Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Flera nazister har gripits på Costa del Sol

Annons - Svenska magasinet
Gerd Honsik greps i Benalmádena 2007

Gerd Honsik greps i Benalmádena 2007

Flera nazister har gripits på Costa del Sol

2010-12-10

Ett antal nazister från Tredje Riket har gömt sig på Costa del Sol. Flera av dem har levt här med falska identiteter


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den 65-årige österrikaren Gerd Honsick greps den 23 augusti 2007 i Benalmádena och utlämnades från Spanien till Österrike den 4 oktober. 1992 dömdes han till 18 månaders fängelse som förintelseförnekare efter att nya lagar hade stiftats i Österrike. Han var bosatt på Solkusten tills Europool utfärdade en internationell arresteringsorder.
Gerd Honsick kom först till Barcelona innan han 1995 bosatte sig på calle Olmedo i Arroyo de la Miel i Benalmádena kommun på den spanska Solkusten. Han dömdes till fängelse efter att i sin bok ”Absolución de Hitler” förespråkat folkmord. Gerd Honsick kallar sig för poet och historiker.

Redan i november 1995 fick Spaniens högsta domstol, Audiencia Nacional, en förfrågan från myndigheterna i Österrike som ville ha Gerd Honsick utlämnad. Den spanska domstolen sa nej. Dessförinnan hade högsta domstolen avslagit Gerd Honsicks begäran om att betraktas som politisk flykting.
Gerd Honsicks senaste bok, ”Adiós Europa” presenterades den 14 maj 2006 på en restaurang vid Avenida de los Guindos i Málaga i samband med ett möte anordnat av Alianza Nacional. Vid mötet deltog tidigare nazister ur Waffen-SS som Theodor Soucek och Herbert Schaefer.

Herbert Schaefer var bosatt på Avenida del Mar i Arroyo de la Miel. Österrikaren Theodor Soucek var granne till Schaefer, och var bosatt i urbanisation Xanadú i Benalmádena. Soucek var god vän till Otto Skorzeny, bosatt i Madrid fram till sin död, och den som befriade Benito Mussolini vid Gran Sasso d’Italia, och som var grundare till Odessa (Organisationen för före detta SS-medlemmar). Redan 1948 dömdes Soucek till döden för att han hjälpt medlemmar ur SS att fly.

En av de mest eftersökta var den tidigare läkaren i SS, Aribert Ferdinand Heim, mera känd som ”Doktor död”, samt norrmannen Fredrik Jensen. Aribert Ferdinand Heim som dömdes flydde 1962 och var efterlyst av flera europeiska länder. Han upptäcktes 2005 i Arroyo de la Miel där han skyddades av Soucek och Schaefer. I januari 2007 var han i kontakt med Fredrik Jensen i Marbella. Enligt uppgifter i El Mundo ska Fredrik Jensen ha hjälpt Aribert Ferdinand Heim något som Fredrik Jensen förnekar. Heim levde under en period i byn Palafrugell på Costa Brava, han avled i februari 2009.

Fredrik Jensen och hans hustru Karina flyttade till Marbella i slutet på 1970-talet och bosatte sig senare i Nordic Royal Club i stadsdelen Los Belbederes. Fredrik Jensen är tidigare dömd för krigsförbrytelser och fick tillbringa tio år i fängelse i Dauch tills han släpptes i samband med en amnesti. Fredrik Jensen bosatte sig senare i Sverige där han tjänade pengar på att tillverka industrimaskiner, tills han flyttade till Spanien.

Efter utlämningen av Gerd Honsick 2007 skrevs det en hel del i spanska medier om nazister som ”gömt” sig på Solkusten under de senaste trettio åren. Pressen liksom Wiesenthal-stiftelsen har jagat dem. Det handlar om krigsförbrytare från Tredje Riket som Otto Remer och Leon Degrelle. Medan andra som Wolfgang Juggler bosatte sig i Marbella samt Otto Bremer, Hans Hoffmann och Joachim von Ribbentrop fortsatte och njuta av Spaniens sköna klimat. Även Dènia i provinsen Alicante var tillhåll för nazister som Anton Galler och Martin Bormann.

Flera av dem som gömde sig i Spanien ingick i den propagandaapparat som kom till i slutet av andra världskriget och som hade kopplingar till Hitlers säkerhetschef Otto Ernst Fritz Adolf Remer som 1997, 84 år gammal, avled i sin bostad i urbanisationen Cumbres de Elviria i Marbella. De sista åren fram till sin död tillbringade Otto Ernst Fritz Adolf Remer i rullstol, en stor kontrast jämfört med när han höll sitt tal som publicerades i tidskriften ”Halt” där han spred sin ideologi som förintelseförnekare fram till sin död.

En annan mycket karismatisk figur bland ”revisionisterna” var grundaren av det belgiska nazistiska partiet ”Rex” och generalen för vallonska legionen Wafen-SS, León Degrelle. Han landade med sitt plan på stranden La Concha i San Sebastian 1944.
León Degrelle blev god vän med falangisten José Antonio Girón de Velasco och bodde i en lägenhet i Torreblanca del Sol i Fuengirola, fram till sin död i april 1994. León Degrelle blev 87 år och levde under falsk identitet under åren på Solkusten som León José de Ramírez Reina.
Det kan tilläggas att Gerd Honsick och Theodor Soucek har redigerat tidskrifter som ”Halt” och ”Sieg”, nynazistiska publikationer som har spridits via bokhandeln Librería Europa i Barcelona och ägaren Pedro Varela.


Barranco Blanco var nazisternas gömställe på Solkusten läs mera här
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255