Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vin: Naturkork eller plast…

Annons - Svenska magasinet
Glaspropp

Glaspropp

Vin: Naturkork eller plast…

2010-03-12

Jag har fått flera läsarfrågor om förslutningar av vinflaskor. Vilket är bäst? Naturkork, plastkork, skruvlock och så vidare… Det här ger mig ett utmärkt tillfälle att reda ut det hela.


Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Hur många gånger har vi inte läst tidningsartiklar om vinkorkar med rubriken: ”Korken – vinets lunga!” Därmed fångar vi upp en av de mest spridda myterna (och de är många!) inom vinvärlden. Nyss nämnda rubrik antyder naturligtvis att naturkorken skulle tillåta ett visst luftinsläpp i flaskan, och att detta skulle vara till gagn för vinet. Inget kan vara mer fel! Korken ska sluta tätt, punkt slut. Skulle den läcka in luft så skulle det bästa vin snabbt förvandlas till vinäger.

Fördelen med naturkork är istället dess flexibilitet, som möjliggör att den kan sitta i en vinflaska under decennier, men att vi ändå kan dra ur den. Största nackdelen är att den ibland angrips av TCA, vilket skapar det vi felaktigt valt att kalla ”korkskadat” vin. Mer om detta vid ett senare tillfälle.

Plastkork
Med plastkork, som för övrigt på spanska har ett betydligt roligare namn: tampón de silicóna, alltså silikontampong, minskar vi radikalt risken för TCA-skadat vin. Men den största nackdelen med silikontampongen är att den inte kan sitta särskilt länge i en vinflaska innan den blir närmast hopplös att få loss. Den kniper sig helt enkelt fast, eftersom den saknar all som helst flexibilitet. Därför är den här förslutningsmetoden bara lämplig att använda i vinflaskor avsedda att konsumeras inom ett par år.

Skruvkapsylen
En alldeles utmärkt uppfinning! Men samtidigt saknar den ju all som helst charm. I Sverige förknippar vi den osökt med viner, som brukar köpas av ”de, som hänger på låset”. Här i Spanien har skruvlocket framför allt använts för vad vi på svenska kallar Starkviner, på spanska ”Vinos Generosos”, eller för mycket enkla bordsviner. I länder där man inte har dessa traditionella belastningar har den däremot slagit igenom rejält. I Nya Zeeland till exempel försluts i dag drygt 90 procent av alla vinflaskor för inhemsk konsumtion med just skruvkapsyl. Men åter igen; hur charmlöst får det bli? Finns det då inga alternativ. Jo visst gör det! Glasproppen, eleganten på denna arena (!), som vi därför tillägnar ett eget kapitel.

Senaste skriket: Glasproppen!
Första gången jag själv kom i kontakt med denna förslutningsmetod blev jag kort och gott oerhört imponerad. Den var lätt att hantera och dessutom elegant! I vinflaskorna från tidigare nämnda Bodega Bentomíz i Sayalonga sitter alltid glasproppar. Låt oss se hur det hela fungerar:
1. På toppen av flaskan sitter en ”vanlig” kapsyl, som man med en enkel vridning lätt får loss.
2. Med båda tummarna trycker man sedan lätt, snett uppåt, och…
3. …Plopp (!) så lossnar glasproppen.
När man serverat vinet så är det lätt att återförsluta flaskan med glasproppen, som är försedd med en tunn silikonpackning. Hur elegant som helst!Kapsylen

Kapsylen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255