Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Över en miljon utlänningar kan rösta nästa år

Över en miljon utlänningar kan rösta nästa år

2010-10-13

Över en miljon unionsmedborgare residenta i Spanien har rätt att rösta vid det spanska kommunalvalet 2011. Det rapporterar Spaniens statistiska centralbyrå, Instituto Nacional de Estadística (INE).


Skicka till en vän

Totalt handlar det om 1.121.376 européer som har rätt att gå till valurnorna den 22 maj nästa år. Det 7,44 procent fler än vid förra valet 2007, enligt uppgifter från valmyndigheten Oficina del Censo Electoral.
Provinsen Málaga är den tredje största provinsen med flest röstberättigade unionsmedborgare, 35.740 stycken. Bara Alicante (67.139) och Madrid (44.725) har fler.

Valmyndigheten Oficina del Censo Electoral har skickat ut information till 38.036 röstberättigade utlänningar i provinsen Málaga att de ska skriva in sig i röstlängden för att de ska ha rätt till att rösta nästa år. Majoriteten av dessa bor utmed Costa del Sol främst i Marbella, Mijas och Fuengirola.

Men över hälften av invånarna i Andalusien tänker inte rösta vid de spanska lokalvalen den 22 maj nästa år. Det visar en undersökning på uppdrag av Confederación de Asociaciones Vecinales de Andalucía (CAVA). Enligt undersökningen tänker 55 procent av invånarna i Andalusien inte rösta vid kommunalvalet 2011.

Enligt CAVA gjordes undersökningen för att få en bild av invånarnas intresse för kommunalpolitiken. Men enligt studien anser nästan 60 procent av de tillfrågade en besvikelse att de känner sig som “klienter” och att den politiska klassen inte tillvaratar medborgnas intressen, skriver Diario El Correo de Andalucia.

De efterlyser även mera insyn i det politiska livet och 75 procent anser att vallöftena förblir ouppfyllda.
CAVA gjorde 1.555 telefonintervjuer mellan månaderna maj och juni.

Ekonomi, arbete och utbildning i spanskt kommunalval
I slutet på november kommer partierna att presentera namnen på vallistorna. Som svensk och unionsmedborgare kan du delta i valet.

Det blir ”Las tres E”, de tre e:na, som kommer att bli tema under valrörelsen inför kommunalvalet 2011: Economia, empleo y educación, det vill säga ekonomi, arbete och utbildning.
I provinsen Málaga finns det hela 101 kommuner. Socialistiska PSOE styr för närvarande i 54 kommuner. Högerpartiet Partido Popular styr i 17 kommuner som samtidigt representeras av 71 procent av befolkningen. Vänsterpartiet Izquierda Unida (IU) styr i 20 kommuner, de flesta av dem i inlandet.

I slutet på november räknar de flesta partierna med att namnen på vallistorna ska vara klara.
Flera kommuner har många olika partier. Ett sådant exempel är Estepona. Enligt uppgifter i La Opinión de Málaga kommer minst elva partier att delta i kommunalvalet i Estepona. Att styra Esteponas kommunalpolitik beskrivs som ett politiskt pussel.

För närvarande är fem partier representerade i den grupp som styr Estepona. Det är PSOE, Izquierda Unida, lokalpartiet Estepona 2007, Partido Andalucia samt två oberoende platser.

Varje provinsinvånare är skyldig 726 euro
De 101 kommunerna i provinsen Málaga har skulder till banker på sammanlagt 1.157 miljoner euro. Det är 200 miljoner euro mer än 2008. Det visar färska siffror från den spanska riksbanken Banco de España.

Utöver detta har kommunerna stora skulder till socialförsäkringssystemet Seguridad Social och skatteverket Hacienda. Släpande betalningsproblem till banker, leverantörer och andra gör att ekonomin blir lidande enligt företagarföreningen Confederación de Empresarios de Málaga (CEM).
Största syndaren är Málaga kommun som har skulder på 719 miljoner till banker. Per invånare blir det 1.300 euro. Bara 17 kommuner i provinsen är skuldfria.

Andra stora syndare är Benalmádena (94 miljoner) och Torremolinos (46,2). Marbella har skulder på 23 miljoner till banker. Därutöver ligger Marbella kommun back med 380 miljoner euro till skatteverket, socialförsäkringssystemet Seguridad Social och andra privata fordringsägare. Ett arv efter Gil-epoken.
Enligt den skattetekniska avdelningen, Técnicos de Hacienda (Gestha) får varken Málaga, Jaén, Huelva, Córdoba och Cádiz låna några pengar under 2011. Nu är det svångremmen som gäller.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255