Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Europatouren till Málaga - spelas på historiska Parador – Solkustens äldsta bana

Annons - Svenska magasinet
Málagasonen Miguel Angel Jimenez tar ett stort ansvar för Open de Andalucia de Golf på anrika Parador i Málaga och ansvarar både för organistaion och PR (Foto: Jorge Andréu)

Málagasonen Miguel Angel Jimenez tar ett stort ansvar för Open de Andalucia de Golf på anrika Parador i Málaga och ansvarar både för organistaion och PR (Foto: Jorge Andréu)

Europatouren till Málaga - spelas på historiska Parador – Solkustens äldsta bana

2010-03-11

Sista helgen i mars spelas Open de Andalucia de Golf på anrika Parador i Málaga, Europatourens första Spanienbesök för den här säsongen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson och Anders Olow

Arbetet med att få banan i ordning efter den intensiva och långvariga nederbörden har pågått på full övertid.

Hål har stått helt under vatten och greenkeeper och banarbetare har bland annat arbetat med omfattande beskärningar och omplanteringar av träd och buskar.
Bunkrarna har renoverats och ett nytt övningsområdet har byggts till höger om 12:e tee mitt emot stranden.

Hela investeringen för att  upprusta banan beräknas till ca 1,5 miljoner euro. Banans par har dessutom sänkts med två slag. 1:an och 16:e har förvandlats från par 5 hål till par 4.
Tävlingen sponsras av inrikes ministeriet för turism, handel och idrott, Junta de Andalucía, medan Málagasonen Miguel Angel Jimenez ansvarar för organisation och marknadsföring genom sitt företag, Fade & Draw Target.

Vinstsumman är en miljon euro varav vinnaren får 166 000 euro.
Startlistan var inte klar i skrivande stund, men på tävlingens hemsida finns senaste nytt, här
Nästa europatourtävling i Spanien spelas på Real Club de Golf de Sevilla den 29 april - 2 maj.

Solkustens äldsta

Året var 1929. Málaga och Costa del Sol var en helt annan värld jämfört med våra dagars kustremsa. Charterturismen var ännu inte påtänkt. Golfsporten hade inte fått fotfäste. Men plötsligt började det hända saker.

Drottning i Storbritannien vid den här tiden var Victoria Eugenia. Hennes mor, Beatriz de Battenberg, var svag, hade dålig hälsa. Beatriz fick rådet av hovets läkare att under Storbritanniens kalla månader söka sig söderut. Hon lydde rådet och begav sig till ett mildare vinterklimat. Hon for till Málaga.
Det är här som golfens historia på Costa del Sol tar sin början. När drottningens mor började besöka Málaga för att övervintra på klassiska Hotel Miramar ville 20-talets adel skapa någon förströelse åt en sådan celebritet som Beatriz de Battenberg. Något hon kunde sysselsätta sig med. Det blev en golfbana.

Den 3 december 1929 togs det första spadtaget till en niohåls bana och Real Club de Campo Málaga.*

Dåtidens golf var inte som nutidens. Ta bara det här med peggen. På 30-talet existerade det inga träpeggar. Vid varje tee fanns det istället en låda med fuktig sand. Vid utslaget tog man en näve fuktig sand och formade en pyramid. Sedan placerade spelaren bollen på toppen.

I anslutning till Real Club de Campo de Málaga låg klubbhuset som tidigare varit en bondgård. På övervåningen fanns en skola med 90 elever.
Vad finansierade deras undervisning? Jo, det gjorde golfen. Vid den här tiden spelade ingen golf utan caddie. När man behövde sin caddie ringde man i klockan vid skolbyggnaden och en elev kom ner från övervåningen.
Och så fortsatte det. När en elev hade gått caddie hamnade han sist i kön. På så sätt blev alla upplärda i golfens sköna konst.

Golfen bekostade elevens skolgång till viss del. De hade kanske aldrig fått någon undervisning om de inte hade fått denna möjlighet. Flera som började på skolan i femårsåldern fick sedan arbete på banan. De tillbringade hela sitt liv på Real Club de Campo ett stenkast från Medelhavet.
Real Club de Campo Málaga, som numera fått tillägget Parador de Golf, fick 18 hål 1964.

Numera beskrivs ”Paradoren” vid flygplatsen som en skön sommarbana. Lätt att gå även på sommaren med närheten till havet och doften av sand och salt.
Fotnot: Spaniens äldsta golfbanor är Puerta de Hierro utanför Madrid (1904) och San Cugat vid Barcelona (1914).Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255