Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fatimas hand utspelar sig runt Almuñécar

Annons - Svenska magasinet

Fatimas hand utspelar sig runt Almuñécar

Fatimas hand utspelar sig runt Almuñécar

2016-05-10

Fatimas hand … en storslagen historisk roman om kärlek och hat. Andalusien 1568. Efter att i åttahundra år ha härskat över södra Spanien är muslimerna nu utsatta för ständiga förföljelser och förödmjukelser. De reser sig i en desperat, väpnad kamp mot den spanska kungamakten.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Frida Hansson
e-post: [email protected]


En av dem som dras in de våldsamma striderna är mulåsnedrivaren och hästskötaren Hernando, son till en muslimsk kvinna och en kristen präst. Han får uppleva brutaliteten och grymheten från båda sidor. Men han möter också kärleken - hos den unga, modiga Fatima. Och trots sitt enkla ursprung ska Hernando komma att spela en avgörande roll i den muslimska kampen för överlevnad i denna värld av blodiga religiösa motsättningar...Så presenteras boken på bocus.dom ... en riktig tegelsten på över 900 sidor och jag blev helt euforisk och önskade att boken aldrig skulle ta slut.

Här satt jag i Sverige och läste Fatimas hand och blev helt fascinerad av den moriska historien. Var ligger nu alla dessa små städer där allt tilldrar sig, tänkte jag och satte mig vid datorn för att hitta platserna. Ganska omgående insåg jag att de låg i Almuñécars närhet och nu satte reslusten igång inom mig.

Jag tog ut resrutten genom hippibyn Orgivar och vidare mot Pampaneira med sin lilla chokladfabrik. Capileira som ligger på 1.436 meters höjd och såg att de var kända för sina lustiga skorstenar som såg ut som små vättar med luvor på huvudet. Nästa by på kartan visade sig vara Trevelez ”skinkornas högborg” och därefter den heliga källan i Fuente Agria med sitt helande vatten. Juviles blev nästa by jag passerade, om Hernando i boken Fatimas hand, inte varit en fiktiv person hade han säkert sett när kyrkan byggdes i början på 1600-talet.

 
Jag som aldrig bara åker eller kör fram och tillbaka, började nu fundera hur min väg skulle fortsätta efter Juviles, åt vänster, höger eller rakt fram? Eftersom jag inte visste så mycket om Andalusien fick jag nu leta efter mer på kartan och valet föll på Guadix. Valet blev egentligen lätt eftersom jag läste att där fanns hotellgrottor och mycket annat intressant, vilket tilltalade mig oerhörd.

När jag kollat upp allt som intresserade mig, satte jag mig att skriva i Almuñécarvänner på Facebook om resan jag tänkte företa mig när jag kom ner till Almuñécar igen till hösten. Jag presenterade också boken Fatimas Hand och det dröjde inte länge innan medlemmar i gruppen började kommentera mitt skrivande med: Jag vill åka med!

Jag fick även förfrågningar om boken och berättade så gott jag kunde om innehållet och många skrev att de skulle läsa den. Bland annat Elisabeth Hodneland en kvinna som jag bara haft lite kontakt med innan.

När jag återvände till Almuñécar träffade jag på Elisabeth som direkt sa: I morgon tar vi min bil och åker din resa och om den är intressant och trevlig vill du då hjälpa mig att ordna nya resor runt om i Andalusien. Och på den vägen är det.
Elisabeth, Ulla och jag har under några få år rest runt till intressanta platser och rekognoserad och när vi alla tre säger waaaaoo till en plats, då vet vi att den är något vi gärna vill visa för andra människor att upptäcka. Hitintills har det blivit några övernattningsresor men även dagsresor till trädgårdar eller andra naturupplevelser.

Det har varit en glädje för mig att tillsammans med Elisabeth och Ulla plocka ut godbitar ur den spanska historien och att besöka dessa platser. Naturen är väldig speciell i Andalusien och man behöver inte åka långt för att se hur naturen skiftar.

Andalusien är fantastisk!
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255