Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Resident eller ej resident – det är frågan

Annons - Svenska magasinet

Resident eller ej resident – det är frågan

2008-12-02

Den fråga som orsakar mest huvudbry hos svenskarna i Spanien är frågan om att bli resident eller ej i Spanien. Bo Wennertorp från den svenska revisionsbyrån Global Accounting SL reder ut begreppen i denna artikel.


Version för utskrift Skicka till en vän

Om du är resident eller ej i Spanien beror på hur många dagar du vistas i Spanien per år. Om du vistas mer än halva året (på skattespråk minst 183 dagar per år) är du resident i Spanien vare sig du vill eller ej. Du kan offentliggöra detta genom att hos nationalpolisen ansöka om att bli registrerad som resident. Samma dag som ansökan inlämnas får du bekräftelsen i form av ett intyg skrivet på ett grönt A4ark. Tidigare fick man även en legitimation. Detta togs bort våren 2007.

Vad är då fördelen med att vara resident;
• Du blir skattskyldig i Spanien och betalar spansk inkomstskatt på dina inkomster vilket många anser vara rimligt när man bor i Spanien. Tänk emellertid på att kanske även det svenska skatteverket vill ha skatt. Men för detta finns ett avräkningssystem.
• Du får rösta i de spanska kommunalvalen
• Om du äger en bostad (villa eller lägenhet) men vill byta upp dig får du uppskov med reavinsten under förutsättning att den nya bostaden är minst lika dyr som den avyttrade. Den nya bostaden måste anskaffas inom rimlig tid. Ett spanskt uppskov medför att reavinsten på den avyttrade fastigheten försvinner. Du måste ha bott på den avyttrade fastigheten i minst tre år.
• Om du fyllt 65 år och avyttrar din permanentbostad där du bott i minst tre år kan du få slippa betala reavinstskatt.
• Om du är inskriven i spansk försäkringskassa och är pensionerad får du all offentlig läkarvård och nödvändiga mediciner helt gratis. Ej resident person som tillhör svensk försäkringskassa får bara akut läkarvård gratis.
• Om du arbetar i Spanien betalar du inkomstskatt enligt en lägre tabell. Ej resident person som arbetar i Spanien betalar alltid 24 % skatt på sin spanska lön. Den spanska skatteskalan ger vid en inkomst om ca 45.000 euro per år en skatt om 24%.
• Som resident slipper du betala ett förmånsvärde på din spanska fastighet.
• Värdepappersaffärer (reavinster, räntor och utdelningar) skall deklareras i Spanien vilket medför i stort sett en halvering av skatten jämfört med svensk skatt.
• Om du är skattemässigt utskriven från Sverige sänks din svenska skatt till 25 % vilket för en del närmast är en halvering av den svenska skatten.
• Din spanska hemortskommun får ett statligt bidrag för alla som bor i kommunen.
• Som resident har du alla fördelar och rättigheter som en spanjor har. Enda undantaget är att du ej får rösta i valet till spanska parlamentet.

Vad är fördelen med att vara ej resident;
• Man slipper deklarera sina inkomster i Spanien. Enbart den statliga deklarationen av fastighetsinnehavet behöver deklareras för den som äger sin spanska bostad.
• Många vill ”flyta omkring” utan att finnas i något spanskt register.
• Den som inte kan bli skattemässigt utskriven ur Sverige kan uppleva det jobbigt att vara resident i två länder och väljer då att vara resident i enbart Sverige.

För att kunna köpa en bostad i Spanien måste du ha ett spanskt personnummer, NIE. Detta har inget med residencia att göra. Tänk på att denna artikel är allmän och kanske inte passar in på din situation. Rådgör alltid med en erfaren revisor eller advokat.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255