Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Jämförelse mellan den spanska och svenska fastighetsmarknaden

Annons - Svenska magasinet

Jämförelse mellan den spanska och svenska fastighetsmarknaden

2010-05-10

Skillnaderna mellan den svenska och spanska fastighetsmarknaden består huvudsakligen av att det i Spanien finns ett stort antal outnyttjade bostäder, som är mer eller mindre till salu. Detta har resulterat i att priserna i Spanien sjunkit ner till samma nivå som år 2004


Skicka till en vän

Av Harry Ramfelt

Att tillbakagången på prisnivån inte blivit djupare beror på att man i Spanien inte verkar lika angelägen att sälja som i Sverige. I Spanien är man beredd att vänta flera år på den köpare, som vill betala det begärda priset, medan man i Sverige snabbt anpassar sitt pris för att nå ett avslut.

Antalet tomma spanska bostäder uppgår till mellan 1- 2,5 miljoner beroende på hur man räknar.

Jag tror att det spanska överskottet på bostäder kommer att bestå under en längre period trots att det inte byggs så mycket just nu. Detta grundar jag på att en del stora färdigställda fastighetsprojekt ligger i ”malpåse”. Det lönar sig inte att öppna upp en hel fastighet med el och vatten etc. för ett fåtal boende. Då väntar man hellre tills man är säker på att efterfrågan är så stor att man kan få tillräkligt många köpare.

En annan orsak är att bankerna sitter fast med ett stort antal bostäder som de vill bli av med så snart som möjligt. Dessutom tillförs bankerna ännu fler objekt, i takt med att de boende inte har råd att betala. Självfallet kommer ökningstakten av antalet bostäder som utbjuds via bankerna att stiga om räntan höjs och arbetslösheten består. Med facit om situationen på marknaden har bankerna stramat åt sin kreditgivning, vilket också håller nere försäljningen av nya objekt.

Utöver ovanstående faktorer finns det många presumtiva säljare som väntar på att efterfrågan och prisbilden ska förbättras i Spanien innan de lämnar ut sitt objekt till försäljning. Många försöker hyra ut sina tomma lägenheter i mellantiden. Det finns också många som spekulerat i en prisökning på fastigheter och sitter fast med ett stort antal lägenheter. Dessa spekulanter kanske har råd att vänta men så snart marknaden förbättras kommer även de att lämna ut sina objekt på marknaden.

Många mäklare talar om att botten är nådd och att försäljningen kommer att ta fart inom en snar framtid. Denna gång tror man att försäljningen kommer att ske till köpare, som tänker bo i sina objekt och inte till spekulanter, vilket tidigare har varit en bidragande orsak till dagens fastighetsbubbla. Jag kan se att detta scenario kan bli uppfyllt om säljarna gör som i Sverige och anpassar sina priser till vad köparna är beredda att betala, men eftersom utbudet är så stort kommer troligtvis prisnivån att förbli fortsatt låg.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255