Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Woodstockgenerationen

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Woodstockgenerationen

2010-10-13

Spaniens regering skönmålar prognoserna för framtiden. Det menade kreditvärderaren Fitch Ratings som sänkte Spaniens kreditbetyg från AAA till AA-plus i maj. Det som Standard & Poor´s redan hade gjort i april. Den 30 september meddelade kreditvärderingsinstitutet Moody's Investors Service att de sänker Spaniens kreditbetyg från toppbetyget AAA till AA1.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Sänkningen motiveras av att utsikterna för ekonomisk tillväxt i Spanien, eurozonens fjärde största ekonomi, ser svaga ut. Det behövs ytterligare åtstramningar för att få ned underskottet efter 2011.
Dessutom påpekar Moody's det stora spanska underskottet och den stora skulden tillsammans med hög ränta på skulden gör att den spanska regeringen är ”mycket utsatt” för framtida episoder av instabilitet på marknaden.

Spaniens sänkta kreditbetyg ökar kostnaderna för att ta upp nya lån och kan skapa problem för länder eller företag att finansiera sig och rulla skulder framför sig. Spaniens totala upplåningsbehov under 2011 uppgår till 192 miljarder euro. Av detta är 148,7 miljarder euro förfallande lån medan 43,3 miljarder euro är nyupplåning. För Spanien kostar det att låna upp eftersom det finns stora gap mellan räntorna i de olika euroländerna. Det beror på att investerare kräver betalt för att våga låna ut till Spanien som väntas ha en utestående skuld på 551,5 miljarder euro i år och 594,8 miljarder euro nästa år.

För närvarande är det mycket ekonomisnack kring vad som har gått fel. Personligen tycker jag det är intressant att ta del av dokumentären ”Generation Zero” (generationzeromovie.com) som hade premiär tidigare i år, producerad av Stephen Bannon och David Bossie för Citizens United, som visar att grunden till den ekonomiska krisen i våra dagar lades med Woodstockgenerationens intåg på Wall Street. Filmen är delvis baserad på boken The Fourth Turning av William Strauss och Neil Howe.

Dokumentärfilmen ”Generation Zero” med en diger lista över experter och bedömare menar att finanskrisen är en kulturkris. Dokumentären utforskar de kulturella rötterna i den globala finansiella härdsmältan och hur narcissism och en förälskelse i den egna bilden sprider sig som ett virus, och vad som hände när den äldre medelklassgeneration som upplevde andra världskriget fick egna barn som inte skulle nekas något. De växte upp i välstånd och visste inte något annat.

Vi talar om Woodstock-generationen som började med att 400.000 samlades i leran och spred idéer över hela världen. De formulerade en ny uppsättning värden utan ansvarstagande. Människan skulle befrias från vanan och traditionen, och världen skulle byggas på nytt genomsyrad av vällust, självförälskelse, gränslöshet och risktagande vilket fick konsekvenser över hela samhället. Ansvar, försiktighet, måttfullhet och återhållsamhet ställdes åt sidan.

Som Roger Kimball, som ligger bakom boken ”Hur politisk korrekthet saboterar konst”, säger i dokumentären så får idéer konsekvenser. ”Nu ser vi konsekvenserna av 1960-talets idéer och hur de utvecklas runt omkring oss”.

Som att Woodstockgenerationen ställde sig bakom rodret i investmentbanker som Merill Lynch, Bear Sterns och ökända Lehman Brothers. Tidigare hade bankernas ägare som bestod av ett antal partners delat på riskerna. Med Woodstockgenerationen intåg blev investmentbankerna börsnoterade vilket betydde att aktieägare och skattebetalare fick stå för riskerna.

Katastrofen är ett faktum med offentliga utgifter och statsskulder som nästa generation får ta över. Vad har de lärt sig? Kanske kan vara en god idé att du frågar din ekonomiska rådgivare vilken generation han tillhör.

Det spekuleras i att dokumentären kan komma att få samma uppmärksamhet som Al Gore's film ”An Inconvenient Truth” 2006 om den globala uppvärmningen. Men det är knappast troligt att dokumentären om Woodstockgenerationen tar några priser som Gore´s film som fick en Oscar och hjälpte honom till att få Nobels fredspris 2007.
”Generation Zero” kommer inte att få några vackra priser vare sig från det vänsterlutande Hollywood eller organisationer som Nobel Institute.

Den ekonomiska krisen kan också få frapperande resultat. Faktum är att Spaniens och euroländernas olycka har blivit svenskarnas lycka. På ett år har euron blivit ungefär en krona billigare. Under hösten kommer Euron att försvagas ytterligare mot kronan enligt flera prognoser. Det blir en spännande höst och vinter.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255