Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Dolph Lundgren

Annons - Svenska magasinet

"Jag ser det som en gåva att få ha en bra fysik", säger Dolph Lundgren i en intervju i Svenska Magasinet

Dolph Lundgren

2008-11-03

När Sveriges radio gick ut med listan över sommarpratare 2008 bockade damen för de namn hon skulle lyssna på. Det var också några namn hon strök, sådana som hon inte ville lyssna på. Det första namnet hon strök var Dolph Lundgren


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den svenske skådespelaren, manusförfattaren och regissören Dolph Lundgren berättar om händelsen från i somras när vi träffas i Marbella. Här tillbringar han en stor del av sin tid tillsammans med frun Annette Qviberg Lundgren och de två döttrarna Ida, 12, och Greta, 6.
I somras var Dolph Lundgren sommarvärd på Sveriges radio P 1. Efter sändningen kom positivt gensvar via e-post från flera lyssnare. Bland annat från damen som hade strukit honom från listan.
Hon hade senare varit ute och kört bil och av en händelse satt på P 1, med Dolph Lundgren som sommarvärd. Han fångade henne med sin livshistoria och hon kunde inte sluta lyssna, inte heller köra bil. Hon blev tvungen att parkera. Sedan föll hon i gråt. Det var en känslosam sändning.
-Tänk, nu har jag fått ett nytt fans, en 68-årig kvinna i Sverige, säger Dolph Lundgren och skrattar.

FILMSTJÄRNA ÖVER EN NATT
Det har gått tio år sedan Dolph Lundgren köpte ett hus i Marbellaområdet. Det har gått 23 år sedan han slog igenom och blev filmstjärna över en natt i rollen som den sovjetiske boxaren Ivan Drago i filmen Rocky IV från 1985.
Tiden går och med den läker många sår. Sommarprataren Dolph Lundgren bjöd på en sida av sig själv som vi inte är vana vid. Från att alltid förknippats i rollen som sovjetisk boxare eller kraftfull actionhjälte med maskingevär berättade Dolph om sin svåra och känslosamma uppväxt där pappan slog honom.
-Efteråt insåg jag vilken stor grej det är att få vara sommarpratare. Av lyssnarnas reaktioner ser jag hur folk engagerar sig känslomässigt. Det var skönt för mig att få berätta hur jag är i verkligheten, vad jag har upplevt. De flesta har bara sett mig i actionroller på filmduken. Nästa steg blir kanske att göra en känslosam film, kanske något barnsligt och roligt.

TRÄNINGSPASS
Vi träffar Dolph Lundgren efter ett svettigt träningspass på Qi Sport gym i Marbella. Den vältränade 51-åringen kör igenom muskelgrupperna fem gånger i veckan. Han avslutar passet med några rörelser ur fullkontaktkarate med bulgarerna Slavi Denchev Slavov och Tihomir Milenov Tenev. De är på kusten för att träna inför en kommande film.
Han trivs med tillvaron just för tillfället. Familjen är skrivna i Storbritannien men bor stora delar av året i Marbella där barnen går i internationell skola sedan 2001. Han reser en del i sitt arbete främst till England och Hollywood.
-Jag och Anette träffades i USA. Det är ett underbart land på många vis, men pressen är stor på att man måste avancera i livet. Även barn känner av pressen från det amerikanska samhället. Så när vi fick barn tittade vi oss om efter att flytta till någon lugnare miljö.
-Jag gillar inte Los Angeles, New York är en roligare stad, mer europeisk. Men det är en hård stad att växa upp i som barn. När du har bott i USA i sju år så måste du välja. Antingen blir du amerikansk medborgare eller så flyttar du vidare. Stannar du utan att bli medborgare blir du betraktad som en suspekt individ, och hamnar i ett speciellt fack.
Dolph Lundgren gillar Marbella även om det finns underliga typer här också, som han uttrycker det. Men då passar vi in, här också…
-Jag tycker det är en bra plats för barnen. De träffar andra barn från hela världen, lär sig olika språk och förhoppningsvis utan en massa fördomar om människors hudfärg eller religion.

Du tänker mycket på dina barn?
-Jag tänker mycket på mina barn. Jag hade själv en hård uppväxt liksom min fru Annette och nu vill vi kompensera det genom att ge våra barn en fin uppväxt.

UPPVÄXTPROBLEM
Dolph Lundgren hade stora uppväxtproblem mellan 8 och 13 år. Hans pappa var en tyrann och misshandlade honom och mamman, stundtals. Ibland var han kärleksfull, men det svängde hastigt. Dolph är född i Spånga men skickades senare på fosterhem till Nyland i Ångermanland.
Som i många andra misshandelsfall så blev offret, Dolph, förvirrad och tog på sig skulden. Det kunde ju inte vara fel på pappa och mamma. Att pappa slår mig måste ju bero på att det är fel på mig, tänkte Dolph. Han slutade plugga, skolan gick åt skogen. Han var duktig i idrott, musik och gillade att måla men det intresset försvann också. Han började stjäla mopeder, röka och första fyllan kom vid 11 år. Han ville fly från verkligheten och blev en värsting och ligist. Han sökte sig till boxningen, en sport där man får hävda sig. 1980 och 1981 vann han EM i fullkontaktkarate.
Vändpunkten i livet kom i Nyland, ett litet typiskt samhälle i Norrland med en brusande älv, pressbyråkiosk och en nedlagd järnvägsstation. Här var allting annorlunda jämfört med Stockholm, lite gammeldags på sitt eget charmerande sätt.
-Brudar i Nyland gillade killar som spelade hockey. I Stockholm drogs brudar till killar som rökte mest och körde stulna bilar. Miljöerna var så olika, säger Dolph Lundgren.

CIVILINGENJÖR
Han kom på fötter, blev civilingenjör i kemiteknik och fick ett stipendium till USA. Dolph såg ut som en filmstjärna, han var vältränad, blond, blåögd och ganska snart kom han i kontakt med filmbranschen då han träffade den jamaicafödda Grace Jones, fotomodell, discodrottning och filmskådis. Året var 1984.
Grace Jones hade fått rollen som Bondbrud i Levande måltavla 1985. Med Dolph vid Grace sida kunde inte producenten missa den 195 centimeter långe svensken.
-Det var en rollkaraktär som fattades i en filmsekvens så jag fick stå och vifta med en pistol och spela torped…
Sedan gick det som det gick. Det var före Berlinmurens fall, det kalla kriget var en realitet med supermakterna USA och Sovjet. 1976 hade filmen om boxaren Rocky Balboa spelad av Sylvester Stallone premiär. Sedan kom film nr 2 och 3 innan Rocky IV gick upp på världens biografer. USA:s Rocky mot Sovjets väldige Ivan Drago, det var ett tungviktsmöte i dubbel bemärkelse; världens bästa boxare men också en match mellan världens supermakter.

8.000 SÖKANDE
Rollen som Ivan Drago gick till den okände killen från Spånga och Nyland. Att det var 8.000 sökande vet nog de flesta vid det här laget. För första gången skulle en vit man ställas i ringen mot Rocky Balboa. Kraven var stenhårda; han skulle vara muskulös, kunna slåss, se bra ut och ha skådespelartalang. Det räckte inte. Sylvester Stallone krävde att Dolph Lundgren skulle lägga på sig tio kilo muskler ytterligare, på fem månader.
-Det var fem hundra i kön den dagen när jag kom för att söka rollen. Hur lång är du, var första frågan jag fick. Sedan blev det provtagning med Stallone. Vi körde på med styrketräning i fem månader, två pass om dagen, sex dagar i veckan. Därutöver var det ett boxningspass varje dag.
När väl filminspelningen skulle börja var Sylvester Stallone och Dolph Lundgren i högform. De kom i god shape, fick deffad kropp genom stenhård träning och tuff diet.
Sylvester Stallone ville att de skulle visa publiken vad det betydde att vara i form. Därför började man med slutscenerna först vid filminspelningen. Efter den scenen fick de äta lite mer. Även om det var en vältrimmad mage som gällde i alla scener spelades scener med kläder på överkroppen in sist.
Sylvester lär också ha insisterat på att Dolph skulle boxas som om det var en riktig match. Efteråt med tanke på Dolphs kraftiga slag fick Sylvester tillfälliga hjärt- och revbensskador och högt blodtryck. Ivan Dragos träningsscener spelades in i NASA:s högkvarter, i samma maskiner som astronauterna tränar i.
-Det var först efter filmpremiären jag insåg vilken grej det var att få spela mot Sylvester Stallone i en Rocky-film.

Hur är formen idag?
-Ju äldre man blir desto svårare är det att hålla formen. Det gäller att slå tidens tand och det gör jag genom att köra fem pass i veckan. Jag ser det som en gåva att få ha en bra fysik.
Nästa projekt är thrillern ”Command performance” med manus av Dolph Lundgren och Steve Latshaw, filmen regisseras av Lundgren och släpps 2009. Under en konsert blir en popstjärna och den ryske presidenten tagna till fånga. En tidigare hårdkokt biker som skolat om till hårdrockstrummis i bandet och en ung FSB-agent ska försöka få loss gisslan. Trummisen spelas av Dolph Lundgren. Dottern Ida, 12 år, har en roll i filmen.


Solkusten är en bra plats för barnen. De träffar andra barn från hela världen, lär sig olika språk och förhoppningsvis utan en massa fördomar om människors hudfärg eller religion.

Solkusten är en bra plats för barnen. De träffar andra barn från hela världen, lär sig olika språk och förhoppningsvis utan en massa fördomar om människors hudfärg eller religion.

Dolph håller formen med runt fem träningspass i veckan

Dolph håller formen med runt fem träningspass i veckan

Dolph Lundgren hade en svår och känslosam uppväxt där pappan slog honom.

Dolph Lundgren hade en svår och känslosam uppväxt där pappan slog honom.Fullkontaktkarate med

Fullkontaktkarate med "Dolphan"


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255