Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Dakapo vid Día Internacional de la Mujer Trabajadora

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Dakapo vid Día Internacional de la Mujer Trabajadora

2010-03-11

Den 8 mars uppmärksammades den Internationella kvinnodagen instiftad redan 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. I våra dagar handlar det om könskamp i stället för klasskamp. Det finns en koppling bakåt i tiden då vissa former av feminism har övertagit strategi och koncept från vänstern


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Politiska partier, feministiska organisationer, socialarbetare och fackförbunden Unión General de Trabajadores och Comisiones Obreras står för fiolerna den 8 mars i Spanien. I fjol i Barcelona i Katalonien som lyfts fram som den mest framåtskridande regionen i Spanien syntes banderoller som den republikanska och nationalistiska. Slagorden var ”crisis total al sistema patriarcal”, total kris för det patriarkaliska systemet, och ”las mujeres no pagaremos vuestra crisis”, kvinnorna kan inte betala er kris.

I Andalusien märks en tydlig attitydförändring på jämställdhetens område. Enligt en färsk undersökning från Instituto Andaluz de la Mujer (IAM) har äldre män över 65 år i Andalusien gjort en betydande förändring när det gäller jämställdhet och ansvar. Däremot menar yngre män under 24 år att de föredrar en partner som arbetar utanför hemmet och även ta hand om hushållssysslorna…
Därför har regionalregeringen Junta de Andalucia utarbetat en plan, Plan Estratégico para la Igualdad de Mujeres y Hombres en Andalucía, för jämställdhet i Andalusien och totalt satsas 2.978 miljoner euro under åren 2010-2013. Planens syfte är att undanröja könsdiskriminering på arbetsmarknaden, inom utbildning, kultur och social verksamheter. Totalt omfattar planen 316 kvinnoorganisationer, fackföreningar och arbetsgivare.

Kvinnors rättigheter kan ibland ta sig de mest besynnerliga vändningar. Tobaksbolagens reklamkampanjer riktades mot spanska kvinnor, att röka blev synonymt med jämlikhet och därför ser vi allt fler unga kvinnor från tolvårsåldern som röker i Spanien. Som tack för det jämlikhetssträvandet kom rapporten från Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR) i januari.
Kvinnor som tidigare inte led av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och kronisk bronkit i samma utsträckning som män hamnar numera på liknande nivåer. Av 2.304.514 spanjorer med kroniska lungsjukdomar är 1.247.574 män och 1.056.940 kvinnor. Ganska jämlikt, eller hur, även om jag tror att de flesta kvinnor helst hade velat slippa undan…

Frigörelsen för spanska kvinnor har gått i expressfart. Likt höghastighetståget AVE har det varit svårt för samhällets institutioner att hänga med i omvälvningen. Domstolarna dömer automatiskt till kvinnans fördel när det gäller misshandelsfall, skilsmässor eller vårdnad av barnen. Så blåser vinden just för tillfället. En läsning av den dråpdömde svensken Mikael Hällströms bok ”De kallar mig mördare” får mig att rysa, om bara hälften av det han skriver stämmer så har Spaniens domstolsväsende problem. Det är hans ord, ja visst, men hans beskrivning av en ökänd kvinnoorganisation i Málaga lär få allt fler män att ropa på rättvisa vid domstolsförhandlingar…

Jämfört med för ett år sedan har knappast den ekonomiska situationen blivit bättre. Krisen har fördubblat antalet fall där en kvinna som ska föda har blivit uppsagd. Löneklyftan mellan kvinnor och män ligger i genomsnitt på 33,5 procent visar siffror från Instituto Andaluz de la Mujer (IAM).

En medelkvinna från Málaga, ”malagueña”, går antingen på universitet, jobbar inom servicesektorn, blir med barn i trettioårsåldern och kommer att leva i 82 år, visar statistiken. Det är kvinnorna som dominerar på Málaga universitet läser jag i morgontidningen. Det är även kvinnorna som får bäst betyg och 65 procent av dem som slutför sina studier är kvinnor.

Vi människor är olika, och så kommer det alltid att vara. Den som är bäst lämpad för jobbet ska ha jobbet, även om förespråkarna för kvotering säger något annat. Ingen människa kan få mig att tro att vi människor är lika. Däremot har vi lika värde. Ojämställdhet är aldrig rätt. Antingen det gäller i hemmet, på arbetsplatsen, i skolan eller var vi nu befinner oss.
Någon kanske kallar det för traditionellt rollspel, men det är inte teaterkonst vi tar upp här. Män är män och kvinnor är kvinnor även om politiska grupper i samhället vill sudda ut gränsen mellan det privata och det politiska och vill reglera familjers liv.

Det är bara kvinnor som kan födda barn. Men det betyder inte att män har mindre ansvar. Jämlikhet betyder att dela ansvaret i hemmet, ge en god fostran och så mycket mer. I stället för att göra män och kvinnor till konkurrenter, kompletterar de varandra.

Det finns ett område som är svårt att uppnå jämlikhet på – och det är hur länge vi lever. Under de senaste tre decennierna har kvinnans medellivslängd i provinsen Málaga ökat med sex år. Kvinnan blir i genomsnitt sex år äldre än mannen.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255