Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – hundlortar

Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – hundlortar

Spanien just nu – hundlortar

2009-10-08

Hundar leder blinda, utför polisarbete, bidrar med kärlek och kamratskap, behandlar dem som är känslomässigt störda, motivera dem som är fysiskt sjuka, handikappade och invalider och liva upp dem som är ensamma och gamla. På vissa håll har hunden minskat självmordsfrekvensen på somliga institutioner för kriminellt belastade mentalsjuka. Sällskapsdjur kan minska blodtrycket och lindra oron hos både barn och vuxna.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Men jag och många med mig är rejält trötta på hundars avföring på allmänna platser på Costa del Sol. Det är en riktig trist historia. De senaste åren har situationen blivit värre på flera håll då många hundägare underlåter att plocka upp. Innan solen har gått upp eller efter mörkrets inbrott verkar det som att det är fritt fram att låta hunden göra sina behov – utan att ta upp.

På en gata i Fuengirola räknar jag till 17 hundlortar på en sträcka på 100 meter. För att inte tala om husväggar, vägstolpar, staketstolpar eller andra allmänna föremål i gatubilden som är nedstänkta, gulnade av urin från mängder av hundar.

Problemen finns överallt. I Frankrike rapporteras det om hundratals människor som varje år skadar sig och får vårdas på sjukhus efter att ha halkat på hundavföring. Över en kvarts miljon hundar i Paris beräknas producera 25 ton avföring - varje dag.

Invånarna i Benalmádena är rejält trötta på situationen. De har tagit upp problemet hos kommunen och i september meddelade Concejalía de Medio Ambiente del Ayuntamiento de Benalmádena att ägare till sällskapsdjur som inte plockar upp riskerar böter på mellan 700 till 3.000 euro (applåder).

Det måste bli slut på alla obehagliga situationer som drabbat många förbipasserande och boende i kommunen. Förordningen godkändes av kommunen 27 februari 2008 med bötesbelopp på mellan 700 till 3.000 euro.

Förbudet gäller på allmänna platser och dessutom är det förbjudet att låta hunden urinera på väggar och stolpar. Ägarna är skyldiga att ta bort och rengöra från bajs eller annan spillning. Dessutom ska avföringen placeras i korrekt påsar och läggas i speciella behållare, soptunnor eller containrar, skriver La Opinión de Málaga.

Nu väntar vi bara på att fler kommuner utmed Costa del Sol blir tydligare i sitt budskap till ägare av sällskapsdjur och att vi får ett slut på nedbajsade trottoarer. Och kanske skandinaviska veterinärer på kusten som gärna skriver långa texter om djurens olika sjukdomar tar upp ämnet att ägare till sällskapsdjur ska ta ansvaret och plocka upp.

Sällskapsdjur har blivit en statuspryl och i exempelvis Australien lägger man ner mer pengar på sällskapsdjur än på u-landshjälp. Det handlar om hundflytvästar, diamantsmycken och medel mot dålig andedräkt.

En ägare till en djurbutik säger att förr brukade hundarna hålla till utomhus, vara fulla med loppor och gnaga på ben. Nu håller de till inomhus, sitter på sina fluffiga kuddar och har halsband med bergkristaller.

Hundar behandlas som familjemedlemmar och blir överösta med dyra saker. Även om vissa djur ”behandlas som om de hade mänskliga behov och önskningar och brydde sig om sitt utseende, ... finns det inga bevis för att hundar föredrar en leksak för 300 kronor framför en leksak för 30 kronor”, läser jag i en tidning.

Alla djur mår inte bra, bland hundar och katter är fetma det största hälsoproblemet, rapporterar en tidning. ”Vi får inte tillräckligt med motion, eftersom vi är så stressade. Hunden får inte heller tillräckligt med motion, eftersom ägaren är stressad. Vi tröstäter, och då får sällskapsdjuren tröstäta också”, säger en veterinär.




Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255