Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Efterlyst dansk bedragare greps i Fuengirola

Annons - Svenska magasinet
Brian Søgaard Nielsen som han såg ut 1999. Fotot kommer från polisens kriminalregister (Foto: Polisen)

Brian Søgaard Nielsen som han såg ut 1999. Fotot kommer från polisens kriminalregister (Foto: Polisen)

Efterlyst dansk bedragare greps i Fuengirola

2011-01-13

Han levde på Solkusten under falsk identitet som Peter Petersen, Peter Pedersen och Brian Walther. Innan den 46-årige svindlaren Brian Søgaard Nielsen kom till Solkusten levde han i Thailand där han byggde upp en bedrägeriverksamhet genom att sälja elektroniska prylar på nätet, prylar som inte existerade.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Genom telefonavlyssning och utredningsarbete av Interpool och spanska polis kunde Brian Søgaard Nielsen gripas i Fuengirola i augusti ifjol. Då hade den nu 46-årige Brian Søgaard Nielsen från Herning i Danmark varit internationellt efterlyst av Interpool sedan december 2009.
Han blev häktad i sin frånvaro den 7 december 2005 i danska Herning. Brian Søgaard Nielsen är misstänkt för bedrägeri samtidigt som han 2004 blev dömd till tre års fängelse för bedrägeri vid Østre Landsret, ett straff han inte har suttit av.
”Jag ville inget hellre än att ta mitt straff. Men jag vågade helt enkelt inte att återvända till Danmark eftersom två personer hade hotat att döda mig”, ska 46-åringen ha sagt.

Därefter flydde han till Thailand där han byggde upp en ny bedrägeriverksamhet. Enligt polisens pressmeddelande ska Brian Søgaard Nielsen tillsammans med flera andra gärningsmän sommaren 2005 ha sålt mobiltelefoner, Play Station eller PS-2-spel och tvättmaskiner vid auktion på sajten QXL. Han lockade kunderna att köpa prylar med uttryck som ”Mobilos og X-boxeren”, ”Superpriser” samt ”Etgodtkøb”, varor som köparen inte fick. Detta skulle ha pågått medan mannen bodde i Thailand.

Enligt dansk polis rör det sig om cirka 300 kunder som har köpt elektroniska prylar på Internet för minst 500.000 danska kronor, varor som de sedan inte har fått. Polisen i mellersta Jylland och i Västjylland beslutade sig för att offentliggöra namn och foto på Brian Søgaard Nielsen via Interpool i december 2009.

Vad Svenska Magasinet erfar greps Brian Søgaard Nielsen den 2 augusti på den spanska Solkusten. Vid tillfället arbetade han för VIP Hotspot i Fuengirola. Vilken ställning han har haft vid företaget är något oklart. I vissa fall har han pekats ut som ägare till VIP, i andra fall som direktör. Enligt Svenska Magasinets källa skulle Brian Søgaard Nielsen enbart ha varit anställd vid VIP Hotspot.

Samtidigt pekar uppgifter på att Brian Søgaard Nielsen kan ha varit ansvarig för tillsynen av oreglerade finansiella investeringar på Costa del Sol. Han ska ha erkänt i en dansk domstol att han har varit företrädare för ett lokalt trådlöst internet -och telekommunikationsföretag med namnet VIP-Hotspot, de senaste fyra åren.

Han ska även ha varit finansiell rådgivare i ett systerföretag med namnet CDS-Invest. Slogan “Låt oss dubbla dina pengar" användes som ett lockbete för att locka potentiella investerare. CDS-Invest har annonserat i flera lokala magasin på Solkusten. Den brittiska Finansinspektionen, Financial Services Authority (FSA) har varnat investerare för Melanterit S.L., CDS Invest och VIP-Hotspots S.L. CDS-Invest har använt VIP-Hotspots butik som exempelvis den som låg i varuhuset Euromarket i Mijas Costa.

Melanterit S.L. stod först som ägare till VIP-Hotspot, det visar kundkontrakt hos VIP-Hotspot från 2008 som Svenska Magasinet tagit del av. Senare, 2009 blev VIP-Hotspot ett S.L.-företag. Enligt uppgifter från det spanska bolagsregistret är det samma ägare och administratör till VIP-Hotspot S.L. som till Melanterit S.L.

Ett danskägt svenskt annonsmagasin på Solkusten skrev i somras om hur VIP-Hotspot är kustens ledande leverantör av WIFI Internet, att de under det senaste året upplevt en god tillväxt och framgång inom telekombranschen i södra Spanien, och tillväxten förväntas stiga de nästkommande fem åren.

När Dagens Industri 2009 gick ut och varnade för 1.800 bluffbolag fanns Melanterit S.L med på den listan. Precis som brittiska FSA har svenska Finansinspektionen Melanterit S.L på sin svarta lista över företag som det varnas för.

Den 20 december 2010 blev den 46-årige Brian Søgaard Nielsen dömd till ett års fängelse efter att ha svindlat 300 kunder via internetauktionssidan QXL på 5,4 miljoner danska kronor. Dessutom har mannen en tidigare dom på tre års fängelse för bedrägeri och momsfiffel i mångmiljonklassen. Mannen har även dömts till näringsförbud.

Svenska Magasinet har sökt ägaren till Melanterit S.L och VIP-Hotspot S.L. men inte lyckats nå honom. Svenska Magasinet har även lämnat meddelande till ägaren via företagets kontorsanställda som gett oss beskedet att ägaren skulle ringa upp. I skrivande stund hade ägaren inte kontaktat oss.


Du hittar  varningen från den brittiska Finansinspektionen här
Här greps Brian Søgaard Nielsen den 2 augusti

Här greps Brian Søgaard Nielsen den 2 augusti


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255