Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vem är du Bo Balderson? Statsrådet är du dum eller smart?

Annons - Svenska magasinet

Vem är du Bo Balderson? Statsrådet är du dum eller smart?

Vem är du Bo Balderson? Statsrådet är du dum eller smart?

2008-03-19

Bo Balderson! Var finns du? Lever du eller åstadkommer du full kalabalik i himmelens salar? Jag kan ge mig sjutton på att du och din skapelse ”Statsrådet” sätter sprätt på både de vingburna och den svansviftande hornbocken. Jag kommer i alla fall att titta noga på St. Per den dag jag står och bankar på pärleporten. Är det han bakom skägget eller är det statsrådet?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ingalill Munther

Du är en välbevarad statshemlighet, vilket inte ens den idogt arbetande svenska
skattemyndigheten har lyckats avslöja. Det är en bragd bara det. För jag har svårt för att
tänka mig att de skulle ha missat den inkomstkällan. Men det är en samvetsfråga som
skall riktas till Bonniers i första hand.
Men du kanske vandrar omkring här på jorden ännu och tycker att det är höjden av all jordisk lycka att hålla dig anonym och överlåta åt oss kloka och mindre kloka att lösa gåtan.
Statsrådet, denna fantastiska litterära skapelse som åstadkommit så många frustande skratt under årtionden. Maken till figur har inte funnits och kommer nog heller aldrig att finnas. Tyvärr!

Statsrådet
Du statsrådet, du måste ha uppsnappat någonting under skolans biologilektioner för du lyckades bli far till 16 barn. Det var duktigt gjort även om mina sympatier ligger hos din hustru Margareta som låtit dig vara lika vildsint och spontan i sängvolmen som på brottsplatser. Nog är det märkligt ändå att din upphovsman kristnat dig till Lilleman! Eller är det  kanske de äldre släktingarna som lever kvar idet förgångna? Vad kallar statsrådinnan dig? Din stackars svåger, läroverkadjunkt tillika krönikör, Vilhelm  Persson, honom tar du inte någon större hänsyn till. Han får utstå dina barn och ohämmade och olagliga inbrott i akt och mening att mödarna skall avslöjas. Han är ju en hypokondriker med svagt hjärta och det har varit nära ögat för honom vid ett par tillfällen. Arme man!  Och din stora vurm att klä ut dig i alla möjliga förklädnader. Det visar ju på att du har barnasinnet kvar och det är klart att med alla ungar du dagligen umgås med så är det kanske inte så konstigt.

Den roligaste incidenten i dina upptåg är utan tvekan när du klär ut sig till shejk vilket slutar med direktsändning i radion ”Ett plan ifrån Kristianstad? Vem kan komma från Kristianstad……det är en arab….och nu, nu rusar utrikesministern fram och kastar sig om halsen på araben. Hon formligen klänger sig fast vid honom och kramar och pussar honom länge, länge. Hon stryker honom passionerat över kroppen, uppifrån och ner. Jag anade inte att fru Söder var mäktig en sådan lidelse”, skrek en upphetsad reporter.

Din svåger berättar om ditt liv som minister, hur de olika regeringarna försöker få  dig
att hålla tyst, för du har ju en benägenhet att  glömma omsorgsfullt nedtecknande tal från
partiers ideologer och talar ur hjärtat till förundrade väljare och partimedlemmar. Ingen som du drar så mycket folk, det är nog därför de inte vågar ge dig time out.  Tyvärr, för en s-regering, är du en oerhört förmögen person i klass med Wallenberg vilket gör att du spontant uttrycker dina borgerliga värderingar istället för att föra  fram partiets officiella politik. Ibland även den inofficiella.  Det är inte lätt när man är industriman i miljonärsklass att skrika ”ner med kapitalet och åt helvete med Wallenberg” och i stället plädera för tvångsanslutning till facket. Ibland undrar jag om du är dum eller oerhört smart. Du har i alla fall drag under galoscherna vilket gav dig plats i regeringen. Så här berättar, i sammandrag, din svåger om hur detta gick till. Det var en regning dag och du befann dig på regeringskansliet i egenskap av kansliråd. Du hade fått på dig fel galoscher som var alltför stora. Du fick syn på dagens tidning, vecklade ut den och började slita sönder ledarsidan i lämpliga galoschdelar. I detta ögonblick kom statsministern in i rummet. Man kan förmoda att han var djupt upprörd, då ledarsidan riktat ett fränt personligt angrepp mot honom. Han kände säkert denna dag ett starkt behov av stöd och sympati. Framför honom såg han dig med ett ansikte förvridet av besinningslös vrede. Han kunde ju inte veta att du brukar se sådan ut under koncentration. Statsministern blev glad och tog eld. – Är ni med i partiet? ropade han. Du kraxade häpet nej. Bra, bra! skrek statsministern. Hellre en icke partiansluten, ärlig sympatisör än tio svansviftande partisaner (sic!)! Du skall bli min nya inrikesminister! Tage heter jag! (Sedermera blev du justitieminister men historien berättar inte om det var du som upprättade Brottsförebyggande rådet.)

Vem är han?
Så kan det gå till i regeringskretsar. I alla fall i Bo Baldersons böcker om statsrådet. Vi saknar
Bo Balderson och många har spekulerat i vem eller vilka som döljer sig under synonymen.
En som har lagt ner ett stort arbete för att få fram ett namn är Jörgen Dicander som ni  hittar
på Internet. Han är helt övertygad om att det är Gösta-Gustav Janson, som jag under flera år sågs promenera i Båstad. Förslag har också kommit på Astrid Lindgren, Olof Palme, Sven Andersson m fl. Själv tror jag att det är en mindre grupp i vilken bl a  Ian Wachtmeister
ingår. Ta t ex statsrådet förtjusning över att klä ut sig. Det gör Ian också. Vem glömmer hans
färggranna peruk under torgmöten på 90-talet  eller historierna om hans olika bussträck som   t ex flygvärdinna. Sedan är det också hans förkärlek till galoscher, (drag under galoscherna), som inledde både statsrådets och Ians karriär som politiker. Ian har också en härlig humor och har lätt för att skriva med ironisk underton. Han är också befriande barnslig, intelligent och övertygande samt är miljonär och industriman.  Det enda som talar emot honom är att jag har svårt för att tro att han skulle kunna hålla tyst om sin medverkan.
Ian tycker ju om medial uppmärksamhet. Eller hur, Ian? Väntar på genmäle till nästa nummer.
Nu är det upp till er, läsare, att komma med lösningen. Vem är Bo Balderson? Har ni några förslag? Jag hoppas att Bonniers kommer med någon kommentar till nästa nummer.
Du, Bo Balderson. Om du fortfarande valsar omkring på jordens ängar, hör av dig. Nu är väl ändå din synd preskriberad.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255