Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska agerade falsk plastikkirurg under tio års tid

Annons - Svenska magasinet
I småstadsidyllen Nerja öster om Málaga har den 45-åriga kvinnan under tio års tid utgett sig för att vara plastikkirurg

I småstadsidyllen Nerja öster om Málaga har den 45-åriga kvinnan under tio års tid utgett sig för att vara plastikkirurg

Svenska agerade falsk plastikkirurg under tio års tid

2010-11-11

En 45-årig kvinna som är svensk medborgare har under tio års tid utfört kosmetiska behandlingar som plastikkirurg med falsk legitimation. Behandlingar har utförts i kvinnans bostad i Nerja.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Flera personer som behandlats av den 45-åriga kvinnan har fått ”allvarliga fysiska och psykiska ärr”. De har blivit behandlade med nålar och produkter som sedan tidigare förbjudits av hälsovårdsmyndigheterna i Spanien. Patienter har drabbats av huvudvärk och svullnader i ansiktet efter att fått ”biopolímero” injicerat i ansiktet. Det första fallet går tillbaka tio år i tiden.

Det var efter avsnittet med temat ”supermercados de la estética” i programmet ”Diario de” i tv-kanalen Telecinco med programledaren Mercedes Mila som Guardia Civil grep kvinnan efter att flera personer hemmahörande i Nerja anmält henne. Kvinnan är för närvarande frisläppt men har anmälningsplikt. En utredning pågår och tills den är klar är kvinnan förbjuden att utöva sin verksamhet.

Det var efter programmet i spansk tv som flera personer började berätta. En vecka efter programmet gjorde polisen en husrannsakning i parets bostad. Här fann man ampuller, sprutor och annat material. I skrivande stund är det oklart hur många som känner sig drabbade men enligt uppgifter i dagstidningen Diario SUR har det kommit in vittnesmål från flera personer som låtit sig behandlats av den 45-åriga kvinnan.
En av de drabbade säger till dagstidningen SUR:
”Guardia Civil tog kontakt med mig efter programmet. Det är en sådan lättnad, jag tror att enbart här i Nerja är det 30 personer som gått på bluffen”.

En svensk man vars fru behandlades av den 45-åriga kvinnan i början av 2000-talet, säger till Svenska Magasinet att det finns flera bevis som har samlats in från tidigare patienter.
- Vi har fakturor och andra handlingar där kvinnan har angett olika registreringsnummer och medlemsnummer som läkare. Vi har sparat originalen och flera som har behandlats hos kvinnan samarbetar nu. Tidigare har många inte önskat prata om det, de har inte talat med någon eftersom de skäms.

Svenska Magasinet kan berätta att den 45-åriga kvinnan ursprungligen kommer från Colombia. För tolv år sedan flyttade hon till Sverige där hon gifte sig med en svensk man och blev svensk medborgare. Enligt uppgifter från svenska myndigheter har det svenska paret utvandrat från Sverige och är sedan 4 juni 2005 folkbokförda på en adress i Nerja, öster om Málaga.
I deras gemensamma bostad har flera kosmetiska behandlingar utförts, enligt källor som Svenska Magasinet har talat med. Det gäller i synnerhet ansiktsbehandlingar med förstoring av läppar. En sökning på kvinnans namn avslöjar även att hon officiellt ska arbeta vid en klinik i Sevilla.

Flera personer har låtit sig övertalas av kvinnan. Hon lovade att återställa ansiktet på en person som levt med en form av ansiktsförlamning i flera år. ”Du kommer inte att ångra det”, ska den 45-åriga kvinnan ha sagt till sin patient, enligt spanska medier.

Kosmetisk kirurgi har blivit en storindustri med enorma summor pengar i omlopp. Med det så har även oseriösa företag smugit sig in bland utbildade legitimerade aktörer. Enligt tv-programmet ”Diario de” i Telecinco som sändes den 19 augusti är det en bransch som även kännetecknas av en aggressiv handelspolitik eller marknadsföring. Anmälningar strömmar in och handlar om tusentals spanska kvinnor med defekta bröstimplantat eller bindande åtaganden för ingrepp utan förberedande läkarundersökning.
Bröstimplantatet “prótesis PIP” förbjöds av det spanska Hälsovårdsdepartementet i mars månad. I programmet framkom det uppgifter om hur flera skönhetssalonger i Spanien fortfarande använder just det implantatet. Det handlar även om hur unga kvinnor med lågt BMI (Bodymassindex) erbjuds fettsugning.

I fallet med den 45-åriga svenska medborgaren handlar det även om kosmetiska behandlingar som utförs av en person med falsk legitimation. I programmet den 19 augusti intervjuades en av de drabbade. Kvinnan i fråga har vanställda läppar. Med dold kamera besöker tv-teamet den 45-åriga kvinnan för konsultation.

När redaktionen för programmet kontaktar den myndighet som utfärdar legitimationer i Spanien får de svaret att kvinnan inte finns registrerad. I programmet hänvisar den 45-åriga kvinnan till studier och utbildningar på universitet i Colombia. Redaktionen tar kontakt med myndigheterna i Colombia. Även här visar det sig att den 45-åriga kvinnan inte är legitimerad eller registrerad.

På tv-kanalens nätsida kommenterades programmet av flera upprörda tv-tittare. En av dem skriver att kvinnan bör betala för den skada som hon orsakat sina patienter. Det är inte rätt att hon får fortsätta att ställa till skada, hon borde vara i fängelse. Denna påstådda läkare ska inte få fortsätta att ödelägga människor.

För närvarande pågår en förundersökning, ledd av Guardia Civil. Mycket pekar på att det är fler än de fyra personer som anmält kvinnan som har lidit fysisk och psykisk skada efter behandlingen. De har känt sig rädda och har inte velat tala om problemet. Det var först efter tv-programmet som anmälningarna kom in.

I nuläget finns det inga uppgifter som tyder på att kvinnan har utfört behandlingar i Sverige.

_________________________________________________________________________________

45-åriga kvinnan: ”Telecinco kommer med falska uppgifter – vi ska stämma dem”
Svenska Magasinet har talat med den 45-åriga kvinnan. Hon säger att uppgifterna som framkom i tv-programmet i Telecinco är falska.

Vad har du får kommentarer till anklagelserna som förs fram i programmet i Telecinco?
-Allt de säger är falska uppgifter. Ingenting är riktigt. Jag och min advokat kommer att stämma både tv-kanalen Telecinco och dagstidningen Diario SUR.

Därefter är intervjun slut. Kvinnan tillägger:
-Min advokat har sagt till mig att inte prata med någon journalist…

Efter en stund blir jag uppringd av kvinnans advokat Andrés Ruiz Cubero. Han meddelar:
-Hon är frisläppt och har inga begränsningar i att utföra sitt arbeta. En anmälan mot Telecinco har lämnats in till domare, vi väntar på resultatet, säger kvinnans advokat Andrés Ruiz Cubero till Svenska Magasinet.


Du hittar avsnittet om kosmetiska behandlingar i programmet ”Diario de” i Telecinco här

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255