Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Medina Azahara – Rikedom och skönhet i ett svunnet Orienten

Annons - Svenska magasinet

Medina Azahara ligger sju kilometer väster om Cordoba stad

Medina Azahara ligger sju kilometer väster om Cordoba stad

Medina Azahara – Rikedom och skönhet i ett svunnet Orienten

2009-04-06

Vi befinner oss på 900-talet, omgivna av människor i färgstarka kläder. Från ståtliga hästryggar håller väktare ett vakande öga över ceremonin. Alla vill se en skymt av kalifen och den mytomspunna rikedom som sägs gnistra i hans salar. Palatsets marmorpelare lyser bländvita i solskenet och från trädgårdarna kommer en bedövande blomdoft


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Pia Jonasson

Medina Azahara - eller som det heter på arabiska - Madinat al-Zahra, var en gång i tiden ett av orientens viktigaste och rikaste maktcentra. Staden ligger sju kilometer väster om Cordoba stad.
Idag är bara en tiondel av den synlig över den hårda jordens täcke. Lite återstår av forna dagars glans, men man kan ändå inte undgå att fångas av de tysta ruinernas magi.

Vackra flickan Zahara
Medina Azahara började byggas år 936 på order av kalifen Abd al-Rahman III. Den skulle fungera som kungligt hem och tillhåll för regeringen. Legender berättar dessutom om kalifens svaghet för den vackra flickan Zahra, vars namn betyder ”Blomma”.
Det sägs att kalifen tillägnade henne staden Madinat al-Zahra; ”al-Zahras stad” eller ”Blommans stad”. Detta kolossala mästerverk höll dock ställningarna under bara 74 år.
När inbördeskriget i Al-Andalus (moriska Andalusien) utbröt förstördes staden av plundrare och bränder. Under nio århundraden låg den i glömska under ett hårt jordlager och inte förrän 1910 inleddes ett utgrävningsarbete.

Makt och skönhet
Medina Azhara ligger vid berget Sierra de la Novia och upptar 112 hektar. Staden byggdes som tre terrasser längs bergsbranten, men bara en tredjedel av den övre har grävts upp. Där låg bland annat kalifens palats. De övriga terrasserna innebar bassänger, enorma trädgårdar och exotiska djur.
Medina Azhara representerar livet som de sista stora kaliferna i Cordoba levde; Överflöd, makt och skönhet. Palatset med sina marmorerade salonger uttrycker kalifens smak för lyx. Salon Rico, den vackra salongen, var smyckad med ornament i elfenben, blomsterdekorationer och ädla stenar. Där tog kalifen emot offentliga besök och meningen var att de skulle imponeras.

Lugn plats
Bland ruinerna väcks fantasin till liv och det är inte svårt att föreställa sig livet i det gamla Al-Andalus. Marmorpelarna är slående välbevarade, liksom de vackra trädgårdarna i persisk stil. Byggnaderna berättar om den välbärgade kalifen och människorna som bodde och tjänade honom i hans stad.
Jag slås av det högtidsfulla lugn som råder över platsen, fåglar sjunger i omgivningens grönska och luften är klar och frisk. Till skillnad från vid andra turistmål kan jag sätta mig ner och tänka en stund i lugn och ro. Kalifen valde verkligen den rätta platsen för att bygga sina drömmars palats.
Medina Azahara ligger 7 km väster om Cordoba stad. (motorväg N-437). Man tar sig dit med bil och vägen är imponerande vacker, över blomstrande ängar och grönskande olivodlingar.
Öppettider: Tis-lör 10.00-18.30, sön 10.00-14.00, måndagar stängt. EU-medborgare får gratis inträde.EU-medborgare får gratis inträde

EU-medborgare får gratis inträde


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255