Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Trafikspecial: 24 000 trafiksyndare har blivit av med sina ”puntos”

Annons - Svenska magasinet

Trafikspecial: 24 000 trafiksyndare har blivit av med sina ”puntos”

Trafikspecial: 24 000 trafiksyndare har blivit av med sina ”puntos”

2008-12-02

Nästan 24.000 trafiksyndare har fått sina körkort indragna efter att Spanien införde det så kallade ”puntos”-systemet. Ytterligare 320.000 personer har förlorat hälften av sina ”puntos” på körkortet. Nu vill även Sverige inför ”puntos”-systemet


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Kör bil utan bälte tre gånger och du kan tvingas boka tid hos körskolan igen. Vägtrafikinspektionen i Sverige har presenterat ett förslag på ”pricksystem” som ska få trafiksyndare att skärpa sig.
Pricksystemet har utretts ett flertal gånger i Sverige. Den första utredningen kom redan 1972, men därefter har utredningarna bara samlat damm. Nu har Vägtrafikinspektionen jämfört systemen i Danmark, Norge, Nederländerna, Spanien, Frankrike och Storbritannien, som alla har någon form av pricksystem.

Lanseringen av ”puntos” eller pricksystemet infördes på körkort i Spanien under 2006. Sedan dess har nästan 24.000 personer fått sina körkort indragna efter att ha förlorat samtliga tolv ”puntos” på sitt körkort. 5.158 av dessa förare kommer från Andalusien.
Málaga ligger i topp bland de andalusiska provinserna. 2.031 personer i Málagaprovinsen har blivit av med sitt körkort, följt av Sevilla med 1.298 och Granada med 537, efter att pricksystemet infördes i Spanien 2006.

320.000 personer har dessutom fått beskedet att de har förlorat hälften av sina ”puntos” på körkortet, enligt uppgifter från Trafiksäkerhetsverket, Dirección General de Tráfico (DGT). Från den 26 juni och fyra månader framåt har 7.000 förare mist sitt körkort. Sommaren är en intensiv period och många är ute på vägarna.
Förare som har blivit av med alla sina ”puntos”, prickar, måste vänta sex månader och samtidigt genomföra en kurs som kostar 320 euro. Yrkeschaufförer behöver bara vänta tre månader. Därefter väntar en examen vid Jefatura Provincial de Tráfico. Om de klarar det testet har föraren återigen körkort med tolv ”puntos”.

Vad är det som gäller om du har ett svenskt körkort? Eftersom det inte för tillfället finns något ”puntos”-system i Sverige och inte heller något beslut om en Europeisk databas över bilförare i Europa, kan förare med svenskt körkort inte heller bli av med några ”puntos”. Men, böter i samband med trafikförseelser slipper du givetvis inte ifrån.

Den pressansvarige vid Gabinete de Prensa de DGT har lämnat följande besked till Svenska Magasinet via e-post:
”De utlänningar som inte figurerar i det spanska förarregistret blir inte av med några ”puntos” eftersom de inte finns med i någon databas som för någon kontroll över de ”puntos” som förarna förlorar eller disponerar över. Samma sak gäller de spanska förarna när de är i utlandet, detta kan dock ändras den dag då det beslutas om en Europeisk databas över bilförare och deras respektive ”puntos”.

Läs mer på:
www.permisoporpuntos.es
Klicka dig in på ”guía de puntos”.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255