Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Enrique Bolín berättar om sitt svenska ursprung i memoarbok

Annons - Svenska magasinet
Kung Don Juan Carlos med Benalmádenas borgmästare Enrique Bolín vid ett besök i Málaga (Archivo Enrique Bolín)

Kung Don Juan Carlos med Benalmádenas borgmästare Enrique Bolín vid ett besök i Málaga (Archivo Enrique Bolín)

Enrique Bolín berättar om sitt svenska ursprung i memoarbok

2010-07-01

Enrique Bolín Pérez-Argemí var borgmästare under flera perioder i Benalmádena, sammanlagt i 24 år. Han var borgmästare under åtta år under Francoregimen. Han blev också Benalmádenas första demokratiskt valda borgmästare. Under hans tid byggdes Tívoli World, småbåtshamnen Puerto Marina, linbanan och filmveckan Semana de Cine de Autor blev ett faktum.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Bokförlaget editorial Sepha har utgett Enrique Bolín Pérez-Argemí memoarer. Det handlar inte bara om hans politiska erfarenheter, det handlar även om hans svenska ursprung och livet på Costa del Sol.
”Ett av skälen till boken är att min familjs ursprung är okänt för många”, säger Enrique Bolín i en intervju i dagstidningen La Opinión de Málaga.

Den första Bolín som kom till Málaga var Juan Luis Bolín, en svensk affärsman, som var son till Nils Nilsson Bolín som gjorde fem resor till Kina. Juan Luis Bolín blev senare konsul för Norge och Sverige i Málaga. Enrique Bolíns farfar var svensken Henry Bolín som fick sonen Enrique Bolín Bidwell som alltså är pappa till den som senare skulle bli borgmästare i Benalmádena. Mamma var Concha Pérez-Argemi.

Boken handlar även om hur familjemedlemmar var juvelerare i tsartidens Ryssland. Hur Enriques farbror Luis Antonio Bolín Bidwell deltog i operationen De Havilland 89, mer känd under namnet Dragón Rapide, då Franco tog sina styrkor till fastlandet i samband med inbördeskriget och när pappan Enrique Bolín Bidwell öppnade hotell La Roca 1941 i Torremolinos.

Boken börjar med att beskriva natten den 27 maj 2007 då det stod klart att Enrique Bolín förlorat lokalvalet och efter tolv år sa adjö som borgmästare. Enrique Bolín började sin politiska bana 1963, då bara 23 år, som kommunalråd i Málaga. 1966 blev han utvald som borgmästare i Benalmádena av Spaniens statschef Franco.
Benalmádena hade då 1.200 invånare och kommunens budget låg på fyra miljoner pesetas. 1969 fick kommunen ett pris för att de hade lyckats försköna byn som växte.

1987 avgick han som borgmästare. I slutet på augusti 1989 greps den då 49-årige Enrique Bolín på Gibraltar och dömdes för innehav av 28,13 gram kokain. Den gången skyllde Bolín kokainet på att han tog det mot ångest och att det var för personligt bruk vilket inte var straffbart i Spanien. Polisen gjorde fyndet efter att hans båt Enrique III kolliderat med färjan Gibline One i Gibraltars hamn. Vid gripandet var dessutom Enrique i sällskap med flera minderåriga plus innehav av tolv förbjudna pornografiska videofilmer. Skandalen var ett faktum för Bolín som då tillhörde Partido Popular. Efter tre veckor i häkte på Gibraltar släpptes han, blev utesluten ur PP och dömdes till fyra månaders fängelse och fick betala böter på 1.500 pund.

Därefter startade han ett självständigt parti för att återta borgmästarrollen i Benalmádena 1995 med partiet Grupo Independiente de Benalmádena (GIB), Han vann senare tre kommunalval.
Enrique Bolín skriver i sina memoarer att han är nöjd med de projekt han lyckades genomdriva under sin tid som borgmästare i Benalmádena.
2008 dömdes Enrique Bolín till att under åtta år inte få ha något politiskt ämbete. Domen kom efter att han hade brutit mot stadsplaneringen.Enrique Bolín Bidwell öppnade hotell La Roca 1941 i Torremolinos

Enrique Bolín Bidwell öppnade hotell La Roca 1941 i Torremolinos


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255