Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Havsmaraton med start i Alicante och helsvensk etapp

Annons - Svenska magasinet

Havsmaraton med start i Alicante och helsvensk etapp

Havsmaraton med start i Alicante och helsvensk etapp

-0001-11-30

Ocean race startar i Alicante den 4 oktober. Världens främsta havskappsegling avslutas i St. Petersburg den 29 juni 2009 efter en 37.000 sjömil lång äventyrlig färd som för första gången även omfattar Asien. Sverige finns med på startlinjen med den 22 meter långa och 6 meter breda segelbåten Ericsson 4. Den nästa sista etappen blir helsvensk mellan Marstrand och Stockholm


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto Volvo Ocean Race

Allas blickar i seglarkretsar kommer att riktas mot Alicante den 4 oktober. Då går startskottet i Volvo Ocean Race. Sedan fortsätter maratonseglingen via Kapstaden, Persiska viken, Indien, Singapore-Kina (för första gången hamnbesök i Asien), Brasilien, Boston, Galway (Irland), Göteborg och Stockholm. Slutmål blir Sankt Petersburg.

Sjönk till botten
Volvo Ocean Race är en av de tuffaste utmaningarna inom sportens värld. Vi minns säkert båten Telefonica Movistar som under tävlingen 2005/06 skadades svårt i Atlanten söder om de brittiska öarna under slutet av ben 7 (sjunde delsträckan) och måste överges. Kölen lossnade, och båten tog in vatten och sjönk till botten. Besättningen räddades till en konkurrent.
Till säsongens race är Telefonica tillbaka med båtarna Blue och Black. Och återigen igen heter projektledaren Pedro Campus, samme man som ledde Movistar förra gången.

Stort intresse
Intresset för Volvo Ocean Race är mycket stort i Spanien och Pedro Campus har nu lyckats få finansiering av två båtar.
-I förra tävlingen hade befolkningen i städerna Sanxenxo och Vigo och hela Galicien  ett enormt intresse för tävlingen och nu kommer Alicante att ha samma möjligheter att vara värd för ett av de större sportevenemangen i världen, säger Pedro Campus i ett pressmeddelande.
Även Sverige får en av delsträckorna. Seglarnas ö, Marstrand, är utsedd till andra svenska delmålet. Organisatörerna av Volvo Ocean Race 2008-2009 har meddelat att Marstrand, ön som ligger strax norr om Göteborg, välkänd bland seglare och semesterfirare, blir delmål på vägen mot Stockholm som hoppas på en halv miljon besökare.

Fyra dagars uppehåll
Efter två besök i Göteborg under tidigare tävlingar kommer Volvo Ocean Race nu tillbaka till området. En överenskommelse undertecknades med organisatörerna som ska stå värd för flottan av segelfartyg under ett fyra dagars uppehåll den 10-14 juni 2009.
Flottan kommer sedan att segla runt den svenska kusten för ett längre uppehåll i Sveriges huvudstad, som också kommer att omfatta en hamnkappsegling i Kanholmsfjärden innanför Sandhamn i Stockholms skärgård den 21 juni, där även starten på sista etappen går.

Skeppsbron
De drygt 21 meter långa tävlingsbåtarna, sju är hittills anmälda varav två från Ericsson och två från Telefonica, kommer att ligga vid Skeppsbron i Gamla stan mitt i Stockholm. Stockholms hamn har en budget på 50 miljoner kronor för evenemanget. Världens främsta havskappsegling avslutas i St. Petersburg den 29 juni efter en 37.000 sjömil lång odyssé som för första gången även omfattar Asien.
-Det är verkligen spännande att få ta tävlingen till Marstrand, som är en idealisk plats för det enda delmålet i den här upplagan av tävlingen, säger Knut Frostad, CEO för Volvo Ocean race. Detta är verkligen bra för tävlingen. Jag har själv seglat i Marstrand ett antal gånger och jag vet hur mycket våra seglare kommer att trivas med öns berömda gästfrihet.

Spektakulära miljöer
Sveriges västkust har en av världens mest spektakulära miljöer för segling, och Marstrand är berömt för sitt årliga Match Cup Sweden, som lockar elitseglare varje sommar från hela världen.
-Vi är med all rätt stolta över vårt rykte som ett viktigt centrum för skandinavisk segling och vi känner oss privilegierade och stolta över att ha kunnat locka det berömda Volvo Ocean Race till ön, säger Claes-Göran Nilsson, direktör hos organisatörerna.
-Eftersom vi befinner oss så nära Göteborg, och eftersom många av göteborgarna har starka band med ön känner vi oss säkra på ett enormt publikstöd under uppehållet. Dessutom förväntar vi oss naturligtvis att många av Volvos anställda kommer att ta chansen att titta på dessa imponerande fartyg, tillägger han.

Tionde gången
Volvo Ocean Race 2008-2009 blir den tionde omgången av detta havsmaraton. Starten går i Alicante i Spanien den 4 oktober 2008 och för första gången blir det uppehåll i Kochi, Singapore och Qingdao innan tävlingen avslutas i St. Petersburg i Ryssland för första gången i evenemangets historia.
Tävlingen omfattar 37 000 sjömil, gör uppehåll i 11 hamnar och varar i totalt nio månader. Därmed är Volvo Ocean Race världens främsta segeltävling för professionella besättningar.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255