Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Design: Vilket Hus väljer du?

Annons - Svenska magasinet
Inbjudande fasad

Inbjudande fasad

Design: Vilket Hus väljer du?

2010-06-10

I dagens klimat är det inte enkelt att sälja ett hus eller en lägenhet. Även om vi går mot ljusare och bättre tider är konkurrensen på marknaden stenhård.


Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Så frågan är, gör du det bästa möjliga av vad du har? Många gånger är det småsaker som skiljer succé från misslyckande. Jag arbetade under ett antal år som så kallad ”husdoktor” i London så i den här artikeln hade jag tänkt dela med mig lite av mina erfarenheter.
Till att börja med skall du försöka se på det du vill sälja med köparens ögon. Försök att vara så neutral som möjligt. Faktum är ju att har man bott en längre tid på ett ställe är det lätt att bli hemmablind. Man ser helt enkelt inte skogen för alla träd. Om du är osäker så fråga en god vän, som du vet har god smak, till råds.

Nu till några enkla men viktiga regler

Börja med att titta på ditt hus från utsidan. Var kritisk. Jämför med andra i området. Ser ditt hus lika bra ut som andras? Om inte så kanske det behövs en ”ansiktslyftning”.
Behövs det målas lite här och där? Fler blommor i trädgården eller terassen? Ett par snygga blomkrukor vid ytterdörren? (Du kan ta med dig dem när du flyttar om du så önskar).
Idén är att ditt hus skall säga: ”Hallå där! Jag är ett väldigt trevligt hus. Du kommer att älska att bo här.”
Faktum är att 90 procent av alla köpare bestämmer sig under de första 10 sekunderna. Om de, till exempel, ser en ytterdörr som behöver målas så tror de genast att det behövs en massa arbete inomhus också. Så har du förlorat en potentiell kund innan de ens har hunnit över tröskeln.
Så titta kritiskt på ditt hus. Ge det en ”make-up”. Måla om, även om det inte är hundra procent nödvändigt. Se till att det är rent och snyggt utanför. Håll ordning på trädgård/terass.

De flesta människor har neutral smak, fribrytare är sällsynta. Så om du har använt starka färger på dina väggar – måla om! Regeln är att använda starka färger så sparsamt som möjligt och att försöka skapa något som passar de flesta. Med andra ord – ge inte en blivande köpare en chock genom en knallröd fondvägg. En ”ren duk” som köparen själv kan sätta sin prägel på är målet. Att spendera några hundra euros på färg kan bli avgörande.
Glöm inte: Folk köper inte ditt hem. De köper ditt hus!

Det här kallas för ”röj undan”
Alla har vi en mängd saker i vårt hem som är där enbart för att skapa trivsel för en själv. Men ditt liv är ditt liv och av marginellt intresse för en köpare.
Så se till att hallen inte är fylld av fotbollar, barncyklar och ytterkläder. Ta bort familjefotona, dina amatörmålningar och barnens teckningar även om du tycker att de är underbara.
Rensa kylskåpsdörren från magnetgrodor och nyckelpigor. Ta bort lappar som påminner om att köpa ketchup eller om golfklubbens möte på torsdag.

Att sälja sitt hus är ett sorts uppträdande. Det är lite av att sätta upp en teaterpjäs som ska intressera. Själv använde jag ibland ett ganska enkelt trix för att sprida extra hemtrevnad. Jag rostade helt enkelt en brioche när köpare kom för att titta. Det spred en underbar doft i köket och köparen kunde se sig själv.

Också en form av ”röj undan”
Packa ner och lagra allt som du inte dagligen behöver. Den vackra träskulpturen som du köpte när du var på bröllopsresa i Kenya. Till lagret. Alla stenar och snäckskal som du och barnen samlat på stranden. Lagret. Tidningar, cd-skivor och videoband som du har liggande överallt. Lagret. Försök också att lagra möbler och annat som du egentligen inte behöver eller sällan använder.
Idén är att försöka skapa så mycket utrymme som möjligt. Om köparen inte ens kan se rummet för alla dina saker så kan han inte heller se hur han själv skall använda det.

Städa, städa och städa igen
Inte bara en gång utan under hela tiden huset är till salu. Ingen disk i köket. Ingen matlagning på gång. (Med undantag för rostad brioche). Nytvättade handdukar och en ny tvål i badrummet. Lite färska blommor på bordets som doftar härligt.
Se till att hela huset luktar rent.

Se till att du får in så mycket ljus som möjligt och se till att din egen belysning är okej. Tunga, mörka gardiner är kanske okej för dig men inte för köparen. Om det är nödvändigt så byt glödlampor till starkare eller investera i ny belysning. (IKEA har en lång rad trevliga armaturer som inte kostar särskilt mycket.) Använd speglar där det är möjligt för att skapa ljus och volym.

Avsluta alla dina ”gör-det-själv” projekt. Alla småjobb som signalerar att du kanske har andra, större projekt på gång. Just detta är ännu viktigare om du skall sälja till någon som är ute efter ett andra-handsboende. De flesta vill inte starta med en massa jobb att göra. De vill bara flytta in och njuta av sin tid.

Det här rådet har gjort att min katt, Kaiser Otto, hotat med att packa sin väska och dra. Det handlar nämligen om att försöka vara lite diskret med sina husdjur, något som givetvis är enklare sagt än gjort. Men faktum är att det är fler människor än man tror som inte är särskilt förtjusta i djur, dessutom får de för sig att det luktar. Hunden är inga problem, den tar du ut på en promenad när du har visning. Katten är lite svårare, men i vanliga fall håller den sig undan när det kommer främmande människor. Gör ett försök.

Jag vet att vad jag sagt här inte är fullt så enkelt som det verkar. Men försök. Jag har själv gjort det många gånger och jag kan garantera att de här åtgärderna har effekt. Om du inte tror att du klarar av det själv, tveka inte att be någon om hjälp. Det kostar oftast inte särskilt mycket och är en garanterat bra investering.Ej inbjudande fasad

Ej inbjudande fasad


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255