Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vilken sport ska jag satsa på? Ett vägskäl i livet för en svensk tonåring

Annons - Svenska magasinet

Kim Wickström, 19, på väg att svinga sig in i golftouren?

Kim Wickström, 19, på väg att svinga sig in i golftouren?

Vilken sport ska jag satsa på? Ett vägskäl i livet för en svensk tonåring

-0001-11-30

Fotboll eller basket? Handboll eller innebandy? Golf eller ishockey? Som tonåring kan sportintresset vara ganska omfattande. En svensk tonåring utövar i regel flera idrotter. Med elitsatsning ställs killen eller tjejen inför ett vägval; vilket idrott ska jag satsa på?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Hur går funderingarna hos en 19-årig idrottskille som står med ena benet i juniorlaget i ishockey och det andra benet på fairway? Golf eller ishockey?
Kim Wickström, 19 år, med golfhandicap 4,1 och en plats som forward i J-20-laget Vimmerby IF, är på Solkusten med golfcoachen Gunnar Nyberg. Kim är en tonåring som växt upp i en svensk småstad där det mesta har kretsat kring sport.

Allround
När vi sitter vid fikabordet på Los Naranjos Golfklubb i Marbella kommer jag osökt att tänka på hur elitidrotten har förändrats. För 50 år sedan var det vanligt att en idrottsman utövade två eller tre, kanske fyra idrotter samtidigt, på elitnivå.
Gävlebon Hans ”Stöveln” Öberg blev världsmästare och svensk mästare (Gävle GIK) i ishockey, svensk mästare i bandy (Skutskär), samtidigt som han spelade fotboll (Gefle IF) och var ett lovande namn i handboll. Det var allround som gällde på 1950-talet.
Kim från småländska Vimmerby håller på Luleå i ishockey och har Tiger Woods som förebild.
-Tiger Woods är en atlet. Det tycker jag är bra. Jag ser Tiger som en riktig idrottsman som kämpar, tränar fysiskt och mentalt, är noggrann i allt han gör, säger Kim Wickström.

Skillnaden
Kim har spelat golf i åtta års tid, samtidigt som han spelat ishockey. Nu befinner han sig i valet och kvalet över vilken idrott han ska satsa helhjärtat på; en a-lagsplats i hockeylaget eller spel på någon av golfens tourer.
Golftränaren Gunnar Nyberg med lång erfarenhet från bland annat de kravkriterier det handlar om för blivande tourspelare i golf, vill inte pressa Kim. Valet är helt hans eget. Mera press känner Kim från lagkompisarna i hockeylaget vilket säger en del om skillnaden mellan individuell idrott och lagsport.
-Mina hockeypolare tycker inte att golf är en riktig idrott…
I golf är han inte beroende av andra, här sköter han sig själv, tar egna beslut. I lagsporter är det annorlunda, laget går före jaget, samtidigt som du delar glädjen med någon annan (vid vinster) eller delar motgången (vid förluster).

Ekonomi
Men valet av idrottsgren är Kim och Gunnar noga med att poängtera vad som krävs i en elitsatsning inom golfsporten, inte minst när det gäller ekonomin.
För en spelare på Europatouren handlar det i runda tal om en kvarts miljon kronor.
Kim nämner ofta Tiger Woods renässans av golfsporten. Amerikanens atletiska gestalt och stundtals överlägsna spel har inspirerat världens golfspelare att ta tag i fys-träningen. Lee Westwood som vi tidigare såg som en ganska rundnätt golfare ger nu för tiden ett helt annat intryck.
-Ska jag bli bra i golf måste jag hela tiden hitta nya vägar. Jag får inte stanna i utvecklingen, resonerar Kim.

Fys-träning
Kim löptränar och styrketränar fem gånger i veckan då han kör igenom kroppens större muskelgrupper. Sommartid blir det 4-5 golfrundor plus all annan träningstid på ranchen. Vintertid är det isträning fem gånger i veckan och match på lördagar. Dessutom har Kim ett heltidsjobb att sköta…
-Jag gillar att träna, säger Kim och vi tvekar inte ett ögonblick.
Upplägget med mycket fokus på mage/bål-träning ska ge en spänstig och stark kropp med bra balans. Det handlar inte enbart om få reps med tung belastning, det är inte muskelmassa som är det viktigaste utan en stark smidig kropp.
Måltider på regelbundna tider, påfyllning av kolhydrater står högt i kurs och kosttillskott. Kim kan ämnet bra och lämnar inget åt slumpen.

Motivation
Golfcoachen Gunnar Nyberg berömmer Kim för hans motivation och noggrannhet. Det lovar gott, även om det inte har blivit något golfgymnasium, med allt vad det innebär för Kims del.
-Vi skall göra allt för att ersätta det som bjuds på Golfgymnasiet.
På ett golfgymnasium tas du omhand av välutbildade PGA-PRO, projektledare, kost rådgivare och massörer. Med andra ord är det ett Team Wok. När du sedan tar steget över till proffslivet finns inte det stödet kvar, då måste du stå på egna ben.
-Trotts upprepade uppmaningar om detta, är det många med målsättning att bli professionella spelare, som inte tagit till sig detta fullt ut, förklarar Gunnar Nyberg, numera Head Professional vid Vimmerby Golfakademi.
En bra stab som stöttar och ger rådgivning är av stor vikt för en golftalang. Sverige har en väl utbildad tränarkår och är ett föredöme för hela världen, USA inkluderat.

Oslipad diamant
-Det är lätt att knäckas av allt som finns runt omkring. Det är oftast inte sporten som knäcker en lovande talang utan det är påfrestningar utifrån. Tränaren måste vara lyhörd och ta in hjälp utifrån av andra experter.
En lovande golftalang är som en oslipad diamant. Har du en oslipad diamant sonderar du terrängen för att hitta en duktig diamantslipare. I vårt fall är han en duktig golfinstruktör som ska ”slipa” golftalangen.

Hur stor del av golfspelet sitter i huvudet?
-Jag brukar säga att 80 procent är mentalt och resten sitter i huvudet…
Den spelare som, antingen det handlar om golf eller ishockey, hela tiden strävar efter att höja sin lägstanivå, har mycket större förutsättningar att bli en vinnare. Man måste lära sig att vinna, för att kunna vinna, även lära sig ta motgångar för att vinna.
Kim Wickström nickar instämmande under samtalets gång. Han står i valet och kvalet. Antingen satsa fullt ut på golfsporten och försöka kvala in till Teliatouren i första hand, eller ta en plats i A-lagsishockeyn.
-Valet måste komma inifrån, det går inte att tvinga någon, det är i så fall en styrning som är värdelös. Kims beslut ligger bara hos honom. Det handlar om ett av många vägskäl i livet, säger Gunnar Nyberg avslutningsvis.”Tränaren måste vara lyhörd och ta in hjälp utifrån av andra experter”, menar golfcoachen Gunnar Nyberg som här ger Kim några goda råd kring uppställning

”Tränaren måste vara lyhörd och ta in hjälp utifrån av andra experter”, menar golfcoachen Gunnar Nyberg som här ger Kim några goda råd kring uppställning


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255