Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Villa Astrida i Motril: Mytomspunnet kungligt residens har mist sin glans

Annons - Svenska magasinet

Belgiskt kungligt residens i Motril

Belgiskt kungligt residens i Motril

Villa Astrida i Motril: Mytomspunnet kungligt residens har mist sin glans

2014-02-11

Den svenska prinsessan Astrid blev en mycket populär drottning i Belgien och älskades av en hel kontinent. Hon var också svenskan som blev 30-talets Diana. I Motril ligger det belgiska kungahusets residens ”Villa Astrida”, ett minne från en gyllene epok.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det belgiska kungahuset och änkedrottningen Fabiola, som kommer från Spanien, har tillbringat många dagar i Motril på Costa Tropical. Semesterresidenset heter Villa Astrida och har fått namn efter den svenska prinsessan Astrid (1905-1935) som senare blev Belgiens drottning. Astrid var syster till prins Carl Bernadotte som var bosatt i Benalmádena fram till sin död 2003 och var med om att starta spansk-nordiska sällskapet AHN.

Villa Astrida ligger mycket vackert bara några tiotals meter från Medelhavet. Strax intill ligger golfbanan Los Moriscos. Det var här som den belgiske kungen Baudouin plötsligt gick bort på sin semester sommaren 1993.
Ännu minns folk i Motril den dramatiska händelsen som tog invånarna hårt. Det belgiska kungaparet var mycket omtyckta i Motril där de gärna promenerade runt och hälsade på befolkningen. Kung Baudouin och drottning Fabiola medverkade även till välgörenhet.

Att belgiska kungahusets spanska residens fick namn efter den svenska prinsessan Astrid som blev drottning i Belgien är inte konstigt. Astrid som förolyckades vid en trafikolycka i Schweiz 1935 blev trots hennes korta tid en mycket populär drottning i Belgien.

Men låt oss ta det från början. Astrids mamma var den danska prinsessan Ingeborg som mot sin vilja blev bortgift med sin svenske kusin prins Carl.
”Tänk att jag gifte mig med en fullständig främling” ska prinsessan Ingeborg ha uttryckt det.
Det skulle visa sig bli ett mycket lyckligt äktenskap. Prins Carl var en av fyra söner till kung Oscar II och drottning Sofia. Prins Carl och prinsessan Ingeborg fick fyra barn; Margaretha, Märtha, Astrid och Carl junior som senare flyttade till Benalmádena.

Astrid kom att gifta sig med den stilige kronprinsen Leopold av Belgien 1926. 1934 blev Astrid drottning av Belgien en position hon hade en kort tid. Den 29 augusti 1935 omkom Astrid vid en trafikolycka i Schweiz då kung Leopold III plötsligt tappade kontrollen över bilen vid infarten till Küssnacht. Bilen slungades utför ett stup och Astrid omkom.

Invånarna i Belgien älskade sin drottning och hennes bortgång gjorde att landet hamnade i chock. Astrid blev en legend i Belgien och många gator och torg bär hennes namn. Härav en anledning till namnet på residenset i Motril.
Än idag sörjer belgarna sin mest färgstarka kunglighet genom alla tider och drottning Astrid av Belgien kan jämföras med storheter som prinsessan Diana och furstinnan Grace Kelly som också omkom i trafikolyckor.

Kung Leopold III och drottning Astrid fick barnen Joséphine-Charlotte, Baudouin och Albert II som abdikerade ifjol och efterträddes av sonen Philippe. Den 29 augusti 2010 besökte Albert II platsen vid Vierwaldstättersjön för att hedra minnet av sin mor på 75-årsdagen. Han var ett år då mamman gick bort.

I våra dagar står Villa Astrida i Motril ensamt kvar som en påminnelse av en gyllene epok. När Svenska Magasinet besöker platsen vid Medelhavets strand nås vi av beskedet att det pågår en tvist kring residenset som många menar skulle kunna utnyttjas bättre genom att locka turister som är intresserade av det belgiska kungahuset och den gyllene epoken.

Enligt fastighetsregistret (Registro de la Propiedad) lät änkedrottningen Fabiola föra över ägandet till en stiftelse 1999 som skulle främja minnet av drottningens bortgångne make kung Baudouin. Överlåtelsen eller donationen av residenset blev känd efter att dagstidningar i belgiska Vallonien och Bryssel berättat om det ifjol.
Den belgiske premiärministern Elio Di Rupo har kommenterat avslöjandet med att regeringen ska se över och reformera de kungliga donationerna och ett beslut väntas komma under 2014. Detta som ett svar efter avslöjandena i januari 2013 att änkedrottningen Fabiola donerat residenset till en stiftelse.

Detta är inte den enda ”dimma” som omger det mytomspunna kungliga belgiska residenset. Motril har haft en nära relation till den avlidne Baudouin och änkedrottningen Fabiola. Därför har det rests ett krav på att föra arvet vidare. Villa Astrida har spelat en stor roll för lokalbefolkningen i åratal och det har funnits en ömsesidig beundran mellan den belgiska kungafamiljen och invånarna i Motril. Nu ser folk bara stängda dörrar och ett folktomt residens.

För invånarna i Motril har situationen kring Villa Astrida utvecklat sig till ett mysterium. Anläggningen består av vackra trädgårdar och inhägnas av höga vita murar. Vad kommer att hända frågar sig lokalbefolkningen i Motril? Kommer medlemmar från den belgiska kungafamiljen att besöka Villa Astrida i framtiden eller vad kommer att hända? Kommer en eventuell förändring bli tillfällig eller permanent? Kommer en eventuell överlåtelse att inbringa pengar till staten? Ja, detta är några frågor som invånare i Motril ställer sig enligt en artikel i dagstidningen Granada Hoy som nyligen uppmärksammade polemiken kring Villa Astrida.

Kung Bauduino fastnade för Motril och Costa Tropical på 1960-talet och det sägs att kungen tog en helikopter från residenset i Motril när den belgiske monarken skulle till Sierra Nevada för att åka skidor. Invånarna i Motril gillade kungaparet och kunde konstatera att de levde ett normalt liv utan att någon störde deras privatliv.
Många minns ännu när drottning Fabiola promenerade runt och shoppade i Gamla stan med något på huvudet, eller kungen som var ute på sin joggingtur tätt åtföljd av säkerhetsfolk. Det finns många anekdoter kring kungaparet som älskade att vara här under sommaren. De besökte gudstjänster och fritidshamnen, de var omtyckta, vänliga, humoristiska, de var en del av gatubilden. En målning av det populära kungaparet hänger i kommunhuset.

Det utvecklades en ömsesidig respekt och tillgivenhet mellan de kungliga och befolkningen i Motril. Dessutom blev Motril en populär plats för andra kungligheter och kändisar som kom på besök. Det spanska kungaparet Juan Carlos och Sofia har varit här flera gånger.

Marken där residenset byggdes ägdes av familjen Agrela som också ägde sockerbruket Nuestra Señora del Rosario i närheten. Familjen Agrela är en avlägsen släkting till Fabiola. Här låg tidigare en finca eller gård med namnet ”El Vasco”. Namnet ändrades till ”Astrida” för att minnas prinsessan Astrid av Sverige som var mamma till kung Bauduino.
 

Änkedrottningen Fabiola

Änkedrottningen Fabiola

Prinsessan Astrid av Sverige som så tragiskt omkom i en trafikolycka 1935

Prinsessan Astrid av Sverige som så tragiskt omkom i en trafikolycka 1935

Prinsessan Astrid av Sverige

Prinsessan Astrid av Sverige

Svenska Magasinet i Spanien
Villa Astrida, namn efter en svensk prinsessa som blev Belgiens drottning

Villa Astrida, namn efter en svensk prinsessa som blev Belgiens drottning

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Enligt de styrande i kommunen var tanken att det kungliga belgiska residenset skulle var det frö som bidrog till att marknadsföra turistområdet Pueblo del Chirimoyo som byggdes runt golfbanan Los Moriscos. De kungliga var med om att marknadsföra området helt enkelt.

En fråga som bekymrar vissa politiska grupper, inte helt överraskande den Förenade vänstern, Izquierda Unida, som aldrig har varit positiva till Villa Astrida, är om det verkligen är tillåtit att bygga så nära havet. Det anses ”upprörande” att det byggs på mark så nära havet, på mark som klassas som strandskydd och som tillhör det offentliga. Izquierda Unida vill också veta om det är kommunen som nu är ansvariga för att underhålla de trädgårdar som tillhör Villa Astrida.

Kommunfullmäktige har svarat med att de ska visa ”respekt för privat egendom och söka vägar för samverkan” och nå en överenskommelse med den belgiska kungafamiljen och i utbyte mot att tillhandahålla tjänster få det som är lönsamt för Motril. Enligt uppgifter i Granada Hoy finns det brister i kommunikationerna mellan kommunen och det belgiska kungahuset.
Till stor del beror detta på att det var över fyra år sedan någon från den kungliga familjen besökte Motril. Änkedrottningen Fabiola är 85 år och besökte Motril senast i oktober 2009. Ett år tidigare besökte hon Motril vid en minnesstund över hennes make i samband med musikfestivalen Festival de Música Sacra Rey Bauduino. En musikfestival som hålls i början på september varje år och som är uppkallad efter den belgiske monarken.

Änkedrottningen Fabiolas önskan är att göra ett museum som invånare och turister kan kan besöka. Vid en middag i Bryssel mellan Motrils dåvarande borgmästare Luis Manuel Rubiales och änkedrottningen framkom det att kung Baudouins önskan var att ”ge tillbaka något till Motril efter allt som Motril hade gett dem”. Det är ett uttalande som sammanfaller med liknande önskningar som den belgiska monarken har uttryckt.
”Tanken jag hade var att bygga upp ett museum och ett kapell i mitten av trädgården till minne av kungen” lär änkedrottningen ha sagt.

Det var ju här i Villa Astrida som kungen avled vilket blev en stor internationell nyhet sommaren 1993. Av den orsaken menar många att det finns ett behov att kunna besöka denna plats där kungen somnade in.
Det var omkring klockan 20 den 31 juli 1993 som tjänstefolk fann kung Baudouin livlös vid poolen med en bok i sina händer, bara 63 år gammal. En ur personalen skulle precis berätta för kungen att middagen var klar. Den lokale hjärtläkaren Carlos Aguado som vid ögonblicket var i närheten kom till platsen och kunde konstatera att den belgiske monarken hade fått en hjärtinfarkt.

Kung Baudouins död orsakade stor smärta även i det spanska kungahuset då Juan Carlos och Sofia ibland tillbringade några dagar här. Efter dödsbudet reste det spanska kungaparet till Motril för att ge sitt stöd åt änkedrottningen Fabiola Van der Veker och följa henne då Baudouins kropp transporterades till Granada flygplats för fortsatt färd till Bryssel. 

Många belgare har undrat hur platsen ser ut där de förlorade sin kung för över 20 år sedan. Men hittills har de bara funnit ett stängt residens. Samtidigt förlorade Motril en kunglighet som bidrog till god PR.
En del menar att vackra Villa Astrida som har fått sitt namn efter en svensk prinsessa som senare blev drottning av Belgien skulle kunna användas bättre för att visa Motrils gyllene epok.

Visste du att...
… den 31 juli 2008 hölls en minnesstund 15 år efter Kung Baudouin död då strandpromenaden fick namnet paseo del Rey Balduino, som han heter på spanska.
….  kung Baudouin kallades för den melankoliske prinsen i Belgien. Han visste vad smärta var från tidig ålder. Han var bara fem år när hans mor, drottning Astrid, avled i trafikolyckan. Senare utvisades familjen till Österrike.
… när drottning Fabiola gifte sig med Baudouin I av Belgien 15 december 1960 i kyrkan i Laeken, Bryssel, bar hon en art deco-tiara från 1926 som hade varit en gåva från belgiska staten till hennes svärmor prinsessan Astrid av Sverige.
… vid tiden för bröllopet skapade spanska bagare en typ av bröd, ”fabiola”, som fortfarande bakas och konsumeras dagligen i många spanska städer.
 

Drottning Fabiola med Baudouin I av Belgien

Drottning Fabiola med Baudouin I av Belgien


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255