Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Cava erövrar världen - har nu gått om Champagne!

Annons - Svenska magasinet
Carles Andreu Cava Rosat Brut är gjord på 100 procent Trepat

Carles Andreu Cava Rosat Brut är gjord på 100 procent Trepat

Cava erövrar världen - har nu gått om Champagne!

2010-05-10

Uttrycket Cava används för första gången i spanskt språkbruk år 1959. Detta trots att de allra första flaskorna av detta ädla spanska bubbelvin gjordes redan år 1872. Närmare bestämt 300 flaskor, och de tillverkades i den katalanska staden Sant Sadurní d'Anoia - en stad som allt sedan dess betraktas som Cavans huvudstad. Fram till 1920-talet stannade dock det mesta av cavaproduktionen kvar hos katalonerna


Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Exporten av Cava tog fart först så sent som i början av 1980-talet. Men sedan dess har det flutit många bubblor under broarna från Spanien och idag, rättare sagt i fjol, gick den spanska Cavaexporten förbi den franska Champagnen! Av totalt 220 miljoner buteljer Cava hamnade hela 131 miljoner utanför Spaniens gränser. Fransmännen fick nöja sig med att exportera 112 miljoner flaskor av sin Champagne. Där satt den!

Lika och olika
Så fort ett samtal om Cava kommer på tapeten halkar det omedelbart in på en jämförelse med Champagne. Det ligger helt enkelt i sakens natur. Så låt oss därför slå fast följande; framställningsmetoden, som på spanska kallas metodo tradicionál, är exakt densamma. Man tillverkar ett stilla vin, som får jäsa en första gång, innan det tappas på flaska där den andra jäsningen sker. Men här slutar egentligen likheterna.
Olikheterna mellan Cava och Champagne kan sammanfattas med tre ord: klimat, jordmån och druvsorter.

Klimatskillnaden
Elaka tungor brukar ibland påstå att det egentligen är för kallt för att göra bra vin i Champagne. Även om sådana påståenden naturligtvis haltar betänkligt så kommer ingen ifrån det faktum att det i Spanien, 100 mil längre söderut, är betydligt varmare än i trakten av Paris. Det här förhållandet återspeglar sig oftast i den kanske största skillnaden mellan spanskt och franskt bubbel. Champagne har generellt ett påtagligare inslag av citrussmaker tack vare högre syrahalt. Cava är i konsekvensens namn därför oftast rundare där citrustonerna ersätts av smaker hämtade från örtagården. Inslaget av mineral är också tydligare i den franska drycken vilket har sin förklaring i granitjordarna som är så typiska för området Champagne.

Gröna och blå druvor
De viktigaste druvsorterna vid tillverkning av Cava är tre: Macabeu(Makabeo), Xarel-lo och Parellada. Gemensamt för dessa är att de alla är gröna variteter.  I Champagne är två av de vanligaste sorterna istället blå druvor, Pinot Noir och Pinot Meunier. Att göra vitt vin på blå druvor går alldeles utmärkt. Bara man ser till att inte få med något av skalen eftersom det är där färgpigmentet finns. Därmed lämnar vi jämförelsen och koncentrerar oss på spanska bubblor.

Cellar Carles Andreu
Efter åtskilliga år av bubbelklunkande har jag nyligen hittat min favoritproducent, som faktiskt odlade upp sin första vingård redan år 1781. Snacka om tradition! I bodegan, som inrymms i ett hus från 1796, tillverkas en rad olika Cavor av vilka jag valt att närmare beskriva Carles Andreu Cava Rosat. En Rosé alltså.

Think pink!
Det är ingen överdrift att påstå att det sedan några år sveper en trendvåg över hela världen när det gäller intresset för rosébubbel. Intresset tog fart efter en stor internationell rosévinmässa i San Francisco. Mässan gavs det träffande namnet: Think Pink!
Så är också dagens roséviner i sina bästa stunder hästlängder intressantare än den mormorsunderbyxfärgade Matteus man satte i sig som ung. Spanska roséviner håller i dag mycket hög internationell klass. När det gäller Cavaroséer så är fyra olika druvsorter godkända: Garnacha, Monastrell, Pinot Noir och Trepat.

Rosat på Trepat
På katalanska heter Rosé Rosat (med betoningen på a). Den cava jag nu ska presentera, Carles Andreu Cava Rosat Brut är gjord på 100 % Trepat (även här ligger betoningen på a). Basvinet fick sin första lågtemperaturjäsning, 15°, under tio dagar. Flaskjäsningen fortsatte sedan vid 14° under femton månader innan detta utsökta bubbel var klart att avnjutas. Personligen är jag helsåld på vinet, som egentligen borde förses med särskild varningstext: Starkt beroendeframkallande!

Inga paddögon
Glaset fylls av små fina bubblor. Precis som det ska se ut. Stora bubblor hör inte ihop med kvalitet när det gäller mousserande vin. Fransmännen har faktiskt skapat en förnedrande benämning för stora bubblor, oeil de crapaud, ”paddögon”.
Färgen är vackert jordgubbsröd, varken mer eller mindre. Vinet är fylligt med härlig smak av hallon och jordgubbar. Eftersmaken är lååååång! Ett perfekt snackevin, som också passar utmärkt till starkt kryddade maträtter. Kort och gott ett rosébubbel av högsta internationella klass. Pris: 8,50 € och kan beställas genom artikelförfattaren. Våren och sommaren är räddad!

Dom Pérignon - myter & fakta
En artikel om mousserande vin skulle halta betänkligt utan några rader om ”Dompan”, munken som bland annat gett namn åt en av tappningarna från välkända champagnehuset Móët et Chandon. Få munkar har blivit så mytomspunna som denne man. Det påstås bland annat, och ideligen(!), att Dom Pérignon uppfunnit både korken och Champagnen. Inget kan vara mer fel!

Kork användes redan av de gamla grekerna tusentals år innan ”Dompan” ens var född. Och vad vi idag menar med Champagne, alltså vin med bubblor, såg Dom Pérignon snarare som en defekt än något att sträva efter. Vad är fakta då?
Jo, sant är att han som 29-åring, året var 1668, började som vinskänk på benediktinklostret Hautvillers. Han blev sedan vinet trogen livet ut. Sanningen är också att Dom Pérignon bidragit med en rad innovationer till gagn för en förbättrad vinkvalité.

Det var han som uppfann en vinpress som pressade druvorna så försiktigt att det gick alldeles utmärkt att göra vitt vin även av blå druvor. Det var också han som skapade cuvéen, alltså idén om att blanda viner från olika vingårdar eller delar av vingården för att optimera slutresultatet. En idé som än idag används fullt ut av kvalitetsmedvetna bodegor. Likaså var det ”Dompan” som kom på det här med att skörda druvorna nattetid för att optimera fräschören innan pressningen. Så nog förtjänar han att vara skyddshelgon för Champagne!

España original 2010
När ni läser detta har jag precis kommit tillbaka från Ciudad Real och den stora  matmässan españa original. Kungahuset var representerat på invigningen, och själv stannade jag i tre dagar. Massor av spännande seminarier, eller vad sägs om ”Torsk och Vilt & Vin”, ”Grönsaker & Vin”, ”Skinka från Huelva & Vin från Montilla-Moriles”…
Jag berättar mer om arrangemanget i nästa nummer av Svenska Magasinet.

Apropå årgång 2009
Redan i förra numret skrev jag om hur förträfflig årgång 2009 kommer att bli. Sedan dess har ännu fler rapporter strömmat in. Nyligen fick jag ett spontant besök av min vän Ana Manso. Det är Ana som gör höjdarvinet Valdelago från Ribera del Duero. När vi kom att tala om årgång 2009 blev Ana lyrisk ute på vår terass:
”Det luktar faktisk fantastisk årgång i hela bodegan! Ibland går jag ner bara för att känna hur gott det doftar av denna årgång …”

Kultvinet Contador
Samma dag, som denna tidning kommer ut, kommer hågade svenskar att få tillgång till det spanska kultvinet Contador. Det handlar alltså om Benjamin Romeros rödvin gjort av 94 % Tempranillo och
6 % Garnacha. Årgången är 2007. Robert Parker har belönat det här vinet med skyhöga 98 (!) poäng.
Systembolaget har köpt in 36 (!) flaskor. Priset då? I stil med poängen: 2 995 svenska kronor buteljen!


Sanningen är också att Dom Pérignon bidragit med en rad innovationer till gagn för en förbättrad vinkvalitét

Sanningen är också att Dom Pérignon bidragit med en rad innovationer till gagn för en förbättrad vinkvalitét

Inga paddögon...

Inga paddögon...Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255