Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Njutningen att äta utomhus

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Njutningen att äta utomhus

2010-09-13

Om du har upptäckt att den lilla kolgrillen som du har stående i hörnet av pation eller trädgården inte stämmer med ditt sätt att ”leva utomhusliv”, varför inte att göra om din utomhusplats och skaffa dig ett ”sommarkök”


Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Att leva i Spanien ger oss möjlighet att äta och dricka utomhus största delen av året så varför krypa in i köket och laga mat när du kan göra detsamma utomhus. Då kan du också umgås med dina gäster när du förbereder och lagar maten.
Ett kök utomhus behöver inte betyda att du behöver stora utrymmen men om du har det, desto bättre. Här är en del tips och ideer att tänka på när du planerar ditt utomhuskök.

Placering
Försök att inte komma alltför långt från huset. Det spelar ingen roll hur effektivt du planerar, det är alltid något som saknas och som du måste hämta inifrån. Du ska också ha el och vatten till ditt utekök och det hämtar du enklast inifrån huset.

Skugga
Nästa sak att tänka på. Och det är viktigt. Du vill knappast sitta och äta under en brännande, stark sol eller bli bländad av den när den går ner. Man kan skapa skugga på många olika sätt. Är man lycklig nog att ha ett träd på tomten är det givetvis en perfekt plats att bygga runt, under förutsättning att trädet inte står för lång från själva huset.

Ett annat sätt är att helt enkelt sätta upp en markis eller ett stort parasoll.  Själv föredrar jag att bygga en pergola. Det behöver inte vara någon märkvärdig byggnation. De flesta byggvaruhus och trädgårdscentra säljer färdiga pergolor som bara är att montera ihop. De bland oss som är lite händiga köper givetvis virke och bygger sin egen konstruktion. Mitt tips är då att inte bry sig om tryckimpregnerat virke som är onödigt dyrt. Det räcker gott och väl med vanlig, enkel fur som man bara ser till att betsa ordentligt. Ett par vinrankor eller några andra klätterväxter fullbordar verket. Till exempel en jasmin som inte bara en tålig variant utan också sprider en underbar doft på kvällen.

De flesta av oss vill antagligen spendera så mycket tid som möjliget med att dricka och äta utomhus. Även om det nästan aldrig regnar om somrarna är det väl investerad pengar att lägga ett tak över pergolan. Enklast är att använda sig av någorlunda tjocka plastskivor. För att det inte ska se billigt och trist ut, lägg först ett tak av bambustavar och sedan plasten ovanpå och låt plantorna växa upp en bit. Finns det något hemtrevligare än att sitta ute en varm kväll och höra regnet smattra på taket.
Designa för bekvämlighet – det kan också öka värdet på ditt hus så se det som en investering.

Planera köket
Nu har du både placeringen och skuggan under kontroll så det är dags att planera och bygga själva köket. Om du börjar från start så börja med underlaget: själva pation/trädgården.

Välgjorda, tjocka plattor som är enkla att hålla rena, är steg ett. De måste läggas i lod eftersom du antagligen kommer att bygga ovanpå dem. Sned marknivå betyder sned spis och omeletter som är tjockare i ena änden än den andra. Det här med plattor kan verka vara en självklarhet men jag nämner det för du skall försäkra dig om att använda plattor som verkligen är gjorda för utomhusbruk. Det är lätt att ta fel och då får du kanske plattor som suger åt sig fukt. Fråga i affären.

Innan du börjar köpa utrustning, rita ut den maximala ytan som du kan lämna åt köket.. Antagligen kommer du att laga samma mat ute som du gör inne. Det betyder diskho, spis och ugn (antagligen gas), kyl/frys, en väl tilltagen bänkskiva och några skåp. Och, givetvis, en rejäl utomhusgrill. Har du en stor och rejäl grill kan du också använda den som öppen spis på kvällen.

Vatten och elektricitet
Elektricitet, vatten och avlopp är det första som du installerar så de är givetvis bland de viktigare sakerna att planera. Vatten och el tar du förmodligen inifrån så planera i god tid. Designa ditt kök så att du vet exakt var diskho och vattenkran kommer att vara placerad. Samma gäller elektriciteten, kylskåpet, ugnen och all belysning. Glöm inte att placera belysning så att du ser vad du gör vid spisen och utegrillen och att dina gäster ser vad de äter.

Möbler
Möbler av trä eller supermodernt designade stål/glas möbler är givetvis en fråga om tycke och smak. Till stor del beror det också på vilken typ av bostad du har. Om du går in för ”finca-stil”, dvs möbler av trä så se till att behandla dem för klimatet här nere så att du slipper att bära dem in och ut. Själv brukar jag använda en blandning av linolja (Aceite de Linaza) och terpentin (Aguarras). 50/50 ungefär som jag sedan stryker på i två omgångar. Det brukar räcka med att göra det en gång om året.

Att bygga en bra pergola och ett funktionellt utomhuskök gör ditt hus attraktivare om du en gång vill sälja, så du kan, om du vill, se det som en ren investering. Men ännu viktigare är givetvis att du kan umgås med familj och vänner på ett mycket trevligare sätt än att behöva springa in och ut med mat och drycker. Själv har jag för tillfället en enkel grill på min terass och ovanpå allt står den i totalt mörker!! Där har jag hittills lyckats laga allt från vällagat till rena katastroferna. Men nu är jag på väg att flytta och då skall det bli andra bullar.
Vi har fortfarande ett antal månader kvar att tillbringa utomhus så det är inte försent att sätta igång att bygga.

Ottos tips
Min katt Otto, som anser att han vet bäst om allting, påpekar att inget utomhuskök är komplett utan en kryddträdgård. Den planteras enkelt i krukor i närheten av spisen så att man har färska kryddor lätt tillgängliga. Han har ju helt rätt i detta, det är bara det att vi har vitt skilda åsikter om av vem dem skall användas!
Otto som är galen i persilja vill ju givetvis ha dem för sig själv (han har nog ätit upp ett tjugotal stånd genom åren) medans jag så klart vill använda dem till min matlagning.
Så om du, som jag, har katt så glöm persiljan.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255