Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Offren för dopning: ”De blir helt upptagna av sin egen spegelbild”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Offren för dopning: ”De blir helt upptagna av sin egen spegelbild”

2010-03-11

Det skulle inte överraska om de dopningspreparat eller annat material som hittats i det svenska parets bostad ursprungligen kommer från Östeuropa eller Kina. Det säger Johnny Löfald, utbildad personlig tränare och ägare till ett gym på Costa del Sol. Det handlar om en organiserad verksamhet, maffialiknande organisationer


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Johnny Löfald har arbetat vid flera gym på Costa del Sol och han har sett vissa element av dopning på Solkusten.
- Det gym som jag driver just för tillfället satsar mycket på gruppträning. Ett sådant gym brukar ha färre fall av dopning jämfört med ett gym som satsar på fria vikter. Men man ska inte vara naiv, möjligheten att dopningspreparat finns överallt är överhängande. Dopning förekommer i åldern 15 till 70 år.
- Jag har fått frågor, framför allt från ungdomar som är nyfikna på vad det är bra för.

Det är få gym som har möjlighet att göra tester på sina klienter. Inte ens vid kroppsbyggartävlingar i Norge och Sverige utförs det tester.
Det finns stora hälsorisker med dopning utan tillsyn. En av de stora farorna är att kroppens egen naturliga tillverkning av det manliga könshormonet testosteron slutar att fungera. Leverskador, cancer, tumörer, tvära humörsvängningar och långsiktiga skador som att hjärtat växer.

Enligt Johnny Löfald är dopningen ett accelererande problem i samhället. Och även om hälften av de nu häktade i Sverige är kroppsbyggare existerar dopningen även bland vanliga motionärer.
- Alla säger att de är rena, men är du i toppen kan du inte säga att du aldrig har tagit något. Det är i så fall endast en på tusen personer. Det är fler än vad man tror som tar otillåtna preparat.

Kroppsfokuseringen blir värre och värre i samhället. Tyvärr har den yttre motivationen tagit överhand medan hälsoaspekten är satt i bakgrunden, enligt Johnny Löfald, personlig tränare på Solkusten.

Har en individ börjat med dopning är det svårt att sluta. Slutar personen med dopning är det som om luften går ur ballongen, kroppsligt sett. De välpumpade musklerna försvinner. Att acceptera den spegelbilden är mycket svårt för dessa individer.
- De kan därför inte sluta att ta dopningspreparat, de vill inte bli mindre. De är helt upptagna av sin egen spegelbild.
Det sätter sig på psyket och personen vill bara bli större och större, och blir på så vis motsvarigheten till en anorektiker.

Förutom dopningspreparat som ökar muskelvolymen finns det andra hjälpmedel på marknaden som det måste sättas frågetecken kring som exempelvis vattendrivande tabletter och fettförbränningspreparat.
- Det finns preparat som ökar kroppstemperaturen för att kroppen ska bränna fett. Hur sunt är det att gå omkring med feber, frågar sig Johnny.

Johnny Löfald menar å andra sidan att en tydlig hälsotrend börjar synas även i Spanien. Det är fler äldre som börjar inse behovet av att motionera, vilket är positivt.
- Från början var kroppsbyggarna pionjärer på området med god hälsa. Går vi tillbaka till 50-talet var de experter på en god och sund kosthållning. Senare har det blivit överdrivet, tyvärr finns det en mörk sida inom kroppsbyggningen i våra dagar.

Johnny Löfald menar å andra sidan att mannen på gatan må vara balanserad och inte döma en person som han möter på gatan.
- Kommer en kroppsbyggare på gatan tänker 99 av 100 personer att personen är dopad, vilket är fel. Med de rätta generna och förutsättningarna kan en person bli tydligt muskulös.Johnny Löfald, utbildad personlig tränare och ägare till ett gym på Costa del Sol

Johnny Löfald, utbildad personlig tränare och ägare till ett gym på Costa del Sol


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255