Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga din personliga tränare: Atkins diet – en av de mest kontroversiella

Annons - Svenska magasinet
Fråga din personlige tränare Johnny Löfald

Fråga din personlige tränare Johnny Löfald

Fråga din personliga tränare: Atkins diet – en av de mest kontroversiella

2010-04-12

Fråga din personlige tränare Johnny Löfald. Han är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella. Han besvara frågor från Svenska Magasinets läsekrets kring hälsa, fitness och kost. Fråga Din personliga tränare genom att skicka din fråga till: e-post: [email protected]


Skicka till en vän

Jag har hört mycket om Atkinsdieten. Kan du ge mig en kort förklaring på vad den består av och inte minst om du tror att det är något att satsa på?

Atkinsdieten är en av de mest kontroversiella dieterna som finns på marknaden. Likväl har nästen 20 miljoner människor provat den!
Atkinsdieten är en diet som går emot allt det som vi har ”lärt” i förhållande till kosthållning. Här är det lov till att äta det som vi normalt blir varnade för som kött, feta såser, ägg och bacon. Och gärna mycket av detta är tillåtit här.
Kritikerna är många, någon menar till och med att den kan vara dödlig, likväl är det miljoner som tackar Atkins för att de äntligen har klarat att gå ned i vikt.
Dieten förbjuder nästan alla kolhydrater som pasta, bröd, frukt och grönsaker. Socker är också ”förbjudet”, medan all protein och fettrik mat är tillåtit.

Varför verkar Atkinsdieten?
Genom att undgå kolhydrater till ett minimum tvingar vi kroppen in i något som kalles ”ketosis” som betyder att kroppen börjar bränna fett som energi.
När kroppen är i ”ketosis” känner du dig normalt mindre hungrig, men du kan däremot känna av ett par andra biverkningar som dålig andedräkt (ett tecken på att kroppen är i ett tillstånd av maximal fettförbränning enligt Atkins!) och förstoppning. Som ett resultat av det förändrar kroppen sig från att bränna kolhydrater till att bränna fett.

När du äter en kolhydratrik måltid kommer sockret från kolhydraten gå in i blodet. För att förhindra att blodsockret stiger för mycket producerar kroppen ett ämne som heter insulin. Insulinet tillåter det extra sockret att bli lagrat i levern och musklerna som glykogen. Problemet är att dessa muskler snabbt fylls upp och insulin omvandlar resterna som fett.

Men som sagt, Atkinsdieten är mycket omstridd och många läkare och forskare menar att det krävs mycket mera forskning inte minst när det gäller biverkningarna på lång tid av denna diet. Dieten ger som resultat att vikten sjunker, men många menar att dieten kan leda till hjärtsjukdomar, cancer och slagtillfällen. Och människor med lever- och njurproblem kan få problem som av att dieten innehåller höga halter av protein. Det är också många som menar att ett så lågt innehåll av kolhydrater (Atkins föreslår max 40 gram per dag) kan leda till att den normala metabolismen eller förbränningen förstörs.

Atkins egen förklaring på ”fenomenet” är att processen med att göra om fett och proteiner till energi är mycket mera energikrävande än med kolhydrater. Kroppen måste jobba hårdare för att skaffa energin. Kort sagt, kroppen använder flera kalorier för att få energi. Genom att äta den riktiga maten kan man faktiskt sitta i soffan och bli slank. Kroppen själv ordnar den saken.
Det som många tror är ”hemligheten” till denna diet är att en ökad mängd proteiner i kosthållningen leder till att aptiten kontrolleras och du känner dig därför mindre hungrig.
Men som vi tidigare har påtalat även om denna diet kan hjälpa dig till att gå ned i vikt är det ingen idag som kan säga vilka verkningar en sådan diet kommer att ha på din hälsa på lång sikt.


Min son på 15 år önskar att träna på gym. Jag har hört att det kan vara farligt att träna med vikter i för ung ålder. Stämmer det?

Att träna är sunt oavsett vilken ålder du befinner dig i. Världshälsoorganisationen WHO har faktiskt satt inaktivitet som det största hälsoproblemet i vår tid.
Det som däremot är viktigt är att starta och träna försiktigt. Belasta kroppen mjukt och fint och tänk på att kroppen ska ha tid på sig för att anpassa sig till träningen.

I ung ålder är det lätt att bli ivrig och att starta för bråttom. Få sonen till att prata med en personlig instruktör eller tränare på gymmet som lägger upp ett förnuftigt program och se till att han inte överdriver träningen. I övrigt är det viktigt att tänka på att dagens gymutbud är brett och erbjuder många olika aktiviteter och inte bara träning med vikter. Kanske din son kommer att tycka att spinning eller andra konditionspass är lika roliga och utmanande som träning med vikter.

De flesta gym släpper in medlemmar när de är cirka 15 år gamla. Det kan vara en god anledning för mamma eller pappa till att börja träna också. Varför inte göra träningen till en familjeangelägenhet och sporra varandra?
Så var inte rädd för detta, var hellre glad för att sonen önskar att ta vara på sin hälsa genom att börja träna.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255