Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svensk advokat på Costa del Sol anklagas för att hylla nazismen

Annons - Svenska magasinet
Den svenska advokaten och historikern Erik Norling har skrivit ett antal böcker om spansk fascism

Den svenska advokaten och historikern Erik Norling har skrivit ett antal böcker om spansk fascism

Svensk advokat på Costa del Sol anklagas för att hylla nazismen

2010-12-10

Sten Erik Norling Plahn är känd svensktalande spansk advokat på Costa del Sol. Han har skrivit ett antal böcker om fascism och kandiderat för Movimiento Social Republicano. Han har blivit anklagad för att hylla nazismen, vilket han dock själv bestämt avvisar


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I oktobernumret berättade Svenska Magasinet om hur flera svenskar engagerar sig politiskt i Spanien. I detta nummer fortsätter vi vår granskning och berättar om hur Sten Erik Norling Plahn, känd svensk advokat på Costa del Sol stod som kandidat nummer två på Movimiento Social Republicanos valsedel vid valet till Europaparlamentet den 7 juni 2009. ”Det var mer en symbolisk sak”, säger Erik Norling till Svenska Magasinet.

Partiet Movimiento Social Republicano ( MSR ), eller Republikanska sociala rörelsen, blev registrerat som ett demokratiskt parti vid spanska inrikesdepartementet Ministerio del Interior 1999. Juan Antonio Llopart är partiledare. Han är inspirerad av Nicola Bombacci som grundade det italienska kommunistpartiet. Även vänsteridiologier inom nationalsocialistiska NSDAP i Tyskland och de skrifter som är författade av Gregor Strasser har inspirerat MSR.

Erik Norling vill egentligen inte kommentera saken när Svenska Magasinet ringer upp honom.
-Alla får väl vara det de vill, vi lever i ett demokratiskt samhälle.
-Jag har en Pol. Mag. vid Madrids universitet och skriver för tillfället på min doktorsavhandling i historia om den spanska högern under 1900-talet.

Under 2000-talet har advokaten och historikern Erik Norling skrivit ett antal böcker om spansk fascism. Flera av dem handlar om de spanska falangisterna mellan åren 1931 till 1941.
I år utkom Erik Norling med den tredje upplagan av ”Fascismo Revolucionario”, omarbetad, korrigerad och utökad. I boken beskriver författaren fascismen som ”ett öppet kosmos, en riktig big bang av ideologiska revolutionära idéer som övervann hindren både till vänster och höger för att i stället sikta mycket högre för att hitta den perfekta balansen mellan det sociala och nationella”.

Erik Norling har författat flera omskrivna verk, flera av dem handlar om nazism. På sidor på nätet utpekas Erik Norling som en författare som skrivit hyllningsverk till nazismen. Men enligt honom själv handlar det inte om att hylla nazismen.
-Jag har aldrig hyllat nazismen, jag skriver militärhistoria och flera av dem handlar om militära förband under andra världskriget, säger Erik Norling, blivande historiedoktor.

I en analys utarbetad av professor José L. Rodríguez Jiménez vid Rey Juan Carlos University i Madrid har Erik Norling författat förintelseförnekande litteratur. Analysen publicerades i samband med Internationella Centrum för studier av antisemitism vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

Detta är något som Erik Norling bestämt tar avstånd ifrån och han känner sig ytterst kränkt vid en sådan anklagelse.
-Detta är grovt fel. Jag är till och med medlem av Israels vänner sedan många år och har aldrig skrivit en rad beträffande medlemmar av mosaiska trossamfundet. Tvärtom har jag flera gånger angripit antisemiterna som exempelvis europeiska extrema vänstern som konstant yttrar antijudiska meningar.
-Vad Rodríguez påstår är att när jag var student under 1980-talet skrev i en tidning som hade revisionistiska åsikter. Min artikel i denna tidning var om norska ockupationen, med andra ord inget som hade att göra med antisemitism. Sedan nämnde Rodríguez att jag skrev böcker beträffande nordiska frivilliga i Waffen SS.

Vid valet till Europaparlamentet 2009 stod Erik Norling som kandidat nummer två på Movimiento Social Republicanos valsedel. Enligt honom själv är han inte så aktiv inom MSR. Det handlar om enstaka föreläsningar.
Lördagen den 24 april höll han en föreläsning om den europeiska socialpatriotiska rörelsens på MSR:s kontor på C/ Duquesa de Parcent i Málaga. Temat för föreläsningen var ”Del Eurofascismo al patriotismo europeo. Apuntes del europeismo como componente de los movimientos social-patriotas 1945-2000”.
Erik Norling berättade om den socialpatriotiska rörelsen från mitten av förra seklet fram till idag. Föreläsningen varade i 90 minuter och därefter svarade Erik Norling på frågor från publiken. MSR-Málaga tackade därefter Erik Norling och alla deltagare som närvarat vid föreläsningen.

Den 5 till 7 november anordnade Movimiento Social Republicano ett möte i Madrid där Erik Norling var en av föreläsarna. Vid samma möte föreläste tysken Günter Deckert, tidigare NPD-chef som 1996 dömdes till sju månaders fängelse för rashets. Även svenskan Petra Jesch ska ha hållt en föreläsning vid mötet.
-Hon uppgav att hon kom från Nationaldemokraterna, säger Erik Norling.
När Svenska Magasinet kontaktar Nationaldemokraterna i Sverige meddelar Vivian Gerdau vid ND att ”jag känner tyvärr ingen hos oss med det namnet”.

Jag når senare Petra Jesch på telefon, en 34-årig amerikansk kvinna bosatt i Dalarna i Sverige och som arbetar som lärare. Hon berättar att hon är stödmedlem till svenska Motståndsrörelsen och besökt Madrid i samband med en konferens anordnad av MSR. Motståndsrörelsen bekänner sig till den nationalsocialistiska världsåskådningen.

Vad pratade du om på konferensen?
-Jag fick välja mitt eget ämne, jag valde globalisering och media, och hur detta påverkar vårt dagliga liv. Jag berättade om hur vi kan hitta vår egen väg till framtiden.

Vilket mottagande fick du?
-Bara positiva kommentarer. Det var människor med intressanta idéer från olika delar av världen vid mötet i Madrid. Många har blivit fängslade för sina åsikter, något jag inte vill kommentera.

Petra Jesch representerar ingen grupp eller politiskt parti. Hon berättar enbart om sina egna åsikter. Inläggen vid konferensen i Madrid tolkades till spanska av Erik Norling, enligt henne själv.
-Vi är många som på grund av våra politiska åsikter försöker stödja varandra. I framtiden kommer det inte att bli färre sådana här möjligheter att träffas utan fler, man ska inte hålla sig tillbaka på grund av rädsla.

Vad har engagerat dig?
-Det är högst personligt. Jag har upplevt saker som har varit jobbiga och har samtidigt fått support från många nationalister i Sverige de senaste 15 åren

På en hemsida recenseras Erik Norlings bok ”El batallón fantasma”:
Det är inte många författare som avslöjar existensens av spanska volontärer inom SS, som Jean Mabire i sin magnifika bok “Morir en Berlín”, Fernando Vadillo i “Los Irreductibles”, Miguel Ezquerra i “Berlín a vida o muerte” och några få till. ”Norling är specialist på detta tema och visar att det finns en sanning i denna gripande historia” skriver en recensent.

Förordet eller prologen till flera av Norlings böcker under 2000-talet är skrivet av Juan A. Llopart, partiledare för MSR, Partiet Movimiento Social Republicano som fick 6.009 röster vid valet till Europaparlamentet 2009 vilket var 0,04 procent av rösterna. Därmed var MSR det 26:e största partiet i Spanien.
I en intervju tidigare i år i nättidningen Factual.es sa Juan Antonio Llopart:
-Vi bryr oss inte om ifall folk kallar oss fascister, medan andra kallar oss röda. Vi är en del av folket och vi kämpar för folket, etiketter intresserar inte oss.
Ursprunget till MSR går tillbaka till nationalrevolutionära Alternativa Europea som startade 1980 i samband med Vértice Social, en utbrytargrupp från FE-JONS, det spanska falangistpartiet.

Trots att partiet beskrivs som ultrahöger är MSR i verkligheten ett republikanskt socialistiskt parti – däremot inte marxistisk – och de försvarar den ekonomiska socialiseringen och nedläggningen av kapitalismen. MSR är helt emot globaliseringen som de säger skapar dåliga socioekonomiska effekter som exploatering av arbetskraft, ojämlikhet och invandring som ger en massiv förstörelse av människors identitet.
Deras motto är España, República y Socialización, det vill säga Spanien, Republik och Socialisering.
Inom partiet finns speciella sektioner för arbetare, studenter och ungdomar som “Unión Sindical de Trabajadores”, “Unión Sindical de Estudiantes” respektive “Alternativa Joven”. De ger även ut en tidskrift med namnet Krisis21.

Juan Antonio Llopart är ägare till bokförlaget Ediciones Nueva República 2003 och har tidigare hållit föredrag vid den numera stängda bokhandeln Librería Europa på calle Séneca 12 i kvarteret Gracia i Barcelona. Bokhandeln ägdes av Pedro Varela som 2006 greps av den katalanska poliskåren mossos d´Esquadra för att ha förespråkat folkmord. Varela har tidigare varit ordförande i det nazistiska partiet Cedade och är försvarare av nationalsocialismen och Hitlers militanta antisemitism. Han hyllar den vita rasen som överlägsen.
I sin bokhandel organiserade Varela konferenser bland annat med partiledaren för MSR, Juan Antonio Llopart och Varela sålde tidigare nazistiska verk på Internet. Under de fyra första månaderna han hade öppet mottog han 19.000 beställningar.
När polisen gjorde en husrannsakan mot mannen fann man en byst av Hitler, nazistiska hattar och hjälmar och ett stort hakkors som stod på fötter.

Via en film på Youtube som det länkas till på MSR:s officiella sida på nätet inför EU-valet 2009 ser vi hur Zapatero och Rajoy tar varandra i hand, vidare lyfts massinvandringen, den ekonomiska krisen och Turkiets medlemsansökning till EU fram som problem. Filmen visar hur MSR vill försvara spanjorernas intresse i det europeiska parlamentet. Värdighet och rättigheter lyfts fram som honnörsord. MSR:s mål är att få ett Europa för européer och inte ett Europa som är amerikaniserat eller islamiserat.

I november avslöjade veckomagasinet Interviú hur flera personer som i veckomagasinet beskrivs som nynazister har undervisat vid universitet Complutense i Madrid. Det gäller bland annat före detta partiledaren för MSR, Juan Antonio Aguilar. Aguilar och Sara Fernández har under fem månader föreläst vid fakulteten vid Universidad Complutense de Madrid där de gav röst åt sina konspirationsteorier, Israel, ETA, 11 september, kriminella krig och Goebbels som propagandaminister.

Juan Antonio Aguilar är enligt Interviú grundare till våldsamma ”Bases Autónomas” en militant del av det spanska falangistpartiet, Falange Española. Han var även kandidat vid valet 2000 för ett spanskt ultraparti. Han är övertygad anti-sionist och var partiledare fram till slutet av 2006 för Movimiento Social Republicano (MSR). Under de senaste åren har han undervisat i kriminologi i kurser anordnade av Departamento de Psicología Social de la Facultad de Ciencias Políticas y Sociología vid universitetet Complutense i Madrid.

Aquilar har under perioden februari till juni i år undervisat 40 klasser under totalt cirka 100 timmar. Kursen kostade 345 euro att gå. Aquilars intima vän är Sara Fernández, enligt veckomagasinet Interviú. Hon undervisade i social manipulation och tankekontroll. Även Jesús Palacios, vid Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE), en av de mest aktiva nynazistiska grupperna som förnekar förintelsen, har också varit med vid flera föreläsningar.

Aguilar och Fernández Zurita har andelar i företaget Multimedia Militar SL som genomför militära utbildningar, räddningstjänst och andra övningar, vissa av dem i samarbete med den offentliga sektorn. Flera av dem som står bakom företaget Multimedia Militar samarbetar med Manu Militari, en organisation som ordnar läger för bångstyriga barn mellan 12 till 15 år.
Fotnot. Flera böcker som Erik Norling författat finns att köpa hos Spaniens största säljare av böcker på nätet casadellibro.com.
Förtydligande: Erik Norling är svensktalande spansk advokat i Spanien.


Erik Norling stod som kandidat nummer två på Movimiento Social Republicanos valsedel till Europaparlamentet den 7 juni 2009

Erik Norling stod som kandidat nummer två på Movimiento Social Republicanos valsedel till Europaparlamentet den 7 juni 2009


Film: Erik Norling presenteras som MSR:kandidat här

Du hittar fler böcker av Erik Norling här
Erik Norling tolkade Petra Jesch inlägg vid ett kulturellt symposium i Madrid i november

Erik Norling tolkade Petra Jesch inlägg vid ett kulturellt symposium i Madrid i november


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255