessa maffiaorganisationer har försökt att muta flera tjänstemän i kampen mot dopning”.

”Hércules”, 44 år, som uttalar sig i ABC säljer preparaten på nätet. Ett 15-tal substanser där grunden är anabola steroider för att bygga muskler och bränna fett. ”Kvalitet, tillförlitligt och oslagbart resultat” är locktoner som drar mängder av köpare. En del nöjer sig inte med att knapra i sig en substans av anabola steroider, det kan röra sig om minst fem olika substanser.

Att dopningsindustrin har ökat i omfattning beror på att besökare men även instruktörer och gymägare koncentrerar sig mer på muskler än en god hälsa. Unga köpare vill bara bli större, de tänker knappast på hälsan när listan på biverkningar omfattar levertumörer, prostatacancer, håravfall, impotens, minskad spermiekvalitet eller njurproblem. Att en uppsjö av potenshöjande medel finns på sajter på nätet som säljer dopningspreparat är inte konstigt. Det gäller att få i sig något potenshöjande medel redan i omklädningsrummet på gymmet innan man kommer hem till flickvännen.

Till sommaren eller Beach 2011 gäller bara en sak; få mer muskler och mindre fett. ”Att se en kille gå från 80 till 95 kilo - utan fett - på två månader inträffar lagom till sommaren”, säger en gymägare till ABC.
Ett typiskt fall är en 18-årig kille som kommer till gymmet för att skaffa sig muskler och bli biffig. Efter ett tag svarar inte kroppen på träningen. 18-åringen står still i utvecklingen och är en perfekt måltavla för dem som säljer tillskott.

Samtidigt har myndigheterna i Spanien (och Portugal framför allt) varit slapphänta vilket har skapat en av Europas mest växande marknader. Spansk polis har vaknat eller i vart fall slutat att slumra. Inom Policía Nacional finns numera enheten ”Sección de Consumo, Medio Ambiente y Dopaje” med tjugo anställda i två grupper som gör mellan sex till tio tillslag om året. För mindre än fem år sedan var det endast fyra personer som arbetade med dopning.
Anledningen till att Spanien tagit tag i problemet är att Madrid var tvungna att stärka sin kandidatur för att ansöka OS. Spaniens mediokra insats mot dopningsbrott har inte setts med blida ögon av antidopningsbyrån WADA. Därför instiftades Spanien nya lagen Ley de Protección de la Salud y de Lucha contra el Dopaje.

I Sverige har glorian på en del av landets främsta kroppsbyggare hamnat rejält på sniskan. Men problemet finns överallt, omfattningen är enorm. Svenska Magasinet har tidigare berättat om den största dopningshärvan i Sverige som har förgreningar till Solkusten och Fuengirola. Rättegången inleddes i november och pågår till sommaren och omfattar grova dopningsbrott, grova smugglingsbrott, grovt penninghäleri och dopningsbrott.

Det var i Fuengirola som ett svenskt par som är huvudmän i ligan organiserade och distribuerade dopningsmedel till Sverige. Närmare 70 personer står åtalade, alltifrån storgrossister till mellanhänder, bulvaner och vanliga missbrukare i ett välorganiserat nätverk. Svensk polis har identifierat tusen köpare.

När tidningen ABC frågar sina läsare om dopningspreparat har blivit den nya sociala drogen i Spanien svarar 62,9 procent att så är fallet.

Träning har alltid legat mig varmt om hjärtat och själv anser jag att styrketräning är den främsta motionsformen då den bygger upp kroppen och förebygger flera sjukdomar. Det är ju musklerna som bär oss samtidigt som de håller igång förbränningen. Men jag har samtidigt vid otaliga besök på gym utmed Solkusten lagt märke till både det ena och det andra helt öppet.

Att sticka ut är inte populärt. En gymbesökare med trycket ”100 procent ren” över bröstet sågs som inte populär på gymmet. Det stinker på en del träningsanläggningar utmed den spanska Solkusten!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255