Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Funderar du på att göra en del arbete på ditt hus?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Funderar du på att göra en del arbete på ditt hus?

2011-01-14

Om du går i renoveringstankar är det dags att göra något nu. Den envisa krisen har gjort att du med all säkerhet kan få både bygghjälp och material till lägre kostnad än normalt. Ta in åtminstone till tre offerter så att du kan jämföra. Men tänk på att det billigaste inta alltid är det bästa


Skicka till en vän

Av Annika Jonsson
Foto Nina Reistad

Det finns givetvis många skäl till att man vill göra något med sitt hus/lägenhet. Du kanske precis har köpt ett hus som behöver fixas till eller du kanske är innerligt trött på köket som du har haft i åratal.
Om du är en person som litar på din egen smak har du med all säkerhet en inre bild av hur det skall se ut när det är färdigt. Om du tänker dig att en snabb genomgång med din byggare (engelsk, spansk eller någon annan nationalitet) är tillräckligt så tänk om. Det finns så många saker som kan gå snett. Om du vill vara säker på att resultatet skall bli precis som du tänkt dig behöver du spendera mycket tid på plats.
Du måste också veta i vilken ordning arbetena skall göras, till exempel vilket kommer först, elen eller vattnet? Om det känns jobbigt så är ett alternativ, som ger dig lugn och ro, att hyra en projekt-byggledare.
Jag tänker ge dig några exempel.

Badrum
Låt oss säga att du har valt dina kakelplattor och du talar om för din byggare vad du vill ha. Har du till exempel  valt en mörkgrå färg och inte talar om vilken färg du vill ha i fogarna kommer du med hundra procent säkerhet att få vitt. Vitt emellan mörkgrå kakelplattor kan se fantastiskt ut, men om du vill ha en mer modern effekt med mörka fogar så måste du tala om det för honom. Och sedan talar du om det för honom igen och för att vara på den säkra sidan kontrollerar du ytterligare en gång!

Om du själv har köpt kranarna så är det viktigt att du vet hur de skall monteras. Skall de sitta på handfatet (det finns i så fall ett hål borrat) eller skall de komma ut ur väggen. Rörmokaren behöver veta och han är för det mesta den som är först på plats.
Kom ihåg att det är dyrt att flytta WC-stolen. Om du vill hålla en låg budget så placera den där den gamla var eller så nära som möjligt.

Tänk på ljus och kontakter från början. Det är väldigt mycket arbete involverat om du kommer på, efter att allt är färdigt, att du vill ha ett el-uttag för till exempel en hårtork. Alla elektriska kablar läggs in i väggen innan man börjar kakla. Jajamen, här i Spanien är det helt ok att ha el-kontakter i badrummet.
Låt oss säga att du vill installera en jacuzzi, som en vän till mig nyligen gjorde. Hon talade om det för sin rörmokare men, eftersom det var första gången han gjorde något sådant, var alla rör placerade för lågt. Han kom på det efter att all kakling var gjord och jacuzzin skulle monteras! Ovanpå allt så hade elektrikern inte dragit el för pumparna!

Det här var bara några exempel från badrummet, jag skulle givetvis kunna ta exempel både från kök och alla andra rum i ett hus men det kanske leder väl långt. Bara en liten sak, om du köper kök från IKEA (som har ett bra urval till vettiga priser) så fordras det lite vana för att montera ihop delarna. För någon som är ovan kan det ta extremt lång tid.

Smöra med gräddbakelse
Jag vill inte skrämma dig från att göra allt det här själv, kom bara ihåg att inte lämna allt till din byggare. Ett litet trix för att få ett bra arbete, som jag själv använder ibland är att hitta din byggares ömma punkt, alla har en!
Något som fungerar bra är att bjuda på gräddiga bakelser till kaffet. När det var dags för kaffe bjöd jag min byggare på de gräddigaste bakelser jag kunde hitta. Han gillade det högt och rent. Ju mer grädde desto bättre var hans kommentar. Och, ju mer grädde desto gladare byggare och desto bättre jobb. Jag kanske skall tillägga att jag själv älskar gräddbakelser, vem gör inte det. Så det här var en perfekt ursäkt för att gotta sig varje dag.
Du kanske inte har tid eller också ingen lust att ta hand om bygget själv? I så fall kan du alltid hyra en projektledare. Eller också vill du ha jobbet gjort när du inte är där och då är givetvis en ansvarig projektledare väsentlig.

Pressa inte priset för mycket
Jag hoppas att jag inte skrämt mina kära läsare nu. Jag vill bara ge några goda råd hur man får ett arbete gjort både snabbare och bättre. Och jag vill verkligen inte vara negativ,  vi har nog av det ändå med ”krisen”. Nej, tvärtom, skall du göra förbättringar så är det läge att göra det nu. Många byggare har det tufft för tillfället så man kan med all säkerhet få bra priser. Pressa inte för mycket bara så att din byggare försöker ta igen på gungorna vad han förlorar på karusellen, med andra ord, kvaliteten får inte bli lidande.
Det går nästan inte en dag utan att jag hör någon som beklagar sig över krisen. Det kan kännas lite tråkigt och hopplöst många gånger. Därför är det viktigare än någonsin att fokusera sig på något annat, något trevligare och mer positivt. Att renovera ditt boende är därför idealiskt.
Och vem vet, när jobbet är klart och du kan njuta av att sitta i ditt nya kök, njuta av att känna våren anlända, njuta av den varma solen, kanske är krisen borta då och vi kan alla fyllas av hopp och optimism igen. För de flesta av oss som har flyttat hit ner har inte gjort det bara för sol och hav, utan också för att njuta av livet. Att njuta av livets goda är ju precis det som  är meningen med, just det, livet.
PS. Om du har frågor eller vill ha hjälp så hör gärna av dig. Jag finns på [email protected]


Sovrummet efter

Sovrummet efter

Badrummet före

Badrummet före

Badrummet efter

Badrummet efterSovrummet före

Sovrummet före


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255