Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mannen som ska leda Spanien till VM-guld

Annons - Svenska magasinet
Vicente del Bosque - ska han leda Spanien till landets första VM-guld?

Vicente del Bosque - ska han leda Spanien till landets första VM-guld?

Mannen som ska leda Spanien till VM-guld

2010-06-10

Under de närmaste veckorna får statsminister José Luis Rodríguez Zapatero, försvarsadvokaten Baltasar Garzón eller oppositionsledaren Mariano Rajoy Brey stå i skuggan i mediedrevet. Den som lär citeras mest, bevakas främst och vars ord kommer att vägas på guldvåg är Vicente del Bosque – mannen som ska ta Spanien till landets första VM-guld i fotboll


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

59-åringen från Salamanca tog över som Spaniens förbundskapten 2008 efter José Luis Aragonés Suárez och EM-guldet. Som spelare gjorde den tidigare defensiva mittfältaren del Bosque 18 landskamper för rödgult. Det blev ett mål. Det kom till i hans födelsestad i samband med en kvalmatch mot Cypern 1980.
Sju gånger har han vunnit La Liga för Real Madrid, fem gånger som spelare och två gånger som tränare. Sedan han tog över som förbundskapten 2008 har landslaget i skrivande stund spelat 23 matcher och bara förlorat en, mot USA i semifinalen av FIFA Confederations Cup i Sydafrika ifjol.

Sydafrika-VM blir del Bosques första VM. Som spelare hoppades han på Argentina 1978 men Ladislao Kubala, Spaniens förbundskapten mellan 1969 till 1980, valde bort del Bosque. Det sägs att detta är Vicente del Bosques största besvikelse som spelare.

En första anblick av señor del Bosque, heller Herr Skog, är att han ger ett gemytligt intryck. En mysfarbror som ser betydligt äldre ut än vad han är. Jämfört med andra fotbollstränare är han ganska tystlåten, visar inga större känslor, uppträder med värdighet, stil och personlighet.
Han är omtyckt och har lätt för att bli en i gänget. Så har det varit ända sedan han slog sina första bollar i Unión Deportiva Salamanca. Han blev ungdomsproffs i Real Madrid under tonåringen men behövde utvecklas. Under två säsonger spelade han i Córdoba och Castellón innan han återkom till Real Madrid 1973. Fram till 1984 spelade del Bosque 312 matcher för Real Madrid och gjorde 14 mål.

Under åren i Madrid glömde han aldrig sina rötter i kvarteret Garrido i Salamanca. I dagstidningen ABC där Vicente del Bosque porträtteras berättas det att han höll kontakten per telefon med hemmet varje dag. I kvarteret Garrido och Bermejo bodde det många järnvägsarbetare eftersom järnväg och stationshus låg här. Idolen då var tjurfäktaren Santiago Martín “El Viti”, som var en världskändis från Salamanca.

Föräldrarna Fermín och Carmen fick två söner,Vicente och Fermín som avled som ung. Ärlighet, hederlighet och arbete kännetecknade familjen. Pappan arbetade vid det gamla Järnvägsbolaget, Compañía de Ferrocarriles del Oeste de España, blev oense med den nya regimen som kom i och med inbördeskriget. Pappan hamnade först i fängelse i Munguía men blev senare frisläppt och fick fortsätta att arbeta vid järnvägsbolaget.
“Min pappa kände ansvar, han var rättvis och enkel och han var en man med goda idéer. Han berättade om sina upplevelser när vi satt i köket, något som sedan har präglat mig”, har Vicente berättat i en intervju.

Hans karriär var ingen dans på rosor och han fick kämpa sig fram. Real Madrid var en klubb med sträng disciplin och ordning. Det finns en hel del anekdoter från den här tiden som exempelvis att klubbens president, Don Santiago Bernabéu Yeste, inte accepterade spelare med långt hår, mustasch eller polisonger. En som fick känna av det var Rafael Lesmes som tvingades att raka av sig mustaschen. Tiderna förändrades dock och även Don Santiago Bernabéu fick överse med långt hår. Men han motiverade samtidigt sitt beslut om att se genom fingrarna med att Vicente var en “mycket ärlig, disciplinerad och bra person”.

2008 blev det spanskt jubel vid det delade Euromästerskapet i Österrike och Schweiz. Vicente del Bosque kom därefter till ett dukat smörgåsbord. Han ser semifinalförlusten mot USA i Confederations Cup ifjol som ”en ödmjuk erfarenhet”. Han ser Argentina som Spanien främste rival i årets VM men säger samtidigt att stora lag som Spanien kan åka på överraskande förluster.
”Vi förväntar oss en mycket tuff turnering. Jag förstår att vi har förväntningar på oss från våra fans, men vi måste vara försiktiga. Hela Spanien resonerar att det vore ett misslyckande om vi inte vinner VM”.

Vicente del Bosque som nyligen fick motta priset, Premio Castilla y León del Deporte, är en försiktig man inför VM. Han försöker bromsa euforin och hålla känslorna i strama tyglar. Han vet med sig att när han tog över som Spaniens förbundskapten 2008 gav han sig in i ett svårt företag.

En sak vet vi; den gemytlige och ärlige señor del Bosque kommer att göra sitt bästa. Om han sedan blir mannen som leder Spanien till sitt första VM-guld återstår att se.


Spaniens gruppmatcher vid VM
16 juni, Schweiz, 16.00 i Durban
21 juni, Honduras, 20.30 i Johannesburg
25 juni, Chile, 20.30 i Pretoria
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255