Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Terje Lönnroos: Moderna spanska viner

Annons - Svenska magasinet

Terje Lönnroos: Moderna spanska viner

Terje Lönnroos: Moderna spanska viner

2007-11-02

Det moderna Vinspanien läser vi ofta om, inte minst i internationell press. Och jag själv vurmar mycket för detta oerhört spännande ämne. Spansk vinnäring har de senaste åren gjort en uppryckning utan dess like


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Trots starka och mycket gamla traditioner av vinskapande, och detta är inget man bryter över en natt.
Visst är det så att spansk vinindustri idag hör till världens modernaste, viner som springer ur denna nya tradition, nya experimentanden och som välkomnas av såväl konsumenter som vinskribenter.
Men parallellt finns det mycket gammal skåpmat, många storsäljare som funnits i decennier. Men numera finns det också ett stort antal nya spännande viner från, bara för att nämna några vindistrikt, Toro, Priorat, Ribera del Duero, Jumilla, Bierzo, Cigales eller mina personliga favoriter; Bullas.

Men faktum kvarstår. I Sverige är spanska viner populärast. Där ligger spanskt vin på topp med en marknadsandel på nästan 20 procent. Men vad är det som säljer? Jo, i mångt och mycket av de gamla kända varumärkena. Varför? En av anledningarna heter Systembolaget. Där har man varit mycket långsam med att se förändringen i Spanien och samtidigt tyckt att spanska viner varit både otidsenliga och otrendiga. Men jag tror trots allt att importörerna gör vad de kan. Och när Systembolaget inte visar intresse, är det svårt för importörerna att kämpa vidare med de spännande ny spanska vinerna.

Och vi som bor här under solen, hoppas jag börjar hitta och uppleva alla dessa fantastiska moderna spanska viner. För om jag ska generalisera – och det gör man alltid i vinbranschen – är det bara att titta på vinerna från Rioja. För fortfarande kommer det fantastiska viner från detta distrikt, i synnerhet i den nya, mer moderna stilen. Samtidigt som många kanske inte känner igen sig i dessa nymodigheter. Titta bara på årgång 2001, en av de allra bästa.
Men som ni kanske vet så fick Rioja dåligt rykte när man här om året höll på att prisa ut sig. Idag råder inget tvivel om att Rioja är med i leken igen och placerar sig i toppen för vinlandet Spaniens alla duktiga, unga kreativa vinmakare.

Ett annat distrikt som går i bräschen och där man gör fenomenala viner är Priorat Ganska givet egentligen med tanke på de ultimata förutsättningar som råder, och att här finns en grupp av extremt bra vinproducenter. Titta bara på familjen Palacios, en Riojafamilj som har etablerat sig i bergsbyn Gratallops och producerar de numera världsberömda vinerna som L’Ermita eller Finca Dofi. Viner i 35 eurosklassen. Och då kan man faktiskt också välja Les Terrasses från samma producent till halva priset.

Men även runt om i andra delar av landet dyker det upp viner som är hur bra som helst. Jag kan bara inte låta bli att nämna Valencia-regionen där man har börjat göra toppviner på den gamla bulkvinsdruvan Bobal. Det som kommer från enstaka bodegor och trakten är att betrakta som något av det bästa Spanien kan producera i vinväg.
Bland mina mousserande favoriter finns ett vin gjort på 100 procent Bobal. Bobal är en blå druva och det här vita mousserande vinet, Tharsys Único Blanc de Negre från Bodega Pagos de Tharsys, DO Utiel-Requena, väster om Valencia, alltså en CAVA av kvalitet och som inte kommer från Katalonien och inte får kallas CAVA eftersom den görs på en druva som inte är en CAVA-druva. Bodegan gör fler mousserande men också andra väldigt bra viner bl.a. det unika Vino Dulce ett sött vin på de mycket ovanliga druvorna Sultanina, en Persisk druva. Mums!
Här har jag bara nämnt några vindistrikt. Så gissa om det skulle kunna bli många artiklar om bra spanska viner.
Vinhälsningar!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255