Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Lägesrapport Marocko: Demonstrationer, moskéer, ormar och Rick´s Café

Annons - Svenska magasinet
Casablancas moské Hassan II: Den har plats för 25.000, samtidigt kan 80.000 samlas på den öppna platsen. Den byggdes som födelsedagspresent åt Marockos tidigare Kung Hassan II till hans 60-årsdag 1989 men färdigställdes först 1993. Moskén är bland världen

Casablancas moské Hassan II: Den har plats för 25.000, samtidigt kan 80.000 samlas på den öppna platsen. Den byggdes som födelsedagspresent åt Marockos tidigare Kung Hassan II till hans 60-årsdag 1989 men färdigställdes först 1993. Moskén är bland världen

Lägesrapport Marocko: Demonstrationer, moskéer, ormar och Rick´s Café

2011-04-12

Är detta vägen till Marrakech? ”Ja, om Allah vill (inshallah), svarar marockanen. I Marocko kretsar det mesta kring Allah. Det finns liksom ingen anledning till att bekymra sig om sakernas tillstånd - för allt hänger på Allah…


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När jag som tioåring besökte Agadir minns jag texten som var skriven på en mur som stod kvar efter det stora jordskalvet den 29 februari 1960 som ödelade staden: ”Nu har Allah gjort sitt, nu ska vi göra vårt”, och så byggde befolkningen upp en ny stad från grunden.

Konungariket Marocko styrs sedan 1999 av Mohammed VI efter att hans far Hassan II gick bort. Mohammed VI har kungliga palats i samtliga större marockanska städer. När jag besöker Marrakech vajar den röda marockanska flaggan med den gröna stjärnan utmed Marrakech boulevarder samtidigt som den extra belysningen är på.
Så är det i Marockos städer medan kung Mohammed VI flyttar runt mellan sina palats. I den stad där han för tillfället bor, där flaggas det. Kungen flyttar vidare och flaggorna halas.

Samtidigt som det första muslimska partiet har etablerat sig i Spanien har situationen i Arabvärlden kännetecknats av oro och revolutionsiver under våren. Den muslimska befolkningen i Spanien överstiger 1,3 miljon, varav 700.000 av dessa kommer från Marocko. Partido Renacimiento y Unión de España (PRUNE) är Spaniens första islamska parti. Det grundades officiellt i Granada den 23 juli 2009 och nu ska partiet delta i kommunalvalen 2011.
Granada, Asturien, Madrid, Barcelona, Valencia och Zaragoza blir de första platserna i Spanien inför kommunalvalet 2011. ”Vi vill säkerställa minoriteters intressen”, säger Mostafa Bakkach El Aamarani, en av grundarna. Partiet kan bli att räkna med, med tanke på de nära en och en halv miljon muslimer som är bosatta i Spanien.

Det skiljer 14 kilometer på det smalaste stället mellan Marocko och Spanien. Två olika länder, två olika världsdelar. Även Marocko har känt av revolutionsyran. Tusentals marockaner i demonstrationer krävt en ny författning och demokratisk förändring trots den senaste tidens tillkännagivande av Kung Mohammed VI att det planeras för konstitutionella reformer.
I Marocko är det i första hand ungdomsrörelsen ”20 februari” som har organiserat demonstrationer de senaste två månaderna. Främst i landets största stad Casablanca, den ekonomiska motorn, där över 15.000 personer slöt upp den 20 mars på plaza de la Victoria för att sedan tåga till området Derb Omar.

”Mot korruption”, ”idag eller i morgon är frihet obligatoriskt”, ”folket kommer att störta konstitutionen” och ”lyssna till medborgarna” har hörts från demonstrationstågen. Marockanen Said Benhamani som är medlem i vänsterpartiet ”Vía Democrática” säger till den spanska nyhetsbyrån Efe att talet som kung Mohammed VI höll den 9 mars ”inte är något svar på vad samhället kräver”.
”Manifestationerna kommer att fortsätta tills människorna får det som de behöver, en parlamentarisk monarki”, försäkrar Benhamani.
Även i huvudstaden Rabat samlades omkring 5.000 personer för att demonstrera utmed avenida Mohamed V. ”Vi vill att kungen ska gå från ord till handling, i tio års tid har vi lyssnat på tal utan att något händer”, säger arbetslöse Yunes Kuarti. Även i Tanger, Tetuán och Alhucemas hölls det demonstrationer där huvudbudskapet var att ”korruptionen måste få ett slut”.

Eva Benrhamous är svensk honorärkonsul i Marrakech. Eva studerade som ung i Schweiz där hon träffade sin nuvarande marockanske man. Sedan några år tillbaka är Eva Benrhamous svensk honorärkonsul i Marrakech och chef på resebyrån Dynamic Tours.

Turismen har blivit allt viktigare för Marocko. 2001 då landet endast hade tre miljoner turister under ett år presenterades en tioårsplan som skulle utmynna i att Marocko 2010 skulle ta emot tio miljoner turister om året. Det målet har man inte lyckats nå. Ifjol kom det åtta miljoner turister.
-Mohammed VI införde reformer och öppnade upp flygmonopolet som gjorde det möjligt för andra flygbolag än Royal Marroc Air att flyga på vissa marockanska destinationer. Nu flyger exempelvis Norwegian till Marrakech från både Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Nu flyger man hit på fyra timmar. Tidigare med reguljärflyg kunde en resa från Sverige ta 14 timmar.
-Och med hav, berg, öken och vackra städer har Marocko mycket att erbjuda. För varje budget så finns det en resa, berättar Eva Benrhamous när Svenska Magasinet besöker det svenska honorärkonsulatet i Marrakech.

Eva är chef på resebyrån Dynamic Tours som arbetar med äventyrsresor för inkommande turister. Det gäller trek, bergs –och ökenturer, resor utmed kusten men även specialgjorda program som riktar in sig på kultur, botanik, arkitektur som rundturer.
-Det är ingen massturism vi jobbar med utan det handlar om skräddarsydda paketresor för respektive målgrupp och intresse. Vi har inte märkt av den nedgång som viss turism har drabbats av efter den ekonomiska krisen.

Oroligheterna i arabvärlden har varit en lång följetong i medierna. Även Marocko har drabbats, dock i betydligt mindre skala än länderna i Nordafrika. Det är ytterst svårt att jämföra kungariket Marocko med republiker som Libyen, Algeriet, Tunisien eller Egypten. Här finns ingen egyptisk Mubarak eller tunisk Ben Ali eller en överste som Gaddafi.

Den 20 februari rapporterade medierna om oroligheter i Marockos huvudstad Rabat när revolutionsvågen i Nordafrika även nådde Marocko. Enligt Eva Benrhamous var det fråga om en auktoriserad och legal demonstration.
-Det är inte förbjudet att demonstrera, demonstationen i Rabat var auktoriserad, men sedan hakade huliganer på och blandade sig i den skara som hade utlyst demonstationen och som inte betecknades som bråkmakare.

Efter att Mohammed VI blev kung har det gjorts flera förändringar i landet. Det är skolplikt för både pojkar och flickor och familjelagen ändrades för några år sedan så att kvinnor fick utökade rättigheter och kan skilja sig. Efter Hassan II död reformerades lagfartssystemet som gjorde det lättare att bygga varpå byggbranschen fick ett rejält uppsving. Den som besöker de centrala delarna av landet konstaterar ganska snart att landet har imponerande många nya hotell och bostadskvarter.
-Familjelagen är inspirerad av koranen men koranen kan man tolka på olika sätt. Kung Mohammed VI har plockat in ett antal rådgivare som har arbetat fram den nya lagen, förklarar Eva Benrhamous, svensk honorärkonsul i Marrakech.

När Svenska Magasinet besöker Marocko har varenda dagstidning den 12 mars som nyhet på förstasidan att konstitutionen ska reformeras. Den franskspråkiga tidningen Aujourd´hui Le Maroc utropar på förstasidan att ”landet står inför en konstitutionell revolution och att hans majestät tar landet in i den moderna tiden” liksom tidningen Lóbservateur de Maroc. Tidningarna citerar även kommentarer från politiska ledare i Europa.
I franskspråkiga Léconomiste kräver fackförbundet UMT att minimilönerna ska höjas från 2.000 till 3.500 dirham, en höjning som de som Svenska Magasinet talar med ställer sig frågande till verkligen kommer att inträffa.

Det startas även nya dagstidningar i Marocko som exempelvis Al Massae som på ett par år har seglat upp och blivit landets största opinionsbildande tidning. Vid besöket i Marocko kunde jag konstatera att de flesta från busschaufförer, affärsmän till cafébesökare läste ett nummer av Al Massae. Ett populärt nyhetsmagasin är Telquel, som enligt min marockanske guide inte räds att skriva om känsliga ämnen.

Dagstidningen Al Massae har i flera nummer berättat om hur Fuad Ali el Himma som är en av de största bidragsgivarna till kungen är indragen i ett nät av korruption. Tidningen skriver också om hur generaldirektören på det nationella elbolaget har anställt El Himma som konsult utan att respektera den marockanska lagen om offentlig upphandling. El Himma skulle ha tjänat 6,6 miljoner euro samtidigt som han är ledare för partiet Partido Autenticidad y Modernidad (PAM) och känd som ”god vän till kungen” och i senaste valet fick flest röster.

Söndagen den 13 mars skadades ett dussintal demonstranter, några allvarligt, när marockanska säkerhetsstyrkor stormade ett vänsterinriktat partis (PSU) lokaler i Casablanca. De skadade hade sökt sig dit efter att polis hade upplöst en demonstration på Place Mohammed V i centrala Casablanca.
Ungdomsrörelsen ”20 februari” startades på initiativ av ett antal ungdomar på det sociala nätverket Facebook och de låg bakom demonstrationerna i flera marockanska städer den 20 mars. En annan rörelse är ”Jamaa Al Adl Wal Ihssane” som vill avskaffa monarkin och införa sharialagar. Enligt rapporter från PSU skulle militärer och poliser ha blockerat vägarna som gick till Place Mohammed V. En av ungdomsrörelsens medlemmar, Amine Mkadem, beskriver händelsen i tidningen Aujourd´hui Le Maroc som ”blodig”.

Själv så färdades jag tillsammans med ett tjugotal andra svenskar och skandinaver i en buss rakt över torget samtidigt som demonstrationen pågick. Torget eller Place Mohammed V var inte avspärrat och det som Svenska Magasinet såg var att kravallpolis ledde bort två personer.

Enligt officiella källor som senare citerades av nyhetsbyrån MAP fick sju demonstranter och en polis lättare skador medan ett obestämt antal av de cirka 200 demonstranterna greps och senare släpptes. Enligt uttalande från det socialistiska partiet PSU skulle 120 medlemmar blivet sårade eller skadade. Enligt nyhetsnotiser från de internationella nyhetsbyråerna skulle det röra sig om ett dussintal skadade. Den spanska dagstidningen ABC rapporterade om hur polis med våld hade skingrat två demonstrationer. Detta var den första demonstrationerna efter att kung Mohammed VI aviserat en omfattande konstitutionell reform som innebär större befogenheter för premiärministern, erkännande av rättvisa och mer makt till parlamentet.

Hittills har kungen utsett premiärministern. Men enligt den nya konstitutionen kommer premiärministern att utses efter ”det politiska parti som har fått flest röster i valet till kammaren”. En konstitutionell kommission ledd av Abdelatif Mennouni har utsetts för att ändra konstitutionen. Partierna ska bli ”självständiga” och framhäva den naturliga pluralistiska marockanska naturen som även innefattar folkslagen amazig och berber.

Demonstranterna i Casablanca den 13 mars visade sitt missnöje och krävde i stället en ny konstitution och att parlamentet skulle upplösas. Den marockanska människorättsorganisationen Asociación Marroquí de Derechos Humanos (AMDH) fördömde ”den onda attacken mot den fredliga demonstrationen”. Samtidigt rapporterade den förbjudna islamistiska organisationen ”Jamaa Al Adl Wal Ihssane” (Rättvisa och Barmhärtighet) att flera av deras medlemmar deltog i demonstrationen.
Enligt rörelsens språkrör, Hasan Bennajeh, strider polisens insats mot kungens tal om reformer att dörren skulle öppnas för politiska rättigheter inklusive rättigheter till att protestera och demonstrera.
Mohamed Balful, 26 år, och medlem i den illegala muslimska rörelsen och säger till nyhetsbyrån Efe:
”Marocko är inget paradis och är inget undantag bland länder som Algeriet och Tunisien. Vi har samma problem, bara med vissa skillnader”.
Demonstrationerna som hölls den 20 februari på flera platser i landet handlade främst om korruption inom den offentliga sektorn och bland dem som agerar rådgivare till kungen.

När den marockanske kungen Mohammed VI den 9 mars berättade om den kommande reformen fanns kungens endast 8 år unga son vid hans sida. Han var klädd precis som kungen, i mörk kostym, vit skjorta, svart slips och en näsduk som stack upp ur fickan. Här stod den marockanska kronprinsen med allvarligt min som omständigheterna kräver medan hans far höll ett tal till nationen för att tillkännage demokratiska reformer.

Den 8 maj fyller Marockos kronprins Mulay Hassan 8 år. Trots sin ringa ålder finns han med vid officiella sammanhang. Vid bokmässan Salón Internacional del Libro i Casablanca ifjol var han där ensam som representant för kungahuset tillsammans med tre tjänstemän. Kronprins Mulay Hassan kommer att bli Hassan III den dag hans far inte finns till.

I själva verket följer Mulay Hassan i sin pappas fotspår. Mohammed VI var endast 4 år gammal då han i februari 1967 följde med sin pappa för första gången på ett officiellt besök i USA. Vid 10 års ålder var han på sitt första officiella uppdrag utomlands då han deltog på uppdrag av kung Hassan II vid begravningen av Frankrikes president Georges Pompidou i katedralen Nôtre Dame i Paris.

Marocko är alltså under press även om antalet demonstranter i Marocko är relativt få jämfört med andra manifestationer i andra arabländer. Journalisten Ali Lmrabet har suttit i fängelset för att han gjorde en karikatyr av kung Mohammed VI och för att han har gått emot Marockoregimen och skrivit om västsahariska flyktingarna.
-Människor vågar sig ut för att kritisera kungen och hans regim. Revolten har startat och det finns ingen återvändo, säger Ali Lmrabet i en intervju.


Eva Benrhamous är svensk honorärkonsul i Marrakech

Eva Benrhamous är svensk honorärkonsul i Marrakech

Tidningskiosk i Casablanca

Tidningskiosk i Casablanca

Ett glatt gäng som reste till Marocko med suveräna guiden Siv B. Ling och Svenska Magasinet

Ett glatt gäng som reste till Marocko med suveräna guiden Siv B. Ling och Svenska Magasinet

Marrakech och Place Jemaa El Fna

Marrakech och Place Jemaa El Fna

Jardin Majorelle i Marrakech öppnade för allmänheten 1947. Sedan 1980-talet var det bostad för modeskaparen Yves Saint Laurant och Pierre Nergé.

Jardin Majorelle i Marrakech öppnade för allmänheten 1947. Sedan 1980-talet var det bostad för modeskaparen Yves Saint Laurant och Pierre Nergé.

Rick´s Café i Casablanca ligger på 248 Boulevard Sour Jdid och bakom flygeln sitter Lennie Bluett och spelar gamla godingar, bland annat ”As Time Goes By”. På en vägg rullas filmen ”Casablanca” gång efter gång.

Rick´s Café i Casablanca ligger på 248 Boulevard Sour Jdid och bakom flygeln sitter Lennie Bluett och spelar gamla godingar, bland annat ”As Time Goes By”. På en vägg rullas filmen ”Casablanca” gång efter gång.Demonstration på Place Mohammed V i centrala Casablanca den 13 mars när Svenska Magasinet var på plats

Demonstration på Place Mohammed V i centrala Casablanca den 13 mars när Svenska Magasinet var på plats


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255