Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Här finns Medelhavets bästa klimat

Annons - Svenska magasinet
Strandpromenaden med Medelhavets bästa klimat

Strandpromenaden med Medelhavets bästa klimat

Här finns Medelhavets bästa klimat

2011-02-10

När företaget Meteogroup hade jämfört klimatet mellan 21 utvalda platser runt Medelhavet visade det sig att Torrox Costa hade det bästa klimatet. Det meteorologiska paradisvädret i Europa hittar du i området Axarquía och det heter Torrox


Skicka till en vän
Av Ola Josefsson

Torrox har en charm som är svår att hitta i något annat hörn av Europa. Det här är platsen som sticker ut när det gäller behagligt klimat.
-I augusti for jag till Ikea inne i Málaga. När Málaga hade 40 grader varmt hade vi strax över 30 grader, betydligt behagligare alltså.
Det säger Tommy Uvhagen som tillsammans med hustrun Monique är bosatta i Torrox Costa.

Tommy och Monique stortrivs i området. Tommy är tidigare elitorienterare och tar sig gärna en löptur i grannskapet. Om det inte blir en golfrunda på Baveira golfklubb i närbelägna Caleta de Vélez vill säga.
-Det finns gott om vildmark. Jag springer gärna i bergen. Efter vinterns regn blir det en vacker vår, konstaterar Tommy.
På golfbanan spelar han i en grupp med enbart spanjorer.
-Det är jättekul och det har gjort mig mer motiverad att plugga spanska.
Monique kom till Spanien och Benidorm redan på 1950-talet och har undervisat i spanska i Sverige.

Från terrassen i bostadsområdet Calaceite njuter Tommy och Monique av en vindunderlig havsutsikt. Området lockar med havsnära boende med golf. När bostadsområdet Calaceite är klart ska det innehålla 3.500 bostäder och en golfbana med 18 hål.
-Krisen har dock försenat bygget, banan skulle stått klar nu men de har börjat att förflytta jordmassor, säger Tommy medan Monique fyller i:
-Vi har hittat ett drömliv. Vi har en tillräckligt stor lägenhet så att barnen kan komma och hälsar på. Det är smidigt att resa mellan Málaga och Stockholm och vi har ett trevligt umgänge här i Spanien.

Tommy som har varit brandchef i Sigtuna, Arlanda och Järfälla gillar skidåkning. Just närheten till Sierra Nevadas pister var också avgörande i val av ett andra hem i solen. Han har varit utförsåkare sedan 1960-talet och tränat en del med Ingemar Stenmark. Tommys syster Ann var tidigare gift med den svenska alpina världsstjärnan.Vintern är mild och skön och det är ingen slump att det inom närområdet odlas avokado, mango och andra ovanliga växter i detta subtropiska område. Att odla upp marken har alltid varit synonymt med Torrox och på bergssluttningarna ser man terrassodlingar. Bergskedjan Sierra Almijara på nära 2.000 meter skyddar mot sommarens heta terral-vindar, eller de nedkylda nordliga vindarna vintertid.

Det är också anledningen till att företaget Meteogroup gav staden ett certifikat efter att ha jämfört klimatet med 21 platser runt Medelhavet. Det geografiska läget gör att boende i Torrox har det bästa klimatet med milda sköna temperaturer så gott som hela året. Genomsnittstemperaturen ligger på 18 grader och det skiljer bara 11 grader mellan Torrox genomsnittstemperaturer sett till vintertid och sommartid.

Enligt Meteogroup registreras det inga extrema temperaturer i Torrox som i exempelvis Marbella eller i Valletta på Malta. Sett till de senaste sju åren är det nästan otroligt att temperaturen aldrig har gått upp över 31,8 grader. Det är långt under de 40 grader som har registrerats i området från Málaga till Estepona.
Torrox ligger även bäst till när det gäller lägsta-temperaturer som har registrerats vintertid runt Medelhavet, enligt Meteogroup. Då redovisar Torrox den högsta temperaturen av lägsta-noteringarna.

 
Bästa platsen i Medelhavsområdet

Bästa platsen i Medelhavsområdet

På väg mot 20.000. Invånarna i Torrox uppmanas att registrera sig

På väg mot 20.000. Invånarna i Torrox uppmanas att registrera sig

Torrox fyr byggdes 1864 och är 39 meter hög. Det är planerat att det ska bli ett museum i framtiden

Torrox fyr byggdes 1864 och är 39 meter hög. Det är planerat att det ska bli ett museum i framtiden


Faktum är att Andalusiens regionalregering har godkänt att Torrox får marknadsföra sig som platsen med det bästa klimatet. I samband med kommunens flagga och sköld ingår även slogan ”Torrox, Mejor Clima de Europa”, Torrox bästa klimatet i Europa. Det har myndigheten Dirección General de Administración Local vid regionalregeringen Junta de Andalucía bestämt enligt artikel 18 enligt Ley 6/2003.

För att en kommun ska kunna använda en viss slogan måste den registreras vid Registro Andaluz de Entidades Locales. Torrox kommun beslutade den 2 september 2008 att använde sig av slogan ”Europas bästa klimat” och fick stöd för det hos regionalregeringen. Faktum är att kommunen 2008 redovisade en vetenskaplig studie som garanterade platsen status med ”bästa klimatet i Europa” efter att ha jämfört väder och temperatur med ett dussin platser runt Medelhavet.

Romarna insåg att platsen var förträfflig. Utgrävningar inleddes 1912 vid ett område strax intill Faro de Torrox Costa. Här har romerska fornlämningar påträffats. Utgrävningarna pågick fram till 1940 har man fann gamla romerska bad, fiskindustri med främst insaltning av fisk som huvudnäring. Varorna transporterades sedan till Rom. Torrox hette under romartiden Caviclum.

Under den moriska eller arabiska epoken i Spanien hade platsen en berömd silkesindustri samtidigt som det var hemby för en av de mer kända muslimska ledarna på den tiden, Mohamed ben Abi Amir, senare mera känd som Almanzor.
Enligt den spanska professorn och historikern Francisco Javier Simonet föddes Mohamed ben Abi Amir på platsen 938.
Enligt kalifatet i Córdoba betraktades Mohamed ben Abi Amir som ett militärt geni. Enligt krönikorna var det han som red ut i spetsen och som verkade osårbar när fienderna anföll med spjut och svärd. Det sägs att han var med i 50 slag mot de kristna och att han återvände levande från alla krig.I våra dagar är det spanjorer, tyskar och britter som flockas på Torrox Costa. Sedan början av 1970-talet finns det en stor koloni tyskar. Det betyder även att Torrox har fantastiska tyska bagerier och livsmedelsbutiker dit varor från Tyskland anländer varje vecka. På Avenida America hittar jag ett litet fint krypin, en tysk tapas-bar, Fischhaus Nordsee, som erbjuder Nordsjöfisk.

I tv-programmet ”75 minutos” som sänds i Canal Sur varje vecka handlade det om Torrox den 19 januari. Avsnittet gick under namnet ”Torre de Babel”, Babels torn, eftersom hälften av invånarna i Torrox kommer utifrån och det talas många olika språk i området.
Bostadsområdet Centro Internacional Bau Hoffmann i Torrox Costa är som ett litet mini-Tyskland. Här är det fullt på barerna speciellt när det är Formel 1. Ett reportage i lokaltidningen berättar om hur tyskar den gångna säsongen samlades för att se Formel 1-lopp när spanjoren Alonso skulle möta fyra tyska Formel 1-förare.

Turistmyndigheten Patronato de Turismo berättar om en undersökning för mindre än tio år sedan att omkring 300 familjer i den tyska huvudstaden Berlin hade en egendom i Torrox Costa.
Precis som på andra håll utmed Costa del Sol uppmanar Torrox kommun sina invånare att registrera sig så att kommunen får fler poliser, bättre sjukvärd och mycket annat som ett högre invånarantal generar.

Den senaste statistiken pekade mot 2.757 personer med tysk nationalitet vilket var 15,11 procent av den totala befolkningen som ligger på 18.246.
José Antonio Encinas som äger en livsmedelsbutik i block 88 i bostadsområdet Bau Hoffmann säger i en intervju att 95 procent av hans kunder är tyskar. Men de önskar sig ett generationsskifte. Alla blir äldre, säger han.
Kanske är ett generationsskifte på väg. I intervjun läser jag om Nina Hartmann som besökt platsen tre, fyra gånger om året sedan hon var 15 år. Nu har hennes familj lockats av slogan ”Torrox, Mejor Clima de Europa”. Familjen bor nu i det ”lilla Tyskland” i Torrox kommun.


 
Tommy och Monique Uvhagen valde bostadsområdet Calaceite i Torrox Costa något de inte ångrar

Tommy och Monique Uvhagen valde bostadsområdet Calaceite i Torrox Costa något de inte ångrar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255