Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tattoo – en trend som fastnat

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Tattoo – en trend som fastnat

2011-03-14

Det var inte helt utan ett visst pirr jag stegade in hos Fido i hans tatuerarsalong Fido Tattoo i centrala Fuengirola. Men jag hade tänkt på det länge, mycket länge, från och till. Och nu hade ju allt fler tatueringar


Skicka till en vän

Av Anders Olow

Unga och gamla. Män och kvinnor. Artister, vanligt ”kontorsfolk”, grannen, vännen... Det var länge sedan det var kåkfararnas och sjömännens signum. Om det då var allt för många gånger uselt gjorda ”teckningar” och symboler inrispade under minst lika usla förhållanden både ohygieniskt och onyktert, görs tatueringar i dag efter helt andra premisser.

I dag kan du göra en tatuering med stil och finess under kontrollerade former och med stränga krav på hygien. Och absolut inte onykter!

Fido i Fuengirola är en sådan artist. Han älskade att teckna och för tretton år sedan gick  han i lära hos dem han tyckte gjorde bra arbeten. Sin egen tatuerarshop har han haft i fem år.
– Det var mycket pappersarbete för att få tillstånd att ha shopen, berättar han, och det är viktigt att hålla reglerna om hygien så att allt är rätt när ansvariga myndigheter gör oväntade kontrollbesök.

Jag berättar om min ”lobo”. Bilden på en vacker, stolt, kraftfull, men också mjuk varg. Fido gillar den och gör en spegelvänd ”blåkopia” på den och fäster pappret på min arm. Som en låtsastattoo. Avtrycket blir hans mall att tatuera efter.
Fido tar fram sina redskap och ber mig titta på när han bryter den anticeptiska nålförpackningen. Han måste visa mig just det momentet enligt reglerna.

Jag gör mig beredd håller fram min arm och tittar bort. Ungefär som när man tog vaccinsprutor i skolan. Och känner absolut ingenting!
Ärligt. Absolut ingenting.
– Man kan känna olika, förklarar Fido. Det beror på känslighet så klart, men också hur mycket hud och fett det finns där man ska tatuera.

Fido arbetar intensivt och oerhört koncentrerat. Då och då tittar jag i en spegel för att kolla att det blir bra.
Min efterlängtade varg tar ungefär en och en halv timme att göra. Fido plastar in bilden för att skydda den mot smuts. Tatueringen ska sedan kontinuerligt tvättas med ljummet vatten, försiktigt och tre till fyra gånger per dag den första veckan. Och man ska smörja in den med en antiseptisk salva.

Man brukar generellt säga att det tar två veckor innan tatuering är full läkt.
Min varg kostade 120 euro, väntan har varit lång, men nu sitter han där och jag känner mig klart kaxig.
Nästa gång blir det en... För det blir alltid en till. Det säger alla. Jag gör min nya i morgon, bokstavligt talat. Jag fick den i födelsedagspresent.

Tatuering och historia

Tatuering, permanent infärgning av huden, övervägande i dekorativt syfte. Färgen inpräntas i huden med hjälp av en nål. Förr användes till exempel djurben spetsade till vassa kamliknande nålar som man doppade i bläck och sedan slog in i huden med en liten benhammare. I modern tatuering används elektriska nålar.
Tatuering har funnits i tusentals år i många kulturer runt om världen och är särskilt utbredd och utvecklad i Sydöstasien, Polynesien och Japan. De äldsta bevarade tatueringarna finns på 4.000 år gamla egyptiska mumier.


Läs mer här:
gaddad.se
tattoo.com

fidotattoo.com
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255