Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Guldnäsan Jesús! - …och myten om Shiraz

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinets vinexpert tillsammans med ”Guldnäsan” Jesús Gutiérrez

Svenska Magasinets vinexpert tillsammans med ”Guldnäsan” Jesús Gutiérrez

Guldnäsan Jesús! - …och myten om Shiraz

2010-04-12

Eliten bland Spaniens vinkännare gör varje år upp om landets mest åtråvärda titel, Naríz de Oro, Guldnäsan. Tävlingen pågår under ett helt år. Den inleds med lokala tävlingar, fortsätter med delfinaler på regionalnivå för att avslutas med en riksfinal


Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

År 2006 hölls finalen i Barcelona och vinnare blev artikelförfattarens gode vän Jesús Gutiérrez.
Jesús, som är född och uppvuxen i Málaga, kan således det mesta (och lite till!) om vin i allmänhet och om spanska viner i synnerhet.

Senast vi träffades kom vi att tala om ett kärt och återkommande ämne, nämligen myter inom vinvärlden. Ämnet är tyvärr ständigt aktuellt, och tyvärr också näst intill outtömligt. Nyligen kunde vi till exempel i en svensk tidning läsa om druvsorten Shiraz och att denna skulle ha sitt ursprung från Persien. Fel, fel och åter fel!
Sanningen är istället att druvsorten är så fransk som fransk kan bli. Redan år 1998 fastställdes nämligen genom omfattande DNA-tester att Shiraz helt enkelt är samma druvsort som i sitt ursprungsland går under benämningen Syrah!

Vid samma undersökning, som utfördes vid ett universitet i Kalifornien, kunde man även kartlägga druvans ”föräldrar”. Mamman är den gröna druvsorten Mondeuse Blanche och pappan den blåa Dureza. Båda sorterna har för övrigt sitt ursprung från sydöstra Frankrike.
Om man så vill kan man alltså kalla Shiraz/Syrah en ”mulattdruva”. Och det är den då inte ensam om att vara. Den välkända druvan Cabernet Sauvignon är ett annat exempel. Här handlar det om en blå pappa, Cabernet Franc, och en grön mamma, Sauvignon Blanc.

Träffar man en av Spaniens skickligaste vinnäsor är det svårt att inte ställa någon klurig fråga man gått och grubblat på. I mitt fall blev det en fråga om den tydliga arom av svartpeppar, som ofta återfinns i just Shiraz/Syrah-viner. Varifrån kommer denna arom? Min vän Jesús hade naturligtvis svaret:
”Svartpeppararomen kommer från en substans som heter Rotundone. Substansen upptäcktes faktiskt redan i mitten av 1960-talet, men det var så sent som år 2007 som forskare i Australien lyckades presentera upptäckten av Rotundone i vindruvor. Särskilt då i druvsorten Syrah”.

När Jesús sedan börjar tala om speciella terpener, alfa-Ylangener och sesquieterpen… blir det aningen svårt även för ett nyfiket öra…
…men innan vi skiljs åt för denna gång berättar Jesús att substansen Rotundone, som alltså är den mest potenta aromen i svartpeppar, inte bara finns i vindruvor. Den förekommer också i många kryddiga växter, bland annat i basilika, timjan och oregano. 
Ännu en gång kan artikelförfattaren konstatera: Man lär så länge man har en lever!


Om du har några frågor om vin är du alltid välkommen att höra av dig, [email protected]
Svenska Magasinets vinjournalist Morgan Skantz har 25 års samlad erfarenhet från den spanska vinvärlden. Under vinjetten ”Spanska viner” presenterar han de senaste nyheterna, ger tips om spännande viner, avslöjar myter och svara på läsarfrågor.
Om du vill veta mer om något av vinerna som nämnts i dessa artiklar, eller har andra frågor om vin, är du alltid välkommen att höra av dig. Enklast är om du skickar ett e-mail till: [email protected]

Välkomna och ¡Salud!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255