Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Sängvätare och pålitliga frön

Annons - Svenska magasinet

Maskros

Maskros

Sängvätare och pålitliga frön

2014-04-09

Man kanske inte inser att maskrosen är en världskändis sedan århundraden. Kanske man bara minns sin fåfänga kamp med att utrota den hemma i gräsmattan.


Version för utskrift Skicka till en vän

Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: [email protected]


Maskros (Taraxacum officinale) fick sitt nuvarande namn i Sverige för ett par hundra år sen och syftar på de små svarta insekter som trivs i blommorna. Innan dess sa man t ex lejontand eftersom bladflikarna liknar tänder. På spanska heter den just dente de leon. I Frankrike sa man pissenlit och det betyder kissa i sängen, ett mycket passande namn eftersom växten är urindrivande. Under långa tider har man använt maskrosen som medel mot t ex eksem, sockersjuka och åderförkalkning. Det går utmärkt att äta de späda bladen i en sallad eller helt enkelt som smörgåspålägg.
En trevlig gammal sed för unga flickor är att använda den utblommade maskrosbollen för att få reda på hur länge man måste vänta på att bli gift. Blås på bollen, räkna sen de frön som sitter kvar och där är svaret.

Cistros (Cistus)
Så här års flödar markerna över av cistrosor, stora och små, vita och röda. De kallas också klipprosor och på spanska säger man jara. I den kalkrika men utarmade berggrunden växer alla de buskar som tillsammans kallas för macchia eller garrigue, matorral på spanska. Många av växterna doftar starkt och där har en cistros en särställning. Cistus ladanifer har blad som är klibbiga av ladanum, en harts som bl a används till rökelse. Blommorna är stora och vita och ibland med en röd fläck innerst på varje kronblad. Förr lät man getter tränga sig igenom snåren och skrapade sen av dem hartsen, under medeltiden använda man speciella räfsor med läderremsor för att fånga upp ladanum.
 

Cistros

Cistros

Johannesbröd

Johannesbröd


Johannesbröd (Ceratonia siliqua)
Nu på våren kan man finna fröskidorna på johannesbrödsträdet. Det är de saftiga och näringsrika frukterna som svinen men inte svinaherden, den förlorade sonen, Lukas 15:16, fick äta och de är samma johannesbröd som man tror att Johannes Döparen, Markus 1:6, livnärde sig på i öknen tillsammans med vildhonung. Det står gräshoppor i bibeln men ordet för fröskidor skiljer sig med en bokstav från gräshoppor. Kanske ett översättningsfel. Engelsmännen kallar trädet Locust Tree, gräshoppsträd, och Carob Tree. Smaka gärna, fattigt folk åt fröskidorna förr.
Fröna är speciellt intressanta. De heter quirat på arabiska och alla väger exakt 0,2 gram i torkat tillstånd och handelsmän insåg att man kunde ha god användning av dem vid vägning av dyrbara varor, t ex guld. En karat är fortfarande 0,205 g.
 
Afrikas blå lilja (Agapanthus praecox)
Denna sydafrikanska skönhet finns i både blå och vit modell. Det latinska namnet betyder tidig kärleksblomma och den har varit populär i Europa sen slutet av sextonhundratalet.
Gunnar Thorlund tog bilden.
 

Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255